Hlavní obsah
Věda

Hvězda nebo kometa? Pravý původ symbolu Vánoc není jasný ani dnes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Waldemar Flaig / Wikimedia Commons / volné dílo

Narození Ježíše Krista je spjato i se samotným vesmírem. V den, kdy se narodil, bylo totiž možné spatřit mezi hvězdami něco neobvyklého. Mohla to skutečně být ona „Hvězda nad Betlémem“?

Článek

„Kde je ten právě narozený král Židů? Viděli jsme na východě jeho hvězdu a přišli jsme se mu poklonit.“ Takto popisuje zjevení oné „hvězdy“ Bible, kdy se malému Ježíšovi přišli poklonit Mudrcové z Východu - taktéž známí jako Tři králové. Avšak podle astronomů, kteří prováděli výpočty již před mnoha staletími, tento zjev pravděpodobně nebyl hvězdou.

Tomuto tvrzení navíc přispívá i fakt, že přesné datum Kristova narození ani ve 21. století neznáme. Nejpravděpodobnější jsou léta 7 až 1 př. n. l. Nabízí se nám tak mnoho možností, co mohl být onen astronomický jev, který zmiňuje Matouš ve svém evangeliu.

Tanec bohů

Jedním z možných vysvětlení by mohla být konjunkce planet Sluneční soustavy. I zde je však několik možností. Jednou z těch nejpravděpodobnějších je konjunkce Jupiteru a Saturnu. Jako první přišel s touto teorií astronom Johannes Kepler, když se procházel ulicemi Prahy a na nebi spatřil plynné obry ve zdánlivě malé vzdálenosti od sebe. Spočítal, že v roce 7. př. n. l., tedy těsně na hranici rozpětí možného Ježíšova narození, se tyto dvě planety nacházeli v blízké konjunkci dokonce třikrát.

Foto: KSPFanatic102 / Wikimedia Commons (licence Creative Commons) / Attribution-Share Alike 4.0 International

Blízká konjunkce Jupiteru a Saturnu v roce 2020

Uniknout nám nemůže ani souvislost planet samotných. Nejenže jsou pojmenovány podle římských bohů, ale i v židovském náboženství mají svou určitou symboliku. Název Jupiteru v hebrejštině lze přeložit jako král či spravedlivý. Saturn je zase považován za planetu Židů. A tak nám vznikne titul „král Židů“, jenž je spojován právě s Ježíšem Kristem.

Vesmírný cestovatel

Jako malí jsme byli zvyklí kreslit vánoční obrázky, na kterých figurovala kometa, jako znamení vánočního času. Avšak kometa je naopak jednou z těch méně pravděpodobných vysvětlení, které nám moderní věda spolu se starověkými pozorováními nabízí.

Kolem Ježíšova narození se na nebi skutečně zjevila kometa. Byla jí kometa dnes známá jako Halleyova. Rok, kdy ji bylo možno pozorovat, se ale mírně vychyluje - 12. př. n. l. Další byla pozorována starověkými astronomy kolem roku 6 př. n. l. Tuto slibnou domněnku však nabourává fakt, že ve starověku byly komety uznávány jako poslové špatných zpráv. Kde se tedy vzala vůbec myšlenka komety jako znamení pro Tři krále?

Opět se musíme vrátit k oné malířské tvorbě. Byl to totiž italský umělec Giotto di Bondone, který poprvé využil kometu jako zářící úkaz nad Betlémem. Na svém obraze z počátku 14. století zobrazil malého Ježíše i s Mudrci z Východu, nad kterými jasně září objekt s ohonem skoro až podobný meteoritu. Nevědomky tím určil způsob, jakým se jeden ze symbolů narození Ježíše Krista bude zobrazovat po následující staletí.

Foto: Giotto di Bondone / Wikimedia Commons / volné dílo

Obraz „Klanění tří králů“ z počátku 14. století

Tichá exploze

K rozzáření noční oblohy nám v současnosti pomáhá jen Měsíc. Jeho náhrada však existuje, i když vždy jen na krátkou chvíli. Jedná se o supernovu neboli výbuch hvězdy, která se zhroutí sama do sebe. Při výbuchu se uvolní velké množství energie a hmoty, což vytváří jasné úkazy na nočním nebi. Jejich pozůstatky lze pozorovat i dávno potom, kdy se nám ztratily z dohledu. A díky tomu můžeme určit, zda Tři králové viděli právě supernovu.

Foto: NASA

Snímek supernovy Cassiopeia A

Jelikož nejsou tyto vesmírné události periodické, pomoci nám zde mohou pouze moderní přístroje pro detekci zbytků těchto výbuchů v kombinaci s antickými prameny. Existuje několik zápisů z doby narození Krista, které přitakávají teorii o supernově jako Betlémské hvězdě. Avšak žádný nebyl potvrzen přímým pozorováním. Prozatím to tak vylučuje supernovu jako možné vysvětlení Hvězdy.

Ani Hvězda, ani Tři králové

Jako souhrn všech těchto teorií souvisejících s vesmírem se nám nabízí jedna jediná - respektive žádná. Zmínka o Hvězdě nad Betlémem se totiž nachází jen v jediném ze čtyř evangelií (v Matoušově), a tak zde mohla být použita Hvězda jen jako symbol Ježíšova narození - jakožto jakási metafora. Stejně tak Mudrcové, kteří se přišli podívat do Betléma na narození Spasitele, mohli být jen přimyšlenou událostí. Poutníci z Východu nebyli totiž v té době nijak neobvyklí, ba naopak.

Nic z toho však nemění to, že Betlémská hvězda se stala tradicí, která je zde s námi již několik staletí jak s věřícími, tak i s nevěřícími. Jednoho dne se možná dovíme pravdu o tomto symbolu Vánoc, avšak do té doby, a určitě i poté, si lidé špičku vánočního stromku budou zdobit právě Hvězdou betlémskou.

Tento článek je speciál projektu Astromos.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz