Hlavní obsah
Hry

Disney Lorcana - Gateway: Vstupní záležitost do oblíbené karetní sběratelské hry

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Zaujala vás v minulosti karetní hra Lorcana, avšak přišlo vám zkrátka neatraktivní do ní naskočit skrze startovní edice? Nevadí. Nyní tu pro vás mám výukovou verzi v poctivé krabici plné obsahu.

Článek

Disney Lorcana: Gateway cílí na začátečníky, něco jí však schází

Nedávno jsem vám zde představil českou edici startovní verze sběratelské karetní hry Pokémon. Podobnou cestou jako společnost Blackfire se v tomto ohledu vydala také firma Ravensburger, která hráčům nabízí možnost naskočit do již několikrát prezentované Lorcany prostřednictvím výukové deskové hry s výrazně lepším zpracováním než klasické startovací balíčky. Jak se to povedlo, vám prozradí následující řádky.

Foto: Ondřej Zeman

Na kartonové podložce se hraje Disney Lorcana - Gateway výrazně lépe. Začátečníkům navíc radí.

Počet hráčů: 2 - 6

Herní doba: partie může mít dosti flexibilní herní dobu dle schopností hrajících

Věk: 8+ (je zde třeba znalost angličtiny)

Disney Lorcana: Gateway je naučnou verzí oblíbené hry Disney Lorcana, která je svou podstatou dost podobná legendárním Pokémonům, avšak s řadou prvků, jimiž se liší. Všechny karty jsou rozděleny do několika skupin. Celkem zde najdete šest forem inkoustů. Balíček můžete vytvořit maximálně ze dvou kombinací. Namíchat můžete smaragdové, rubínové, safírové, ocelové, jantarové nebo ametystové karty. Celkem máte v balíčku 60 karet s maximálním zastoupením čtyř kusů od každé karty. Vzhledem k těmto omezením zde nemůžete vytvářet absurdní kombinace. Karty zde navíc nevyžadují energii pro aktivaci, avšak k jejich vyložení musíte zaplatit magickým inkoustem.

Foto: Ondřej Zeman

K balíčků se ve výukové verzi Disney Lorcana - Gateway dostáváte postupně.

Napříč balíčky naleznete opravdu pestrou škálu postav z Disneyho univerza, takže si je z čeho vybírat. Postavy jsou prvním typem karet, na něž je možné narazit. Jakmile je nasadíte, obvykle vyžadují jedno kolo hájení, s výjimkou některých případů. Poté je můžete vyslat na dobrodružství, ze kterého přinesou vítězné body, nebo je použít v boji, jelikož i agrese je zde cestou k vítězství. Kromě karet s postavami, které touží po vyslání do akce, nechybí v Disney Lorcana: Gateway ani magické předměty, akce spojené s jednotlivými postavami a také písně, protože co by to bylo za Disneyho bez písniček, že? Aby toho nebylo málo, v nabídce karet najdete také lokace, z nichž lze těžit.

Foto: Ondřej Zeman

Jednoduché mince v této verzi nahrazuje zajímavější varianta.

Samotný nákup karet probíhá pomocí zmíněného inkoustu, který získáváte tím, že z odložených karet definujete „kapky“. Každé kolo se můžete těšit na tolik inkoustu, kolik máte „odložených“ karet. Průběh partie je velmi plynulý a samotná hratelnost díky tomu přináší zábavný zážitek, i když ne zcela bezchybný. Tedy s hratelností Disney Lorcana: Gateway problém nemám, spíše s tím, jak je tato verze zpracovaná.

Foto: Ondřej Zeman

Stejně jako jiné deskovky i Disney Lorcana - Gateway vám dává možnost si hraní zpříjemnit playmatem, či zvýšit životnost karet obaly.

Hlavním nedostatkem Disney Lorcana: Gateway je podle mě absence češtiny. Zatímco startovní formát pro Pokémony hráčům nabízel možnost osvojit si základy v jejich rodném jazyce, což mi přišlo zcela logické, zde se nikdo neobtěžoval dodat pravidla v češtině. Proč tomu tak je, zůstává otázkou, ale považuji to za mínus, které musím zmínit. Mladším hráčům, kteří často neovládají angličtinu, by to velmi usnadnilo vstup do hry a následné hraní – což je přece smyslem her určených pro začátečníky.

Foto: Ondřej Zeman

Disney Lorcana - Gateway vám dá možnost si pěkně rozdělit balíčky.

Disney Lorcana: Gateway je slušně zpracovaným úvodním titulem

U základních verzí Disney Lorcana mi trochu vadilo, jak jsou zpracovány startovní formáty. V případě Disney Lorcana: Gateway vám však hra nabízí vstupní titul, který vás vede k osvojení jednotlivých mechanik a pochopení prvků, které máte před sebou. Základní myšlenka je solidní a téměř bezproblémová. Pokud ovládáte angličtinu. U her pro začátečníky bych ale očekával přítomnost české lokalizace, nebo alespoň pokrytí větší části textů. Samozřejmě nechci, aby byly všechny karty přeložené, ale pravidla a některé zásadní body by přece jen mohly být pokryty – podobně jako ve starter setu pro Pokémony, který má brožury a pravidla v češtině, zatímco zbytek je v angličtině.

Foto: Ondřej Zeman

Disney Lorcana - Gateway

Pokud jde o samotné hraní Disney Lorcana: Gateway, musím říct, že mi tato hra po hratelnostní stránce vyhovuje. Jakmile jsem prošel příručkou, neměl jsem problém porážet soupeře ani bojovat s Ursulou, která byla dostupná v poslední velké verzi této hry. Pokud máte rádi tento vesmír a chcete si z něj něco zahrát, není to vůbec špatná volba. Je ale třeba umět anglicky, bez toho se totiž neobejdete. Hru bych proto doporučil starším dětem, které mají alespoň základní znalost angličtiny.

Za poskytnutí kopie hry Disney Lorcana: Gateway na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Ravensburger.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz