Hlavní obsah
Cestování

Hagar Qim – jeden z nejstarších náboženských chrámů světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Havelka

Hagar Qim je jeden z nejstarších (částečně dochovaných) náboženských chrámových komplexů na světě.

Článek

Nachází se na krásném pobřeží středomořské Malty, několik desítek metrů od pobřežního útesu. Impozantní chrámový komplex byl vybudován patrně v polovině 4. tis. př. n. l. a je tak přibližně o tisíc let starší než nejstarší egyptská pyramida – Džoserova stupňovitá pyramida v Sakkáře.

Foto: Ondřej Havelka

Jedinečnost kamenného komplexu nespočívá pouze ve velikosti a stáří, ale také v sofistikované unikátní architektuře. Komplex sestává ze čtyř chrámů, vzájemně propojených ve funkční celek. V jednom z chrámů je také dochovaný obětní oltář. V areálu chrámového komplexu nebyly nalezeny žádné lidské kosti – archeologové nalezli kosti zvířecí a rovněž korpulentní kamenné figury, tzv. maltské Venuše. Komplex je složen z hlavního (a patrně nejstaršího) chrámu a tří dalších struktur. Na Maltě je možné navštívit rovněž megalitické dolmeny.

Foto: Ondřej Havelka

Chrámový komplex Hagar Qim je celoročně přístupný. Ideální dobou pro jeho návštěvu jsou zimní měsíce, kdy jsou přijatelné teploty. Od roku 2009 je komplex zastřešen stanem. Na Maltě se tak cestovatel může dotknout jedné z nejstarších dosud stojících památek kulturně-náboženské historie lidstva a dopřát si tak průhled šesti tisíciletími.

Foto: Ondřej Havelka

Archeologicky hodnotných lokalit je ovšem na Maltě a sousedním ostrově Gozo více. Zájem turistů není nijak velký, a tak se člověk může pokochat dávnou historií téměř sám.

Foto: Ondřej Havelka

Ostrov Malta je v současnosti křesťanskou zemí, kde je na malé ploše koncentrováno mnoho úchvatných kamenných katedrál, křesťanských pevností a nespočet kostelů. Historie Malty od megalitických kultur přes rozkvět řádu Maltézských rytířů až po současnost je fascinující, a navíc se odehrávala na pozadí nádherné přírody, zejména na maltském pobřeží.

Zdroj:

ROUNTREE, Kathryn. Crafting Contemporary Pagan Identities in a Catholic Society. London: Routledge, 2016.

Foto: Ondřej Havelka

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz