Hlavní obsah
Hry

Archa Nova je velká budovatelská strategie pro fanoušky zoologických zahrad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Přijdou vám současné zoologické zahrady zastaralé? V této realisticky navržené deskové hře dostanete možnost vybudovat svůj modernizovaný komplex plný různorodých živočišných druhů.

Článek

Každý hráč dostane v Archa Nova příležitost vytvořit své vlastní zařízení

Zatímco v jiných hrách je celá partie rozdělena do řady jasně definovaných kol, v jejichž rámci budujete své vesnice, vesmírné stanice nebo parky, v tomto případě se na kola nehraje. Archa Nova vás nechá se střídat v tazích až do úplného konce.

Foto: Ondřej Zeman

Archa Nova rozhodně není malou deskovkou.

Počet hráčů: 1–4

Herní doba: 150 minut

Věk: 14+

Pomyslnou alternativou za kola jsou tu přestávky, během nichž si lze uspořádat své věci, což v praxi znamená, že si zkontrolujete, zda splňujete maximální limit karet (3–5 dle různých podmínek), odhodíte žetonů na kartách akcí, uklidíte desku asociací, obnovíte nabídku karet, a především si vezmete příjem určený hodnotou atraktivity. Takováto situace ovšem v Archa Nova nastává pouze „jednou“ za čas.

Foto: Ondřej Zeman

Každá deska je v Archa Nova trochu jiná.

Během svého tahu můžete v Archa Nova zahrát vždy jednu z pěti karet akcí. V nabídce naleznete možnost postavit budovu, zahrát kartu sponzorů, zvířat, poslat vaše pracovníky do asociací nebo realizovat přestávku. Karty jsou umístěny na pozicích jedna až pět s tím, že jejich pozice určuje sílu, s níž akci realizujete. Když kupříkladu budujete z pole 5 můžete postavit stavbu s maximální možnou velikostí, za předpokladu, že na ní samozřejmě máte suroviny.

Foto: Ondřej Zeman

Prostory lze vystavět také pro ptáky.

Důvod proč zde budovat stavby je prostý. Zvířátka potřebují prostor k životu, do něhož je můžete umístit. Dokud ho nemáte tak nové přírůstky do zoo v Archa Nova nepřidáte. V základu řešíte, jak velký výběh si druh žádá, prostor s nímž musí sousedit a náklady, které je třeba uhradit, když po daném živočišném druhu extrémně toužíte. Za zakoupení určitého zvířátka se vám zvýší věhlas, ochrana a také atraktivita celého komplexu.

Foto: Ondřej Zeman

Realizovat lze v Archa Nova leccos.

Nasadit do své zoo můžete v Archa Nova šelmy, býložravce, primáty, plazi, ptáky, medvědy a mazlíčky. Samotná škála živočichů je nebývale pestrá. Nalézt je v ní možné třeba Plameňáka Malého, Jezevce Lesního, Anakondu Velkou, Rysa Ostrovida a řadu dalších zvířat, která navíc disponují mimo jiné i latinským názvem. Expandování vašeho komplexu za pomoci nových živočichů není tou jedinou cestou, jak můžete získat nové body atraktivity.

Foto: Ondřej Zeman

Všechna zvířátka jsou v Archa Nova specifická.

Další je pak realizování altánků, které za kus navyšují atraktivitu, zatímco příjem zvýšíte třeba skrze kiosky. Náklady na stavbu v Archa Nova vždy platíte před realizací samotné budovy. Stavby se nesmějí za žádných okolností překrývat, a především jimi nelze zastavět bole s kameny, či vodními plochami. První struktura pak musí navazovat na okraj plánu, zatímco ostatní na ní musí určitým způsobem navazovat. Základní verze budování se v Archa Nova týká kiosků, altánků, jednoduchých výběhů a dětských zoo.

Foto: Ondřej Zeman

I obyčejná zvířátka mohou mít ve vaši zoo místo.

Tuto akci lze stejně jako ostatní vylepšit, a tak získat druhou verzi, která vám vedle jiného dá možnost vystavět velké voliéry a pavilony plazů. Celkově vám zdokonalení základních akcí, které máte po ruce dává nové a často velmi zajímavé možnosti. Elementární verze náboru zvířat je spojená s tím, že je hrajete z ruky. Když máte ale vylepšeno, tak je můžete zahrát jak z ruky, tak i z nabídky ve vašem dosahu v rámci věhlasu. Realizace takového kroku je však náročnější. Někdy proto možná raději sáhnete po akci asociační činnosti, kde pracujete s vašimi figurkami, jež je možné užít ke zvýšení věhlasu, získání partnerské zoo, spolupráce s univerzitou nebo podpoření ochranářského projektu.

Foto: Ondřej Zeman

Opičky v nabídce zvířátek v Archa Nova neschází

No a pak jsou tu samozřejmě ještě sponzoři. Akce sponzorů může být spojená s vynesením určité karty. Vybudovat lze takto ohrady pro hyeny, expozice pro lední medvědy nebo doupě surikat. Každá si karta si žádá určité podmínky, načež vás odmění specifickým způsobem. Pokud nechcete hrát žádnou kartu nic vám nebrání posunout ukazatel přestávky a vzít si určitý objem peněz.

Foto: Ondřej Zeman

Některé body získáte až překvapivě snadno.

Poslední aktivitou je získání žetonu X. Užít pro realizování této akce můžete v Archa Nova jakoukoliv z karet, které máte k dispozici. Vaší hlavní prioritou je tu získávání atraktivity a bodů ochrany. Dost zásadní je mít obě hodnoty dostatečně vyváženy, protože na konci od sebe odečítáte hodnotu získané atraktivity a tu, která je spojená s bodem, na kterém je umístěn žeton ochrany. Nejednou se vám proto stane, že se dostanete do záporných hodnot. Dost mi tento formát připomíná ZOO Tycoon, kde taktéž zažíváte při finálním bodování horké chvíle.

Foto: Ondřej Zeman

Inserty jsou v Archa Nova zpracovány na jedničku.

Archa Nova vám dokáže svými možnostmi vzít dech

Autorům tohoto díla se povedlo zaměřit na jeho realistické zpracování. Díky tomu před hráče staví komplexní budovatelskou deskovou hru, v níž formujete svou zoo za pomoci karet zvířat, nových prostor, sponzorů a asociací. Každý z faktorů má vliv na podobu komplexu a samozřejmě také na vaše finální scóre, které definuje řada faktorů.

Archa Nova rozhodně není nejpřístupnější hrou na trhu, řadu prvků má však vyřešených velmi kvalitně. Komplexnost navíc lze do jisté míry považovat za plus, protože vás stále nutí k tomu přemýšlet nad tím, kam jaká zvířata umístíte nebo nač vsadíte v rámci budování, či dalších akcí. Osobně jsem byl hratelností tohoto kousku velmi příjemně překvapen. Rozhodně je to jeden z komplexnějších kusů, které si lze pořídit.

Za poskytnutí kopie hry Archa Nova na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Mindok.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz