Hlavní obsah
Zdraví

Motorka, nebo hlava plná vlasů? Rozhodování českých mužů se díky turecké zdravotní turistice mění

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Poskytnuto Davidem Pikem

Bolestí vykoupená sebedůvěra. Stále více mužů si připouští, že pro krásu nemusejí trpět jen ženy. „Druhá míza“ tak často dostává nový rozměr.

Loni turecké úřady očekávaly 2 miliony zdravotních turistů. První čtvrtletí letošního roku ukazuje ještě mnohem vyšší číslo. Zájem o hustější vlasy, hezčí zuby nebo delší nohy roste. Ceny jsou nižší než u nás, a kvalita podle odborníků skvělá.

Článek

„Já se nerozhoupával dlouho, bral jsem to jako hec a zkusit něco nového. Plešatění mě netrápilo, zvykl jsem si na něj, ale je pravda, že jsem to bral jako investici do sebe. I ženské si vylepšují kde co,“ usmívá se kamarád David Pik, který před půl rokem podstoupil transplantaci vlasů v tureckém Istanbulu. Původně hledal možnosti v Česku, ale všechny odkazy ho prý směrovaly na Turecko. Zjistil nakonec, že tam bude navíc zákrok o 30 tisíc levnější a zajistí mu mnohem bohatší kštici, a tak bylo rozhodnuto. Vybral jednu z agentur, které zprostředkování nabízejí, a poslal jim fotky své hlavy. Když dostali z kliniky souhlas, že se můžou pustit do práce, vyrazil na cestu: „Dostal jsem 4700 vlasových štěpů. Tři hodiny mi brali moje vlasy z temene hlavy, pak půl hodiny pauza a další čtyři hodiny nastřelování. Hlavně při tom nastřelování je to i přes umrtvení příšerná bolest, ale každý to samozřejmě může vnímat jinak. Bolest je třeba čekat ještě dalších 24h, ale pak už se kůže zklidní. Až tři měsíce po operaci je třeba počítat s omezením jako je zákaz pobytu na sluníčku, alkohol, káva, sportovní aktivity i ty další fyzické, co se dělají většinou ve dvou,“ komentuje s pousmáním redaktor Novy, který krátce po operaci zveřejnil i video na svém facebooku:

V Istanbulu strávil David dvě noci. Operace ho - včetně pobytu, polopenze a cesty - stála 95 tisíc korun. Vlasy mu následné tři měsíce vypadávaly a rostly na částech hlavy. Nejvíce se růst „rozjel“ až čtvrtý a pátý měsíc po zákroku: „Teď je to půl roku a jsem spokojený s tím, jak to vypadá vepředu. Vzadu ještě doufám, že něco zhoustne a doroste. Dokonce jsem byl už i na prvním stříhání!“ Říká David s radostí. Jak sám přiznává, překvapilo ho, kolik podobných klientů v Turecku potkal: „Na letišti je hafo lidí, kteří jsou různě obvázaní, je to fakt naprosto dokonalá zdravotní turistika. Ta klinika dává doživotní záruku na to, že nastřelené vlasy nevypadnou. S tím, že po roce je možnost dalšího doplnění. Já tedy o tom kvůli té bolesti nepřemýšlím. Jsem asi cíťa, jak jsem zjistil. Ale jinak to je zážitek z toho všeho kolem fakt veliký. Tu operaci mi dělaly tři holky, doktor jen načrtl odkud a kam se budou vlasy dávat. Vydržely to těch osm dlouhých hodin, takže velký respekt všem třem,“ smeká před personálem reportér Novy David Pik, který inspiroval k investici do vlastního sebevědomí další muže také v pořadu Střepiny. Jak ale říká, muži nebyli rozhodně jediní, kteří si do Turecka pro bohatší kštici přijeli: „Bylo nás tam pět, z toho dva kluci a tři holky, i ony chtěly více vlasů!“

Foto: Se svolením Davida Pika

Omluvte sníženou kvalitu obrazu, ale tady se počítá hlavně obsah. Osm hodin, vlásek po vlásku. David se i přes bolest vyznává personálu s obdivem.

Náš zákazník - náš pán! Turecko má ambici stát se v oboru tím nejvyhledávanějším na světě

Ačkoli historie moderního tureckého zdravotnictví sahá už do roku 1827, kdy byla v Turecku otevřena první lékařská škola a zdravotní turistika byla díky termálním léčivým pramenům populární už za Osmanské říše, Turecko se vyhledávanou destinací zdravotní turistiky stalo zhruba před deseti lety. V roce 2011 vláda prosazovala reformu zdravotnictví právě s podporou zdravotní turistiky. Navíc zmiňované transplantace vlasů představují možnost propojit návštěvu Turecka s poznáváním měst. Vznikly proto i speciální balíčky, které vyzdvihovaly také proslulou tureckou pohostinnost. Toho se „chytly“ agentury, které v ČR nabízí kompletní zajištění služeb od letenek, ubytování, přes transplantaci až ke zmiňovaným případným poznávacím výletům. Popularita transplantací vlasů v Turecku tak strmě roste a v posledních letech se jí netají ani české osobnosti, které ukazují vedle bohatých vlasů například i krásný upravený chrup. Jak ale David Pik říká, na klinice poznal i ty, kteří si přijeli pro nové „břišáky“, které jim na zakázku lékaři s pomocí výplně vymodelovali.

Evropané preferují Turecko, ale ze zdravotního turismu žijí i minimálně čtyři další země světa

Jak vyplývá z pořadu Vinohradská 12, Turecko si vybírají pro zdravotní turistiku nejčastěji Evropané a lidé z arabských zemí a Blízkého východu. Právě u Evropanů rozhoduje geografická blízkost, která zkracuje dobu celého procesu, ale také snižuje cenu. Do Mexika, Indie, Brazílie nebo Thajska, kde je zdravotní turismus také velmi populární, je to z Evropy dál a letenky jsou tak dražší. Stejně jako čekací lhůty, které jsou někdy v řádech měsíců, ale i let: „Do Turecka dojíždějí lidé z Evropy nejen na transplantaci vlasů, ale také umělé oplodnění, kloubní náhrady, za kardiochirurgickými zákroky nebo léčbou rakoviny. Nicméně stále vítězí zdravotní kosmetika. Ta loni přinesla Turecku tři miliardy dolarů. Celkově ovšem turismus přinesl Turecku 56 miliard,“ vysvětlovala v Českém rozhlase odbornice na Turecko, politoložka z Univerzity Palackého v Olomouci Lucie Tungul.

Foto: Pixabay

Místo vysokého čela poměrně hustá ofina. To, co by se ještě našim otcům zdálo jako nesplnitelný sen, je dnes otázkou několika hodin a 100 tisíc korun

Nic ale není bez rizika

Ačkoli Turecko patří mezi země s nejlepšími výsledky, ne vždy tomu tak bylo. Ještě před pár lety se objevovaly i v médiích případy, které nedopadly vůbec dobře. Vláda se proto na problém zaměřila a zjistila, že šest z deseti klinik nemělo správné certifikáty. Stát pochopil, že to může výrazně ohrozit nejen lidské životy, ale také jeho pověst a tak zavedl přísná pravidla. Vznikl dokonce prezidentský dekret, který je stanovuje. Ministerstvo zdravotnictví a ministerstvo obchodu směřují potencionální klienty na svůj web, kde je podrobný postup pro všechny zájemce. Od cenové nabídky, která následně přesměruje klienta na výběr nemocnic, zaplacení zálohy a následnou nabídku balíčku, který láká například i na 50% slevu na letenku, přístup ke call centru nebo VIP stolek na letišti v Istanbulu. Prioritním kritériem je vždy výběr certifikovaného zařízení.

Foto: Pixabay

Turecko má ambice stát se vyhledávanou zemí i v dalších oblastech. Nejen ve zdravotní turistice, ale například i vědeckém vývoji.

Ačkoli se česká republika snaží nezůstávat pozadu, přesto je odliv českých klientů do zahraničí stále větší. Přesto, například za očními operacemi, přijíždí stále více zdravotních turistů k nám. Přivádí je sem přetížené zdravotní systémy v Evropě. Z turistů, kteří do českého zdravotnického zařízení přijedou za oční operací, jich připadá zhruba 70 procent na cizince z Velké Británie, Irska a Německa. V posledních letech přibývá takových pacientů i ze zemí severských. Česká oční chirurgie patří ve světovém měřítku k jedněm z nejlepších. Vybavení očních klinik je na vysoké úrovni. Lékaři mohou pracovat s nejmodernějšími lasery, vícero operací bylo v Česku provedeno vůbec poprvé na světě. Má to však své ALE. Specialistů je málo. Oční lékaři scházejí nejen v nemocnicích, ale s jejich nedostatkem se potýkají také soukromé oční ambulance v ČR. Oftalmologie je v rámci medicíny velmi úzká profilace. Studenti se jí během studia dotknou jen okrajově. Oční lékaři proto často pocházejí z rodiny, kde je některý z příbuzných „z oboru“.

Čím více zkušeností, tím lepší lékaři. Čím lepší lékaři, tím více peněz. Čím více peněz, tím více nových lékařů. A bludný kruh Česka se roztáčí…

A právě tady se opět potvrzují slova Lucie Tungul, odbornice na Turecko a politoložku z Univerzity Palackého, podle které je Turecko i v tomto směru ve výhodě: „Je to velká země s velkým množstvím pacientů. Díky podpoře státu se zvýšil počet studentů, sester a tím i dostupnost péče. Mají lepší přístup k méně obvyklým nebo komplikovaným případů a získavají tím na specilaizaci. Dokážu to posoudit i z vlastní zkušenosti, protože mé dítě má speciální oční vadu. V Turecku mají zkušenosti, protože tam jezdí hodně lidí s podobným problémem. V Česku jsou jen dvě pracoviště se zkušenostmi. My proto jezdili do Turecka i na kontroly,“ svěřila se Radiožurnálu Tungul. Podpora státu je tam obrovská. Už před deseti lety zařízení dostávala 50% slevu na dani. Ministerstvo obchodu poskytlo dotace pro firmy v oboru ve výši 700 milionů lir. Turecko chce být zkrátka v této oblasti jedničkou. Momentálně cílí na USA, odkud mají málo klientů. Jeden z webů má dokonce speciální nabídku pro Američany, která poskytuje levný balíček s kompletním zážitkem. Ubytování v pětihvězdičkovém hotelu, s důrazem na pohostinnost: „Ten klientsky způsob je nesrovnatelný. Lékař s vámi pořád komunikuje i přes whatsapp, poslouchá vás, dává vám odpovědi na vaše otázky, na vše máte výsledky. V dobrých nemocnicích s certifikátem dostanete vše hned a v angličtině, vše online, vše na doptání. To je pro evropskou klientelu atraktivní. To, že jste partner, ne pacient, který na slovo poslouchá, protože to doktor řekl,“ doplňuje zkušenosti. Na tom se s ní shoduje i čtyřicátník David z Jihlavy, který si přístup tureckého personálu nemůže vynachválit: „Všichni odvedli práci tak, jak slíbili. Svého rozhodnutí určitě nelituji,“ uzavírá David, který se před pár dny na Facebooku pochlubil i fotkami z holičství, kam se svou novou kšticí poprvé zamířil…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz