Hlavní obsah
Hry

Assassins Creed: Valhalla – Orlog je výborný kostková hra pro řešení sporů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Rádi testujete štěstěnu, nebo máte prostě rádi minihru z Assassins Creed: Valhalla? Tak to je tento kousek možná zaměřen právě na vás.

Článek

Série Assassins Creed je hitem, kterému se díky některým transformacím stále daří oslovovat nové fanoušky. Během hraní Assassins Creed: Valhalla si bylo možné zahrát kostkovou hru Orlog, která podobně jako Gwent ve třetím Zaklínači zlákala k hazardu nejednoho statečného válečníka. A nyní tato výrazná minihra doputovala také na náš stůl. Jak se hraje, vám povím níže.

Duel je to, oč v deskové hře Orlog běží

Spory je možné v životě řešit různě. Někdo na ně odpovídá za pomoci třísknutí dveří, jiný zase hází talíře. Špatnou cestou však nejsou ani deskové hry zaměřené na duel dvou hráčů a přesně něčím takovým je Orlog. Hlavním nástrojem v této hře jsou totiž kostky. Každý ze zúčastněných do rukou dostane šest kousků, s nimiž následně hází do vizuálně příjemně zpracované plastové misky evokující dojem, že se jedná o dřevěný kousek (osobně uvažuji, že si nechám přesně takovou vyrobit). Jak už to u takovýchto her bývá, všechny kostičky mají na sobě několik znaků, které definují průběh hry.

Foto: Ondřej Zeman

Assassins Creed Valhalla – Orlog je velmi skladnou hrou.

Její základní myšlenka totiž stojí na tom, že se hráči navzájem zraňují právě za pomoci vrhů kostkou. Padnout vám může sekera, helmice, šíp, štít, ruka, nebo některý z uvedených obrázků ve zlatém rámečku.. Každé ze znamení má samozřejmě svůj význam. Sekera působí zranění, zatímco helmice je dokáže vykrýt. Obdobně funguje také souboj štítu a šípu. Vystřelený projektil zraňuje, když však protivník má po ruce štít, je možné poškození v základní verzi deskové hry zredukovat prakticky na nulu. Zlatem obtažené pole je jak zdroje základní schopnosti a navíc dává tomu, kdo jej hodí, žeton přízně bohů. Lehce však o něj můžete přijít, protože dříve prezentovaná ruka je znakem ovlivnění, které bych se nebál označit za krádež, protože s jeho pomocí okradete svého soka o jím vlastněný žeton přízně bohů.

Foto: Ondřej Zeman

Vizuální zpracování žetonů je ve Assassins Creed Valhalla – Orlog velmi pěkné.

Kostky můžete v Orlog vrhat klidně opakovaně

Hráči se tu střídají v házení kostkami. Každý má před sebou svůj tah, během nějž může hodit kostkami až třikrát. Po každém hodu může část kostek odložit, načež hází se zbytkem. Jakmile má jeden hotovo, druhý hráč si hodí a probíhá stejný postup. V případě, že nikdo nepřišel během kola o jediný z patnácti dostupných životů, pořadí hráčů se mění a ten, který v deskové hře Orlog startoval, nyní hází jako druhý. Jakmile máte vrženo kostkami, následuje etapa přízně bohů. V základní hře můžete použít pouze Thórův úder způsobující protivníkům zranění, Idunninu obnovu léčící vaše zranění, nebo Ódinovu oběť, která vás sice oslabí, avšak na oplátku vám dá žetony přízně bohů, za něž si v podstatě otevíráte různé úrovně těchto schopností. Celkem jsou tři, takže čím více zaplatíte, tím budou efektivnější.

Foto: Ondřej Zeman

Assassins Creed Valhalla – Orlog vám dá k dispozici pěkné herní misky.

Božských darů je samozřejmě více, jak však uvádím, když se rozhodnete hrát v začátečnické variaci, máte k dispozici pouze tři zmíněné. Celkem máte k dispozici dvacet kartiček, které si v rámci normálního hraní můžete vzít. Tedy přesněji řečeno, každý dostane do rukou tři kousky, které si z nabídky vybere. Náhoda tu nehraje žádnou roli, je v podstatě tím pádem na vás, jaké bůžky se rozhodnete uctívat. Nabídka je ale opravdu pestrá, takže vedle těch, kteří jsou schopni vám udělit zranění, jsou tu také bohové s dovedností vám krást dočasně kostky, přidávat je nebo vás odměňovat za zranění, která jste během daného kola utržili. Řekl bych, že samotná balance jednotlivých karet je obstojná. Je však nutné si pečlivě rozmyslet, nač se chcete během hraní zaměřit.

Foto: Ondřej Zeman

Sázka na některého z bohů vám může v Assassins Creed Valhalla – Orlog dosti pomoci.

Celkem nabízí Orlog tři herní obtížnosti, v nichž jej můžete hrát. Varianta pro nováčky tolik alternativ nenabízí, avšak když dojde na normální úroveň, už je třeba se trošku zamyslet. Nejvíce se však vaše závity zapotí, když si dáte experta, už přichází reálná výzva, protože hned na startu nejenže část karet bohů odstraníte, ale navíc každé kolo berete z hromádky novou sestavu, takže nemáte nikdy úplně jisté, co bude příště. A v tom je tato desková hra super.

Foto: Ondřej Zeman

Bohové vám v Assassins Creed Valhalla – Orlog pomáhají různě.

Orlog je perfektní volbou pro fandy duelů a série Assassins Creed

Kostkové hry jsou fajn, když k nim navíc přidáte nějaké ty dodatečné mechanizmy, celková hratelnost získá úplně jiný nádech. V případě Orlog se tvůrcům podařilo vytvořit slušnou deskovou hru, která zaujme svým tempem i hloubkou. Hloubka se však objevuje až v momentu, když si zvolíte vyšší obtížnost. Je ovšem pouze na vás, jakým způsobem si chcete tento duel vychutnat. Jisté však je, že když Orlog vyzkoušíte, rychle se vám dostane do krve a zajistí zábavu na nejeden večer.

Za poskytnutí kopie hry Assassins Creed: Valhalla – Orlog děkuji českému distributorovi, společnosti Blackfire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz