Hlavní obsah
Hry

Česká hra Medvěd Wrr: Poprask na kolejích je výbornou volbou pro malé hráče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Vlak řízený proradným Crocsem se v rodinné hře řítí krajinou. Vaším úkolem je tu za pomoci kostek a žetonů vytvořit správnou kombinaci vagonů, a tak porazit padoucha předtím, než dorazíte do cíle.

Článek

Vlak ve hře Medvěd Wrr: Poprask na kolejích nezastavuje

Medvěd Wrr představuje u dětí velmi oblíbenou značku. Není proto divu, že se po knihách na scéně objevila také dvojice deskových her. Dnes se podíváme na Medvěd Wrr: Poprask na kolejích, ve které jak napovídá samotný název hráči zamíří na koleje v útrobách vlaku ženoucímu se neúprosně ke svému cíli. Řízen je zlovolným strojvedoucím Crocsem, který má plán, jehož realizaci opravdu vidět nechcete.

Foto: Ondřej Zeman

Velikost vlaku v Medvěd Wrr Poprask na kolejích určuje počet hráčů.

Počet hráčů: 2 – 4

Herní doba: 15 minut

Věk: 7+

Vaším úkolem se proto v Medvěd Wrr: Poprask na kolejích stane záchrana všech cestujících dříve, než se lokomotiva dostane do své cílové stanice. A je nutné říct, že to nebude vůbec nic lehkého. Crocs je totiž protivníkem, který nenechá nikoho jen tak uniknout. Vlak jímž putujete je vždy tvořen o jedním vagónem více než jaký je počet hráčů. Pohybovat se jím můžete dle libosti, nikdy ovšem nesmíte zamířit na už zabrané pole.

Foto: Ondřej Zeman

Získat některé kousky je někdy náročné.

Přesouvat se v Medvěd Wrr: Poprask na kolejích budete zcela cíleně. Realizovat totiž budete kombinaci pěti vagónů určité barvy, takže se vždy snažíte „odpojit“ daný kousek a přidat ho do své sbírky. Přesun po mapě představuje jednu z akcí. Další pak je hod kostkami. Do ruky je vám dáno při prvním hodu celkem pět kostek, s nimiž musíte hodit. Výsledné hodnoty umístíte na kartičku, tedy minimálně ty, které odpovídají požadavkům daného vagónu.

Foto: Ondřej Zeman

V Medvěd Wrr Poprask na kolejích vám musí přát štěstí.

Jednou musíte získat určitý počet tlapiček. Jindy si zase hra žádá mazání, či píšťalky. Když hodíte požadované hodnoty hned na startu máte hotovo. Ne vždy se vám to ale podaří. Za předpokladu, že se vám během prvního hodu nezadaří musíte odhodit jednu kostku. Takto své snažení opakujete až do okamžiku, než zvítězíte nebo naopak přijdete o možnost hod úspěšně realizovat. Hořkost z neúspěchu je vám v Medvěd Wrr: Poprask na kolejích vynahrazena bonusovým žetonem.

Foto: Ondřej Zeman

Občas vám pro úspěch stačí jediný hod.

Promarněný hod ovšem nemá pouze pozitivní efekt. Vyrušíte jím totiž Crocse, který se přesune do vašeho vagónu. Když vás vyloženě nachytá automaticky vás vykopne na startovní pozici a vám do ruky dostanete kartu samotného strojvedoucího, skrze jíž ho ovládáte. Každé kolo s ním pak pohnete o jedno pole směrem k lokomotivě. Za předpokladu, že se dostane do místa, kde je některý z hráčů, tomu je v daném kole znemožněno se pohnout.

Co si budeme povídat, situace je to dost nepříjemná. Stále je to však lepší, než kdyby danou postavičku vykopnul do startovního vagónu jako v případě hráče, kterého načapal při snažení vzít si jednu kartu do ruky. Abych však úplně neutekl od toho, že za neúspěch je zde člověk odměněn, podíváme se na bonusové žetony. Ve svém tahu jich můžete v Medvěd Wrr: Poprask na kolejích použít kolik chcete (max počet v ruce jsou tři). Užívat je možné dvěma způsoby.

Foto: Ondřej Zeman

Medvěd Wrr Poprask na kolejích vám nabídne slušný objem karet

V případě, že si zvolíte alternativu Pomocník transformujete část kostek na žolíky. Za pomoci symbolu přehození pak můžete opakovat poslední hod. Nemusíte ovšem pomáhat. Hra Medvěd Wrr: Poprask na kolejích vám dává také možnost škodit svým oponentům skrze trojici postav. Když se rozhodnete sáhnout po krysách odpojíte vagón a nahradíte ho novým kuse, čímž dokážete značně znepříjemnit život těm, jež hnala touha po jeho získání.

Foto: Ondřej Zeman

Figurky si v Medvěd Wrr Poprask na kolejích dokáží získat pozornost malých hráčů.

Užití Crabsona pak prohodí dvě libovolné figurky dle vašeho výběru. Poslední variantou žetonu je pak Gorila, která přehazuje výhybky, a tak mění požadované kombinace. Jaké změníte, je opět na vás. Škodit však můžete pouze v průběhu házení kostkami, či během neúspěšného hodu. Přítomnost škodíků je vítaným faktorem. Hru si pak je možné v Medvěd Wrr: Poprask na kolejích okořenit ještě přidáním zlatého vagónu. Vítězem se pak stává ten, komu se jako prvnímu podaří zkombinovat vagóny tak, aby prezentovaly jednu z dostupných vítězných kombinací.

Foto: Ondřej Zeman

Medvěd Wrr Poprask na kolejích disponuje pěkným insertem.

Sáhnutím po Medvěd Wrr: Poprask na kolejích neuděláte krok vedle

Musím uznat, že na počátku jsem neočekával, že mě Medvěd Wrr: Poprask na kolejích příliš osloví. Nakonec to ale byla velmi slušná jízda, kterou jsem si užil jak s dcerou v první třídě, tak i synem, jenž ještě setrvává ve školce. Jedná se totiž o výbornou rodinnou deskovou hru pro malé hráče.

Nestaví totiž ve své podstatě před nováčky žádné fatální výzvy nebo nepříjemné prvky. Partie jsou navíc nebývale rychlé, hraní jsem si možná i právě proto velmi vychutnával. Pokud hledáte kousek na zimní večery, tak tahle deskovka rozhodně není špatnou alternativou.

Za poskytnutí kopie hry Medvěd Wrr: Poprask na kolejích děkuji českému distributorovi, společnosti Blackfire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz