Hlavní obsah
Lidé a společnost

Mladičká invalidní důchodkyně upadá do spánku i při chůzi. Prosí o záchranu psa, který jí pomáhá

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Poskytnuto Danielou

Může usnout kdykoli, doma i na ulici. K tomu ji provázejí záchvaty připomínající epilepsii. Problémy, kterým běžný člověk ve 23 nemusí čelit. S jejich zvládáním pomáhá Daniele pes, který teď ale bojuje o život.

Článek

„Jmenuji se Daniela a baví mě chodit na procházky se psem. Jsem nevyučená kuchařka a ráda natáčím videa na TikTok. Můj zdravotní stav se teď zhoršil,“ představuje se na úvod třiadvacetiletá dívka, která na dárcovské platformě Znesnáze žádá o pomoc veřejnost. Chce ji pro svého psa, který jí pomáhá ve chvílích těžkých záchvatů.

Foto: Poskytnuto Danielou

Daniela a Shadow, když byl ještě v plné síle.

Daniela se dlouhodobě potýká s epilepsií tetanie, jejíž svalové záškuby mohou být zaměňovaný za epilepsii. Příčinou je abnormální činnost mozkových buněk, které vysílají změť nervových impulzů. Nemoc může vést k rozvoji epileptického záchvatu. Jenže to není vše. Důvodem jejího invalidního důvodu je zejména narkolepsie. Vzácná neurologická porucha, která má klasické projevy jako náhlé usnutí, náhlou ztrátu kosterního svalstva, spánkové ochrnutí a halucinace. Člověk s touto nemocí může do spánku upadnout téměř okamžitě, i během rozhovoru, a třeba i desetkrát denně. Tyto spánkové periody obvykle trvají pouhých několik minut i déle. Po procitnutí se jedinec může cítit svěží, přesto však může po několika minutách do spánku opět upadnout. A to doslova. Na zem a kdekoli. Na to všechno je Shadow zvyklý a dokáže to poznat s předstihem. Jeho blízkost je proto k nezaplacení: „Tahle nemoc je to, že tělo usne a člověk upadne,“ vysvětluje blondýnka. Na své strasti má pět let parťáka a přítele jménem Shadow, který ale vážně onemocněl a není v možnostech Daniely mu veterinární péči v hodnotě 30 tisíc korun z invalidního důchodu zaplatit: „Léčba ještě nezačala, jelikož sbírka ještě probíhá. Moc si přeju, aby se mnou byl co nejdéle. Vždy na mně pozná, že je mi špatně a přijde za mnou mě podpořit.“

Foto: Poskytnuto Danielou

Shadow je Daniele oporou vždy, když se jí přitíží. Teď ale potřebuje pomoc sám.

Desetiletý Shadow je plný nádorů, které je nutné operovat. Ukázalo to vyšetření veterinářem poté, co před nedávnem zkolaboval. Na operaci ale Daniela nemá a proto prosí o pomoc veřejnost prostřednictvím sbírky. Není to žádná „vzácná“ rasa, ani cvičený pes. Není to školený terapeut ani štěně plné sil a s dlouhým životem před sebou. Je to parťák, který má svou paničku rád a zná ji lépe, než kdo jiný. A vždy je tam, kde ho potřebuje. A teď je tu ona pro něj, aby za jeho záchranu bojovala.

Foto: poskytnuto Danielou

Desetiletý parťák, který pozná průšvih na sto honů. Teď mu ale chybí síly.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz