Hlavní obsah
Hry

Kouzelný skřítek: Čarovný závod pro celou rodinu naučí vaše děti spolupracovat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Magický skřítek Rupert je na cestě s magickými krystaly napříč nočním lesem. Vaším úkolem je se k němu dostat dříve, než si do jeho dolu najdou cestu zlé čarodějnice, toužící po řádné porci magie.

Článek

Partie hry Kouzelný skřítek vás zavede do temného hvozdu

Pohádkové bytosti mají své cíle. Některé touží po tom, aby pomáhaly, avšak jsou tu i takové, které vyloženě škodí lidem. Kooperační hra Kouzelný skřítek postaví hráče před obě prezentované alternativy, protože v ní na něj čekají skřítci, ale také zlé čarodějnice, které se snaží obrat „konkurenční“ kouzelnou entitu o magické krystaly, jež chce přinést dětem. Úkolem hráčů je dostat učedníky ke skřítku Rupertovi napříč trasou dříve než na její konec, kde čekají magické krystaly, dorazí čarodějnice. Není to snadný úkol, ale když dáte hlavy dohromady, nic pro vás nebude nemožné.

Foto: Ondřej Zeman

Partie ve hře Kouzelný skřítek je závodem proti zlu.

Počet hráčů: 1-6

Herní doba: 20 minut

Věk: 5+

V samém úvodu partie hry Kouzelný skřítek musíte připravit pole, po kterém se budete pohybovat, ve formátu složeném ze šesti dílů, z nichž čtyři mohou být vždy odlišně otočeny. Na startovní pozice následně položíte učedníky a jednu čarodějnici. Ta nebude na „závodišti“ sama, protože hned o pár políček dále bude na vybraném políčku čekat její kolegyně. Hra samotná nestojí na kostkách, přestože na ně závodní hry většinou dost sázejí. Namísto toho tu prim hrají karty, takže na začátku musíte zamíchat karty, rozložit je okolo stezky a jednu vybranou umístit na start závodiště.

Foto: Ondřej Zeman

Nepřátele lze ve hře Kouzelný skřítek posouvat i zpět.

Každý tah tu začíná stejně. Začínající hráč si vybere jednu z karet a dá ji vedle již prezentované startovní kartičky. Jaká z karet se aplikuje, je pouze na vás. V rámci týmu je ovšem dobré vždy prodiskutovat, který z kousků bude mít nejvíce pozitivní dopad na přesun učedníků. Karty po většinu času ukazují, na jakou barvu se má učedník či čarodějnice pohnout. Někdy se na kartách objeví i kouzelný skřítek Rupert. Vyložením jeho karty můžete posunout jakoukoli postavu zpět o daný počet políček s tím, že přeskakujete zabraná pole, takže se může jednat o opravdu zásadní skok zpět.

Foto: Ondřej Zeman

Dílky vám ve hře Kouzelný skřítek nabízejí různé možnosti.

Kouzelný skřítek má krystaly připravené pro čtyři učně, takže ve jménu vítězství musíte dostat všechny hochy do cíle, zatímco čarodějnice se tam nesmí dostat žádná. Když se jí to náhodou povede, prohrajete. V případě, že několikrát po sobě selžete, je zde možnost snížit počet chlapců, které je třeba dostat do finále, o jednoho či dva, čímž se relativně sníží náročnost. Pokud naopak výzva není dostatečně výrazná, můžete zkusit zvládnout sedm jasně definovaných úrovní, kde vám čarodějnice stabilně dýchají na záda.

Foto: Ondřej Zeman

Čarodějnice se také chtějí posouvat kupředu.

Kooperační formát ve hře Kouzelný skřítek funguje dle mého názoru na jedničku, je tu však také alternativa pro ty, kteří mají rádi souboj. Jeden tým má za úkol dostat na konec učedníky, zatímco druhý to samé chce realizovat s čarodějnicemi. Souboj je to obstojný. Navíc v něm neotáčíte karty, namísto toho z nich vytvoříte balíček, z něhož si jeden hráč z každého týmu vezme dvě karty. Opět je dost zásadní přemýšlet v rámci spolupráce, protože pouze když dáte hlavy dohromady, máte možnost dosáhnout úspěšně cíle. Hra je jazykově nezávislá, takže před vás reálně nestaví mnoho překážek.

Foto: Ondřej Zeman

Kouzelný skřítek by si zasloužil lepší insert.

Kouzelný skřítek je závodem pro malé i velké

Herní doba v případě hry Kouzelný skřítek není nikterak dlouhá. Díky tomu dokážete u hraní udržet i mladší hráče, kteří často u her moc neposedí a potřebují neustále něco provádět. Samotná myšlenka karet a nutnost kooperace tu fungují na jedničku, díky čemuž si se svými dětmi dokážete maximálně vychutnat základní kooperativní režim. V případě kompetitivní verze náročnost trošku stoupá, nelze ovšem říci, že moc. Přítomná je tu také verze pro jednotlivce, což je velké plus.

Foto: Ondřej Zeman

Kouzelný skřítek

Kouzelný skřítek je jednoduchou karetní hrou pro malé hráče, kterým nabídne pohodový zážitek, netlačící příliš na pilu. Zajímavě může spojovat mladší a starší generaci. Rozhodně se mi osvědčil i v momentu, kdy jsem jej dal k dispozici malým hráčům a důchodcům, kterým hra sedla. V případě daných skupin nemám problém hru doporučit. Pro někoho navíc může představovat vstupní titul.

Za poskytnutí kopie hry Kouzelný skřítek na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti REXhry.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz