Hlavní obsah
Hry

Cthulhu: I smrt může zemřít je hororovým klenotem plným šílenství a bolesti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Nádherně zpracované modely, temné příběhy a parta osudem zkoušených postav, které se musí postavit temnotě. Přesně tohle a mnohem víc na vás čeká v této masivní deskové hře z univerza H. P. Lovecrafta.

Článek

Cthulhu: I smrt může zemřít vás staví proti mocným Prastarým

V minulosti jsem vám zde prezentoval deskovou hru Nevyzpytatelní, která byla pevně spojená s univerzem H. P. Lovecrafta, jenž je plné děsu, hrůz a tvorů, při jejichž spatřeni by obyčejný člověk zešílel. Pokud vám titul přišel zajímavý, dnes pro vás mám další výlet do hororového vesmíru. Cthulhu: I smrt může zemřít je fantasy kooperací, ve které se máte možnost transformovat do jednoho z deseti vyšetřovatelů.

Foto: Ondřej Zeman

Každý příběh si v Cthulhu: I smrt může zemřít žádá trochu jiný prostor.

Počet hráčů: 1 – 5

Herní doba: 120 minut

Věk: 14+

Jejich úkolem není nic menšího než aktivně bojovat proti členům kultu, kteří se snaží probudit Prastaré bohy nemající moc velké ambice. Vlastně netouží po ničem jiném než zničit celý svět, anebo když už ne realizovat jeho destrukci tak transformovat všechny, kdo v něm žijí v bezduché trosky. Celkem na vás v krabici čeká šestice rituálů, které se můžete pokusit zastavit.

Foto: Ondřej Zeman

Putování Prastarého vám způsobí hodně bolesti.

V každém z nich na vás mohou čekat trochu jiní nepřátelé, mapa a také prastarý, jehož temným schopnostem budete muset čelit. Abych příliš nespoileroval jednotlivá vyprávění, která jsou opravdu hutná podíváme se zde pouze na první z kapitol a tou je scénář Bezbožná alchymie, v němž tahá za nitky v pozadí samotný Cthulhu, jehož kultisté spolu s bezbožnými monstry kontrolují laboratorní komplex. Vašim úkolem v tomto případě je zničit jednotlivé laboratoře, takže vpadnete do vstupních dveří a zábava začíná.

Foto: Ondřej Zeman

Škála postav je v Cthulhu I smrt může zemřít vskutku pestrá.

Jak už bylo řečeno, prostor mají pod kontrolou kultisté dané temné entity a také monstra, jejichž podoba je obskurní, avšak musím uznat, že zpracování modelů je celkově dokonalé. Každý kousek vypadá opravu výborně, což považuji za velké plus. Ve vašem tahu můžete ve hře Cthulhu: I smrt může zemřít provést celkem tři akce. Svého vyšetřovatele můžete vzít až o tři políčka.

Foto: Ondřej Zeman

Čekají tu na vás rozličné hrůzy.

To je však pouze jednou ze čtyř alternativ. Druhou představuje útok, v jehož rámci si zvolíte jednoho z nepřátel a dáte se s tvorem do boje. K hodu vždy používáte trojici černých kostek, ke kterým je za určitých okolností přidat také kostky zelené kousky lišící se od těch základních primárně tím, že nedisponují symbolem chapadla, která rozhodně na kostkách vidět nechcete.

Foto: Ondřej Zeman

Každý scénář před hráče staví jiné výzvy.

Zatímco totiž vykřičník značí úspěch vašeho konání a znamení starších vám dává možnost aktivovat dovednosti vyšetřovatele nebo karty, tak chapadlo bych se v  Cthulhu: I smrt může zemřít nebál označit za kriticky neúspěch, protože je spojeno s šílenstvím. To ubírá vyšetřujícímu příčetnost, což vedle vývoje dovednostní nakonec může vést k jeho smrti. Pokud náhodou nechcete, aby se na kostkách objevilo chapadélko je vám dána možnost si je přehodit, avšak takovýto tah vás zatíží stresem, jehož úroveň snížíte odpočinkem, zpět ale k souboji.

Foto: Ondřej Zeman

Karty Mýtu budete nenávidět.

Čím více vykřičníků hodíte, tím více nepřítele zraníte, a naopak v případě, že útočí on způsobí stejný objem zranění vám. Do celkové hodnoty můžete často započítat také znamení starších prezentované pěticípou hvězdou s okem. Pokud se vám podaří hodit dostatek úspěšných bodů tak je monstrum poraženo. Za předpokladu, že dojde naopak k napadení hráče probíhá proces prakticky stejně, jen trpí napadená postava. V případě, že vám hody nevyhovují můžete je za pomoci žetonů stresu opět zkusit přehodit, a tak získat naději na to, že vás sok třeba nezraní.

Foto: Ondřej Zeman

Diagnoz, které můžete během putování získat je dostatek.

Získaná zranění si můžete vyléčit v rámci třetí fáze Oddech. V té si lze snížit stres, nebo také zregenerovat část životů. Políčka je třeba stabilně hlídat, protože smrt v Cthulhu: I smrt může zemřít představuje konec hry. V pořadí čtvrtou akcí je pak Směna, v jejímž rámci si můžete předat na políčku libovolný počet předmětů. Poslední možností během etapy akcí je Zvláštní akce kapitoly, která je často pevně spojená s daným scénářem. V prvním třeba můžete hasit oheň, nebo ničit házením kostek vybavení.

Foto: Ondřej Zeman

Hrdinové během své cesty procházejí vývojem.

Jakmile máte provedenou svou akci, nastává druhá část kola, kterou se v Cthulhu: I smrt může zemřít naučíte nenávidět. Dobíráte si totiž karty Mýtů, což samo o sobě nezní moc nebezpečně. Jenže kdo zná toto univerzum ví, že jakmile si takovou kartu doberete, nic pěkného to znamenat nebude. Celkem si je možné dobrat tři druhy takto laděných karet.

Foto: Ondřej Zeman

Někdy scénář neprobíhá úplně dle vašich představ.

Úplně první variantou je Příchod Prastarého. Tato karta nemá žádný efekt v okamžiku, kdy je dobrána. Na konci kola však může vést k pohybu Prastarého, načež jsou všechny karty z odkládacího balíčku znovu zamíchány a vloženy do hromádky. Když je Prastarý vyvolán a a rituál přerušen, vy se ho máte možnost pokusit porazit. Další možností, které si můžete vytáhnout je karta Události. Ty vás mohou zraňovat, nebo jinak znesnadňovat váš průchod hrou. Poslední alternativou pak je příchod nepřátel, kteří do Cthulhu: I smrt může zemřít míří skrze specifické portály. Pokud náhodou jsou už všichni protivníci daného druhu ve hře nic se neděje.

Foto: Ondřej Zeman

Cthulhu I smrt může zemřít disponuje perfektně zpracovanými modely.

Jakmile skončí tato divoká fáze je tu etapa Prohledávání a boje. Za předpokladu, že stojíte na poli s některým ze soků, je třeba za něj hodit kostkami a vyhodnotit výpad soků. Když jste mimo políčka, kde by vás mohl někdo napadnout máte možnost se pustit do hledání, v jehož rámci si vezmete kartu nálezů, které vám nabízí vždy několik alternativ jak je použít. Získat můžete třeba speciální předmět nebo pomocníka, který vám může dodat nějakou tu speciální schopnost. Jakmile máte hotovo, tak vyhodnotíte efekty spojené s koncem tahu.

Foto: Ondřej Zeman

Šílenství má v Cthulhu I smrt může zemřít různé podoby.

Hra v Cthulhu: I smrt může zemřít končí soubojem s Prastarým. Pokud ho porazíte vyhráváte i za předpokladu, že při tom padnete. Svět je zkrátka důležitější než vy. Prohra je pak spojená se smrtí nebo šílenstvím některého z vyšetřovatelů. Stejně tak Zemi neprospěje ani to, když Prastarý dorazí do posledního bodu své cesty.

Foto: Ondřej Zeman

Krabice je v Cthulhu: I smrt může zemřít napěchovaná obsahem.

Cthulhu: I smrt může zemřít je temnou kooperací plnou děsu

Kooperační hra Cthulhu: I smrt může zemřít představuje obstojný titul, který stojí na silných základech spojených se zajímavým univerzem, s nímž se dá velmi slušně pracovat. A myslím si, že tvůrcům se povedlo maximálně využít jeho potenciál. Díky čemuž se na šesti specifických misích máte možnost střetnout s různými entitami, které vám půjdou po krku.

Největším kladem celku jsou v mých očích modely. Ty jsou zpracovány skutečně mistrně. Příběhy jsou pak řádně temné, takže vás většinou nezanechají v klidu a jejich samotné dokončení si často vyžádá dost sil. Vlastně vždy musíte trochu počítat s neúspěchem. Když ale do hraní půjdete s myšlenkou, že ne vždy se vše vydaří čeká vás napínavé putování, které si vždy vychutnáte.

Za poskytnutí kopie hry Cthulhu: I smrt může zemřít na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti REXhry.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz