Článek
Už ve starověkém Řecku a Egyptě si lidé dopřávali ledové osvěžení v podobě ledu a sněhu dovezeného z hor, který si ochucovali medem. Peršané byli ještě vynalézavější – do sněhu přidávali hroznovou šťávu nebo vzácný šafrán. I Slavný římský císař Nero si nechával vozit led z hor, aby si ho mohl ochutit různými ovocnými šťávami. První zmrzlinu, připomínající tu dnešní, začali připravovat až Mongolové. Využívali při její přípravě kozí, kobylí a velbloudí mléko, které v tamějším horském klimatu zamrzalo. Do Evropy a Ameriky dovezl tajné recepty na výrobu ledové delikatesy až Marco Polo. Tehdy si ji pochopitelně nemohl vychutnat jen tak někdo; prodávala se výhradně v nejvyšších společenských vrstvách. Kolonisté pak přivezli recept na zmrzlinu také do Ameriky, kde byl vynalezený první mrazák, ve kterém se zmrzlina mohla dlouhodobě uchovávat.

Do Evropy a Ameriky dovezl tajné recepty na výrobu ledové delikatesy až Marco Polo.
Od mocných až k obyčejnému lidu
V roce 1686 vznikla první francouzská kavárna, kde zmrzlinu nabízeli. V 18. století ji začali prodávat v pařížských ulicích a nastala také móda zmrzlinových salónů. V 19. století se pak v Londýně objevily nové techniky výroby a vznikl první stánek s kopečkovou zmrzlinou. A pak už to šlo ráz na ráz a začaly kolovat i recepty. No a v Praze začal s výrobou zmrzliny kavárník Philipp Paska v roce 1827, šlo o sorbet na italský způsob. Největší rozšíření zmrzliny mezi všechny sociální vrstvy začalo ve 20. století s rozmachem chladniček a mrazáků, které se staly cenově dostupné pro domácnosti.
Dnešní průmyslová výroba zmrzliny využívá místo mléka nebo smetany spíše rostlinný tuk. Výměna mléka a smetany za rostlinné tuky se nekonala ani tak ve jménu zdraví, ale kvůli snadnější výrobě a také kvůli ceně. A Tuky používané k výrobě zmrzliny nejsou vždy nejkvalitnější a nenasycené mastné kyseliny v nich obsažené zvyšují cholesterol v krvi. Ale tak je to mlsání a tam asi nikdo nepočítáme s tím, že bude zdravé. Úplně nejlepší zmrzlina je, jak je známo, v Itálii, kde se připravuje tradiční cestou se smetany a čerstvého ovoce. U nás se ale také pomalu objevuje stále více míst, kde dostanete dobrou, lahodnou a nešizenou porci.

Jeden kopeček zmrzliny má v průměru asi 150 kalorií, které při běžné rychlosti chůze vyjdeme za půl hodinky. Zajděte si, a máte vyhráno!
Kvůli zmrzce už do hor nemusíme
Díky současné technice a nabídce si zvládneme udělat ledové osvěžení každý doma. Stačí vám smetana ke šlehání, čerstvé ovoce a trocha cukru nebo medu, popřípadě citrónová šťáva. Ovoce rozmačkejte a přidejte cukr a šťávu a nakonec vmíchejte vyšlehanou smetanu a rychle s tím do mrazáku. Smetanu můžete nahradit mlékem… a nebo rovnou jen vodou. Rozmixujeme v ní jahody, přidáme med nebo citron a cukr, použijeme formičku na nanuky a osvěžení je na světě.
Zdroje:
https://dvojka.rozhlas.cz/