Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vzpomínáte na Shadowa, kterému jste zachránili život? Dál pomáhá své paničce, která usíná za chůze

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: se svolením Daniely

Daniela může usnout kdykoli, doma i na ulici. K tomu ji provázejí záchvaty připomínající epilepsii. Se zvládáním problémů pomáhá 23leté invalidní důchodkyni pes Shadow, kterému zachránili život dárci. A tím i Daniele.

Článek

„Jmenuji se Daniela a baví mě chodit na procházky se psem. Jsem nevyučená kuchařka a ráda natáčím videa na TikTok. Můj zdravotní stav se teď zhoršil,“ představuje se na úvod třiadvacetiletá dívka, která na dárcovské platformě Znesnáze žádala o pomoc veřejnost. Chtěla ji pro svého psa, který jí pomáhá ve chvílích těžkých záchvatů. Do sbírky na Znesnáze tehdy přispělo rekordní množství lidí. Po zveřejnění článku se stal malý zázrak…

Foto: poskytnuto Danielou

Desetiletý parťák, který pozná průšvih na sto honů. A stál po boku paničky, i když mu docházely síly.

Daniela se dlouhodobě potýká s epilepsií tetanie, jejíž svalové záškuby mohou být zaměňovaný za epilepsii. Příčinou je abnormální činnost mozkových buněk, které vysílají změť nervových impulzů. Nemoc může vést k rozvoji epileptického záchvatu. Jenže to není vše. Důvodem jejího invalidního důvodu je zejména narkolepsie. Vzácná neurologická porucha, která má klasické projevy jako náhlé usnutí, náhlou ztrátu kosterního svalstva, spánkové ochrnutí a halucinace. Člověk s touto nemocí může do spánku upadnout téměř okamžitě, i během rozhovoru, a třeba i desetkrát denně. Tyto spánkové periody obvykle trvají pouhých několik minut, ale i déle. Po procitnutí se jedinec může cítit svěží, přesto však může po několika minutách do spánku opět upadnout. A to doslova. Na zem, kdekoli. Na to všechno je Shadow zvyklý a dokáže to poznat s předstihem. Jeho blízkost je proto k nezaplacení: „Tahle nemoc je jednoduše to, že tělo usne a člověk upadne,“ vysvětluje stručně blondýnka. Na své strasti má pět let parťáka a přítele jménem Shadow, který ale v první polovině roku vážně onemocněl a nebylo v možnostech Daniely mu veterinární péči z invalidního důchodu zaplatit: „Moc si přeju, aby se mnou byl co nejdéle. Vždy na mně pozná, že je mi špatně a přijde za mnou mě podpořit,“ říkala ještě v létě. A dnes? Dnes už se opět radují ze společného času. I když je občas velmi náročný.

Foto: Poskytnuto Danielou

Shadow už je i díky pomoci dárců opět v plné síle.

„Shadow už je po operaci a má se moc dobře. Je ´hyperaktivní´, prostě super. Je to velký zázrak, i pan doktor je moc spokojený a překvapený, že to takhle dopadlo. Všem dárcům děkujeme za záchranu našeho pejska, že tu s námi může být. Hlavně pro mě, protože teď se mi zhoršuje čím dál více zdravotní stav. Shadow je tu furt při mně a jsem za to moc ráda. Ještě jednou všem moc děkuju!“ Vzkazuje nemocná Daniela, která se s příznaky nemoci potýká den co den. Není na to ale sama. I díky více než dvěma stovkám lidí, kteří se jim neznámému přátelství rozhodli pomoci zpět k životu. I tohle je výsledek všudepřítomných sbírek. Výsledek jednoho rozhodnutí poslat třebas jen menší částku někomu, kdo to potřebuje. S tím, že to třeba pomůže.

Pomůže.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz