Hlavní obsah
Hry

Hrady v Burgundsku z vás udělají vlivné vévody pečující o své panství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Máte rádi strategie a historii? V této deskové hře se vypravíte do minulosti s úkolem vytvořit za pomoci kostek, strategické expanze a obchodu prosperující panství, jímž se zapíšete do historie.

Článek

Váš osud ve hře Hrady v Burgundsku definují kostky

Hrady v Burgundsku je hra, ve které na vás čeká hromada žetonů, které si budete brát z herní desky a ukládat na tu svou ve snaze „vytvořit“ co nejzajímavější prostor pro život svých obyvatel. V rámci každého tahu můžete provést dvě herní akce, které jsou pevně spojeny s kostkami, jež máte k dispozici. Každá kostka vám fakticky dává jednu akci. Jednou ze snazších aktivit je naverbování dělníků z destičky. Odhozením kostky získáte dva dělníky. Ti tu slouží jako prvek, s jehož pomocí je možné snížit, nebo zvýšit hodnotu dané kostky o jeden bodík. Zajímavou alternativou pak je transformace jedničky v šestku, nebo naopak maximální hodnotu v minimální.

Foto: Ondřej Zeman

Hrady v Burgundsku nejsou malou deskovkou.

Počet hráčů: 1 – 5

Herní doba: 30 - 90 minut

Věk: 12+

Hlavní důvod, proč budete ve Hradech v Burgundsku chtít definovat hodnotu, je prostý. Jednou ze základních akcí totiž není nic jiného než braní šestihranných destiček ze skladišť, která mají jasně danou hodnotu. Vzít si takto do své zásoby prezentované třemi políčky s klíčem můžete doly, hrady, kláštery, lodě, trhy, kostely, banky a řadu dalších struktur. Jakmile tak ovšem učiníte kostka je ztracena. Další z dostupných možností je ovšem také použít kostičku pro umístění žetonu do vašeho vévodství.

Foto: Ondřej Zeman

Pokaždé můžete ve Hradech v Burgundsku dostat odlišnou mapu

Tímto krokem ve Hradech v Burgundsku aktivujete efekt, jímž daný žeton disponuje. Za hospodářská zvířata dostanete vítězné body, kostel vám dá do rukou některý ze tří jasně daných žetonů a v případě banky můžete počítat s okamžitým ziskem dvou stříbrných penízků. Výjimkou jsou pak kláštery a doly. Ty se totiž neaktivuj po vynesení. V případě dolů můžete počítat s odměnou vždy na konci fáze, kdy vám dají penízek za jednu realizovanou šachtu.

Foto: Ondřej Zeman

Nabídka se ve Hradech v Burgundsku stále mění.

Stejně jako ve většině strategií i zde je položení budov permanentní záležitostí, takže je třeba si vždy řádně rozmyslet, kam jakou stavbu dáte. Destičky umísťujete dle barev a také hodnoty na kostce. Ta totiž definuje bod, na který je možné destičku umístit a to ještě není vše. Ve hře je pak ještě pravidlo, že destičky po většinu času musí napřímo sousedit s už dříve umístěným kusem, takže je často nelze dávat jen tak do prostoru. Když pak dohromady dáváte větší počet budov nemohou být na sebe navázány totožné stavby.

Foto: Ondřej Zeman

Každý hráč má svou desku.

Tedy za jistého předpokladu mohou. Když se vám ve hře Hrady v Burgundsku podaří získat specifický klášter tato limitace zmizí. Celkem máte k dispozici 26 odlišných klášterů nabízejících vám odlišné bonusy. Tu obdržíte větší objem bodů za různé typy domácích zvířat, jindy zase získáte dělníka za každý důl, který máte pod kontrolou. Možností je opravdu hodně a dá se říct, že jim lze přizpůsobit vaši strategii.

Foto: Ondřej Zeman

Penízků není ve hře Hrady v Burgundsku nikdy dost

Škálu alternativ pak ve hře Hrady v Burgundsku tvoří nákup destiček z černého skladiště. Tato aktivita vás nestojí kostky. Musíte ovšem vynaložit dva penízky, načež si do levého rohu své desky přesunete jednu destičku. Finance lze získat těžbou, nebo prodejem zboží, jenž představuje další z dostupných akcí. Touto cestou dostanete jak finance, tak i vítězné body. Konec pak přichází po pěti kolech. Vzhledem k tomu, že body získáváte převážně během hraní, tak zde už se jedná primárně o přepočet zbylých herních materiálů, které se vám nepodařilo použít. Vítězem je pak hráč, který má nejvíce bodů.

Foto: Ondřej Zeman

Hrady v Burgundsku obsahují hromadu dílků.

S insertem bych si Hrady v Burgundsku vychutnal více

Hrady v Burgundsku sice nepatří mezi úplně ty nejkomplexnější hry, které jsem měl možnost v předchozích měsících hrát, avšak rozhodně bych neřekl, že je to kousek přístupný pro každého, což krásně ukazuje doporučená věková skupina. Za předpokladu že ale patříte mezi fandy žánru, zřejmě před vás nepostaví žádná zásadní úskalí. Prim tu hraje práce s kostkami a aktivní budování vašeho vévodství. Za hlavní problém v tomto případě považuji absenci insertu.

Zatímco u Hledání Eldoráda mi nepřítomnost prvků zachycujících jednotlivé komponenty až tak nevadila, v tomto případě to považuji do jisté míry za nedostatek. Máme tu samozřejmě hromadu pytlíčků, do nichž je možné více než 200 komponentů uschovat, avšak vytahovat je při každé partii úplně nechcete. V mých očích je to však jediná vada na kráse, takže pokud jste si u konkurence zvykli na záplavu plastových pytlíků tady nebudete nepříjemně zaskočeni. Když navíc tento nedostatek zkousnete, můžete se těšit na zajímavou deskovku plnou strategie, u níž strávíte nejeden zimní večer.

Za poskytnutí kopie hry Hrady v Burgundsku děkuji českému distributorovi, společnosti Ravensburger.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz