Hlavní obsah
Hry

Crown Wars: The Black Prince představuje nový drsný pohled na stoletou válku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Vždy vás fascinovala etapa dějin, jíž vládly anglické luky a rytíři padali pod záplavou šípů? Tak v této tahové strategii dostanete možnost se podívat, jak to vlastně v dané éře fungovalo.

Článek

Příběh Crown Wars The Black Prince nabízí reálné postavy i temnou magii

Skrze tažení Crown Wars: The Black Prince se máte možnost vydat vstříc Francii, která je ve válce s Anglií. Co si budeme povídat, nebyla to zrovna neobvyklá situace, avšak daný konflikt je signifikantní primárně tím, že netrval jen pár let, nýbrž rovnou stovku. Samotný děj se odehrává ve 14. století a vy samotní jste pouze jedni z mnoha bojujících.

Foto: Ondřej Zeman

Ten pejsek ho opravdu nechce ulízat k smrti.

Řadu let byl pod vaší kontrolou prosperující hrad, jenže jednoho krásného dne na vaší bránu zabušilo zlo vyslané okultním Řádem. Nyní před sebou máte tažení plné krveprolití, v jehož rámci se v Crown Wars: The Black Prince musíte pomstít těm, které napadlo zaútočit na vaše opevnění a zneuctít vaší čest. Příběh postavený na skutečných postavách i událostech sice není žádnou velkou peckou, avšak jakožto celek funguje a dokonce i zvládá absorbovat temnou magii, jíž se studio rozhodlo do svého výtvoru zakomponovat.

Foto: Ondřej Zeman

Na svět se v Crown Wars The Black Prince dá koukat pěkně zvrchu.

Odvetné výpravy realizujete ze své pevnosti, která prochází vývojem spolu s tím, jak vy sami absolvujete jednotlivé části tažení. Zpočátku máte k dispozici pouze polorozpadlou ruinu, jakmile ale zdoláte několik nepřátelských skupin, bude vám umožněno začít v Crown Wars: The Black Prince transformovat opevnění do přijatelné podoby. Vstříc dobrodružstvím pak vyrážíte vždy v čele skupiny čítající daný počet členů.

Foto: Ondřej Zeman

Ani medvědi tu nezůstávají stranou.

Tvůrcům se podařilo vytvořit celkem šest hratelných tříd, takže se nemusíte bát toho, že by vaše parta vyrážela do boje vždy ve stejné sestavě. V nabídce naleznete do zbroje zakutého válečníka, alchymisty pracující se svými magickými lektvary, lovce operující se zvířaty a pár dalších unikátních orientací. Každá z postav má samozřejmě svou specifickou škálu útoků postavenou často na výstroji, jíž disponuje. Když třeba rytířku vyšlete do boje s obouručákem musíte počítat s tím, že potřebuje pro svůj úder rozmach, zatímco pěšák s palcátem a dýkou útočí pouze na jeden cíl.

Foto: Ondřej Zeman

Určité situace vypadají bezvýchodně

Napříč postavami pak máte možnost je směřovat jednou ze dvou cest nabízených dané třídě. Z Křižáka můžete kupříkladu správným výcvikem udělat Templáře, nebo Inkvizitora. Střelce pak zase jde transformovat v průzkumníka nebo sabotéra. Každá orientace má samozřejmě své pro a proti. U Křižáka je například jedna z orientací zaměřena více na útok, zatímco u druhé jde především o obranu ostatních. To jak si jednotlivé specializace nakombinujete je následně pouze na vás. Stejně tak určujete i to, s jakými hračkami postavy do boje půjdou.

Foto: Ondřej Zeman

Crown Wars The Black Prince se brutality nebojí.

Následné střety se odehrávají na mapách, kterým míříte vstříc v rámci různorodých misí. Někdy je vašim cílem pouhá poprava nepřátel, jindy zase máte jasně daného padoucha, jehož tělo musí být dekapitováno ve jménu vyššího dobra. Samotné tempo bitev není nikterak extrémní. Dost zásadní pro úspěch je využívání terénu a všudypřítomných zábran. Po většinu času bojujete proti přesile, takže není špatné vždy si pořádně rozmyslet, jak své věrné seřadit, kterého nepřítele odstranit hned a jakému dát ještě pár kol života. Zkrátka a dobře rozhodnutí je hromada.

Foto: Ondřej Zeman

Crown Wars The Black Prince vás nechá vylepšovat předměty.

Za sebe musím říct, že mi tu soubojový systém moc nesedl kvůli přítomnosti časovače. Ano, každá bitva vás neustále nutí postupovat kupředu, protože když nestihnete splnit cíle do 15 tahů, je konec. Celkově v tom vidím dost zásadní problém, jelikož takto je limitován prostor pro kreativitu těch, jimž vyhovuje pomalé plánování a využívání potenciálu bojiště, který tu bezpochyby je. Dost mě zaráží, že studio se vydalo tímto směrem. Jejich dílo totiž tato volba poškozuje.

Foto: Ondřej Zeman

Někdy je třeba opustit místo předtím než vás nepřátelé obklíčí.

Výlet do středověku skrze Crown Wars: The Black Prince neohromí avšak ani nezklame

Základy na nichž Crown Wars: The Black Prince stojí nejsou vůbec špatné. Fakticky se jedná o velmi slušnou tahovku, která vám nabídne akceptovatelný příběh na jehož pozadí se odehrává legendární konflikt. Systém tříd funguje, stejně tak bojiště jsou navržená velmi pěkně. Souboje jsou bohužel postaveny na nesmyslném principu časově omezených bitev, které ve většině případů nedávají smysl. Dost problematická tu pak je také AI, která se moc nepovedla.

Crown Wars: The Black Prince jakožto komplet funguje akceptovatelně. Jestliže tedy hledáte zajímavou tahovou strategii, která se zaměřuje na tuto oblíbenou historickou éru, nesáhnete vedle v případě, že nebudete očekávat žádné velké zázraky. Na trhu jsou totiž bezpochyby zásadnější žánrové projekty než tento.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz