Hlavní obsah
Finance

Energetická krize aneb nikým neřízené štěstí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

S koncem března tu s námi energetická krize bude už jeden a půl topné sezóny. Je to chvíle připít si na štěstí. Ptáte se proč?

Článek

Bez ohledu na to, na které straně pomyslné barikády se nacházíte, tak jste měli štěstí úplně všichni – důchodci, děti, dodavatelé energií i stát. Škody jsou sice obrovské, ale „Happy Family“ jsme i nadále. Sice si možná lžeme, jsme pokrytci nebo si navzájem bereme od úst, ale to je tak nějak ve fungující rodině, stejně jako v dnešní společnosti, považováno za normální.

„Ceny energií klesají v ČR nejrychleji v Evropě. Ceny energií padají. Dodavatelé energií zlevňují sami od sebe.“

Tyto a mnoho dalších bulvárních titulků se na nás, v téměř týdenních cyklech, pravidelně řítí. Pravda je už dlouho relativní, a tak spíše záleží na tom, jak si kdo danou věc rámcuje. Z jakého pohledu a kým se chce na problém dívat. Jestli je to spíše optimista, realista, utopista nebo je to třeba jen obyčejný hlupák.

Podívejme se společně na sdělení: „Ceny energií v ČR padají!“ Média na občany chrlí jakési nijak neurčité zprávy, a tím lidi více matou, než objektivně informují. Smutným faktem také je, že práce novinářů je dnes spíše o reklamně, a tedy výnosném obchodu než o dobrých článcích. Dodavatelé energií, nemějte obavy, prostor pro investice do reklamy tu pro vás jsou a budou. Nikde se nepíše, že cena energií je na burze sice levná, ale zákazníci platí nesmyslně vysoké ceny několika málo firmám. Také jsem nikde nezaznamenal, že by se kdokoliv zeptal na důvod udržování cenových stropů a doplácení zisků dodavatelům energií z našich daní. Proč za nás stát nadále přeplácí zisky dodavatelům energií, když cena elektřiny i plynu je na burze od ledna za polovinu cenových stropů? Tím se dostávám ke zmíněnému štěstí těchto dodavatelů.

Mají štěstí, že energetickou krizi neřídí nikdo, kdo rozumí energetickému byznysu. Jak jinak si vysvětlit, že si čeští dodavatelé energií mohou k zákazníkům dovolit téměř cokoliv a že za dva roky znásobili své zisky více než dvacetkrát, a že jim stát vyrovnává uměle dotacemi zisky i poté, co je elektřina i plyn opět levná. Cenové stropy nenutí zákazníky fixovat nízké ceny na další období, a to se opět ukáže jako obrovský problém. To už bude opět pozdě cokoliv řešit. Na druhé straně se zcela ironicky nikdo do fixací nehrne. Není se čemu divit. Marže 1700 Kč za MWh koncovou cenu nijak nestlačuje. A že je cena na burze nízko, to nikdo nebere v potaz, pokud se to nepromítne do vyúčtování.

Ve stejné chvíli je šťastný i stát.

Nejspíš jsme si už všichni všimli, že stát nepředložil za celou dobu energetické krize žádné energetické řešení. Stát se nijak nesnaží, aby se „utržení psi trhající maso“ z české ekonomiky ukáznili, namísto toho řeší problém jen pumpováním dalších peněz ze státní kasy. Odpuštění DPH, úsporný tarif (každému se přičetly peníze na vyúčtování), cenový strop (doplácení zisků dodavatelům), a jako by to nestačilo, tak z našich daní doplácí ten ekoterorismus v podobě extrémních příspěvků na OZE. (Asi ani nemá smysl připomínat, že pracanti na ERÚ kdysi pracovali i na silvestr, aby fotovoltaická elektrárna dostala příspěvek 12.000 Kč za MWh a nejen 6.000 Kč.) Kde jsou doporučení občanům, kam se poděla ona pracovitost?

Jediným předloženým energetickým řešením bylo, že fyzické osoby nesmí od 1. 1. 2023 uzavírat smlouvy, kde je výpočet ceny dle SPOTových cen. Kdo by si všiml, že ceny SPOTu byly hluboko pod cenovými stropy a že lidé vlastně mohli ušetřit tam? Koho by snad zajímalo, že SPOTové ceny jsou v rozporu s energetickým zákonem od 1. 1. 2022, protože dodavatel energií musí oznámit zvýšení ceny 30 dnů předem, pokud to neudělá tak změna ceny neplatí – ano správně, na SPOTovém trhu se mění cena každou hodinu. Tahle země není filmovým Kocourkovem, je to spíše pohádková země zaslíbená. Tady totiž mají neuvěřitelné štěstí úplně všichni. Jak jinak si vysvětlit, že odpovědné osoby umožnily, aby 80 % českých výrobních firem, kraje, nemocnice, obchodní řetězce, zemědělské podniky byly nuceně na SPOTových cenách?

Kdo si dnes uvědomí, že cena elektřiny byla na SPOTové burze i 17.000 Kč za MWh. 17. 12. 2022 vláda ustanovila cenové stropy ve výši 5.000 Kč za MWh i pro velké odběratele, a to od 1. 1. 2023. Byla donucena.

Osobně jsem koncem listopadu odhadoval inflaci na 80 %. (Pozn. Ano, napište mi do komentářů, že jsem se zbláznil a ať na mě někdo hodí síť. Stejně jako jiní, třeba ti v komentářích pod rozhovorem na stream.cz z listopadu 2021.)

Proč jsem si to myslel? Představte si, že by ceny na SPOTovém trhu v lednu, únoru a březnu nebyly 3500 Kč za MWh elektřiny a 1250 Kč za MWh plynu, ale naopak 17.000 Kč za elektřinu a 6.000 Kč za plyn. Co udělá obchodní řetězec, když nemá na elektřinu? Ano správně, zdraží své zboží. Co udělají pekárny, zemědělci, sklárny, betonárny, cementárny? To samé.

Když vyšla zpráva 17. 12. 2022, že bude strop. Osobně mi spadl velký kámen ze srdce. S lidmi z oboru jsme se přeli, jestli vláda cenové stropy odvolá už koncem ledna nebo až začátkem února. Na silvestr bylo v Liberci 16 °C, cena elektřiny ten den byla v průměru 50 Kč za MWh. Stát nemusel od ledna kompenzovat vysoké ceny nikomu, kdo měl nasmlouvané ceny dle SPOTových cen, a přesto byl vytvořen nejvyšší deficit v historii České republiky. Jak by asi vypadal státní rozpočet, kdyby by měl stát každému podnikateli doplatit 11 Kč za každou spotřebovanou kilowattu elektřiny a 50 Kč za každý kubík plynu?
Od ledna bylo v podstatě jarní počasí, a to je důvod, proč mohou být děti další generace šťastné. Šťastní jsou i důchodci a všichni daňový poplatníci. Všichni vidíme, co se děje, a to i přesto, že zima dopadla podle nejideálnějších snů každého, kdo dané problematice rozumí.

A co by měli čeští experti dělat? Slovy klasika bych řekl – „no aspoň něco“. Jako daňový poplatník bych raději přidal akademikům či učitelům, než platil zbytečné cenové stropy. Třeba jsou mezi budoucími studenty zrovna předsedové, advokáti, ekonomové, energetici, manažeři. Bylo by fajn, kdyby tuto generaci učili experti v oborech a studenti následně svým profesím lépe rozuměli. A byla by větší naděje se v budoucnu vyhnout chvíli, kdy se bude naše aktuální situace opakovat. Třeba pak o krachu jedné země uprostřed Evropy nebude příště rozhodovat neřízené štěstí.

A opravdu ne! Opravdu to není kvůli válce, to si může ověřit úplně každý. Stačí se podívat do účetních závěrek dodavatelů energií.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám