Hlavní obsah
Finance

Zastropování ano, ale vyhráno rozhodně není

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Vláda zavádí od 1. 1. 2023 cenové stropy i pro velké firmy. Sláva, dalo by se říci. Ale…?

Článek

Nedávno jsem měl rozhovor s jednatelem firmy, která zaměstnává 1100 lidí. Náklady na energie v roce 2021 měl 10 milionů korun, na rok 2023 mohou být až o 120 milionů vyšší. K tomu je třeba přidat i o desítky procent rostoucí náklady dalších vstupů, protože ceny energií a inflace zdražují všem. To vše se děje za průběžně klesající poptávky. Jinými slovy, ne moc důvodů k optimismu, spíše naopak. Ony totiž firmy o svých potížích nerady mluví nahlas. Je to logické. Vystrašíte své dodavatele i odběratele a upozorníte na sebe banky, které vám zesplatní úvěry, protože jsou na tento typ informací obzvláště citlivé. Proto většina podniků zatím mlčí, drahé energie platí z rezerv a šetří každý watt.

Zavedení cenových stropů může zachránit podstatnou část českých firem. Tím udržet nezaměstnanost na únosné míře a pomoci tak celé ekonomice. Cenový strop vráží do inflační spirály klín, byť úvahy, že inflace v roce 2023 neporoste, jsou bláhové. Spoustě firem letos končí fixace cen energií, které dodavatelé nemohli svévolně zdražit. Z mého pohledu čeká 60 % velkoodběratelů nákladový náraz až od 1. 1. 2023.

Jako příklad mohu uvést jedno zemědělské družstvo, které dosud platilo 1289 Kč za 1 MWh elektřiny při spotřebě necelých 1000 MWh. Nyní mu cena stoupne na 5000 Kč/MWh. Je jasné, že toto zvýšení se dále promítne do cen kuřat, brambor a dalších produktů. Někde ty 4 miliony ročně navíc vydělat musí. Ale bez cenového stropu by muselo vydělat klidně i o 10 milionů víc.

Stát se ale opět zadluží. Ano, zvláštní situace žádá zvláštní řešení, ale opravdu nebylo možné za 14 měsíců trvání energetické krize nalézt elegantnější řešení, než na problém opět jen naházet peníze daňových poplatníků?

Vláda nově také zakazuje dodavatelům energií uzavírat smlouvy s klienty, jejichž elektroměry neumí měřit spotřebu po hodinách. To v podstatě ukončuje možnost nabízet SPOTové produkty domácnostem. Dodavatelé stejně cenu rozpočítávali podle v podstatě vymyšlených tabulek, a tak bylo jedno, jestli využíváte elektřinu jen v levných časech o víkendu. Záležitost, která měla přijít už před 14 měsíci. Už více než rok říkám, že SPOTové produkty musí být zakázány, protože mají potenciál položit celou ekonomiku. Proč se s tím přichází až nyní, je ale záhadou. Kdo chtěl své klienty převést na SPOT, už to přeci dávno udělal.

SPOTové produkty jsou vůbec na hraně zákona. Cena se u nich mění každou hodinu. Podle zákona má však dodavatel povinnost informovat spotřebitele o změně ceny minimálně 30 dnů předem. Jinak změna nenabývá právní účinnosti a neplatí. Docela oříšek, že? A co na to Energetický regulační úřad (ERÚ)? Vykládá zákon v tomto smyslu: „Dodavatelům se nezměnila marže, takže nemají povinnost spotřebiteli zvýšení ceny oznamovat.“ Co na tom, že v zákoně nic o změně marže není. Je tam explicitně a jasně napsáno: „Dodavatel je povinen 30 dnů předem oznámit ZVÝŠENÍ CENY.“ Tedy vyhráno zdaleka není a čeká nás období, které nebude snadné.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám