Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč Geert Wilders vyhrál volby v Nizozemsku?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po zveřejnění výsledků středečních nizozemských voleb se nejednomu západoevropskému politikovi muselo udělat pár vrásek navíc. Tamní volby jasně ovládla krajně pravicová Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse se ziskem 23,5% hlasů.

Článek

S odstupem osmi procentních bodů se na druhém místě umístila kandidátka nizozemské Strany práce a Zelené levice, které předsedá bývalý eurokomisař a velký zastánce Green dealu Frans Timmermans.

Průzkumy favorizovaná VVD se umístila na třetím místě se ziskem 15,1 % bodů.

Je to výsledek, který bezesporu nečekal nikdo včetně vítězného Geerta Wilderse. „Nizozemští voliči promluvili a řekli dost,“ prohlásil po zveřejnění volebních výsledků Wilders.

Otázkou ovšem zůstává, proč Nizozemci zvolili právě Wilderse, který je známý svým odporem k islámu a jehož program by se dal nazvat jako radikální.

PVV ve svém programu například vyzývá k uspořádání referenda o vystoupení z Evropské unie, úplnému zastavení přijímání nových žadatelů o azyl nebo zastavení dodávek zbraní na Ukrajinu.

Takový program by byl i v naší zemi považován za radikální, tak proč se zrovna Nizozemci rozhodli pro Wilderse? Odpověď je prostší, než se na první pohled zdá. I Nizozemsko se potýká s nezvládnutou uprchlickou krizí, která zejména po útoku Hamásu na Izrael vyvolala v lidech obavy. Velké propalestinské protesty v zemích západní Evropy byly pro Nizozemce dostatečným strašákem. Nutno podotknout, že oprávněným. Dalším důvodem je neúspěšné začlenění uprchlíků do společnosti. Islámským uprchlíkům se přizpůsobit evropské kultuře moc nechce, a navíc nejsou ani přínosem pro tamní ekonomiku, jak si někteří politici mylně mysleli, čímž značně zatěžují štědrý sociální systém.

Má ovšem Wilders na to, aby sestavil vládu? Pro úspěšné sestavení většinové vlády je potřeba zaplnit 76 křesel ze 150. PVV se svými 23,5 % zaplní 37 křesel. Pro naplnění zbývajících křesel musí Wilders najít další koaliční partnery, což se jeví jako problém. Pro úspěšné sestavení vlády bude muset Wilders nejspíš přejít ke kompromisům, které by znamenaly ústupky od některých programových prohlášení.

Z vítězství PVV má na české scéně bezesporu radost Tomio Okamura (SPD), který okamžitě svému příteli z evropské vlastenecké frakce gratuloval na sociálních sítích. K předsedovi SPD se s gratulací přidal také například senátor Zdeněk Hraba.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám