Hlavní obsah
Hry

Krajina zvířat je nádherná vstupní hra pro celou rodinu plná krásných kostek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Nikdy vám nesedlo téma prezentované legendární hrou Azul a přesto máte rádi tento žánr? Tak tu pro vás dnes mám tip na nebývale povedenou záležitost ze světa zvířat s osobitým vizuálem i hratelností.

Článek

Biom ve hře Krajina zvířat nezadržitelně roste

Azul patří jedny z mých nejoblíbenějších her, což je způsobeno mnoha faktory. Když jsem spatřil hru Krajina zvířat ihned vzbudila mou pozornost, protože v základním formátu to byl vlastně Azul se zvířátky v hlavní roli. A samotná hratelnost mi už v úvodu ukázala, že jakožto fanoušek známé deskovky si tu nebudu připadat ztracen. Před hráče je postaven plátěný pytlík, z něhož se vytahují žetony, které nemíří nikam jinam než na políčka kam se vždy vejdou tři z nich. Povinností každého je během jeho tahu vzít tři žetony, načež je umístíte na svou herní plochu.

Foto: Ondřej Zeman

Krajina zvířat si žádá s tím, jak roste počet hráčů více místa.

Počet hráčů: 1-4

Herní doba: 30 minut

Věk: 10+

Některé z nich můžete vrstvit na sebe, zatímco u jiných je to vyloučené. Třeba takové žetony vody opravdu do výšky nepostavíte. Jakmile máte vzaty své kusy krajiny je tu nepovinná akce v podobě sebrání jedné karty zvířete a položení si jí před sebe. S kartou získáte nejen obrázek prezentující určité podmínky, ale také daný počet žetonů zvířat, který je s ní spojen. Vaší prioritou je v Krajině zvířat budovat co nejpřirozenější prostředí tak, aby následně bylo možné na ně umístit zvířata, a tak se dostat body. Počet biomů, s nimiž pracujete, je však vždy stanoven na čtyři.

Foto: Ondřej Zeman

Určité druhy v Krajina zvířat získáte na své pole snadno.

Jakmile se vám podaří poslat do vašeho světa všechna zvířátka z karty, už vám nic nebrání v tom umístit jí vedle své herní desky. Tímto krokem nejenže ve hře Krajina zvířat získáte kartu, ale také si uvolníte prostor na další kartu s novými podmínkami pro realizaci biomů, a především kostkami zvířátek, po jejich odstranění z karty získáte vždy vítězné body. Hra tu končí v momentu, kdy dojdou žetony krajiny nebo na konci tahu už nemáte zkrátka kam expandovat.

Foto: Ondřej Zeman

Spokojená vydra si pouze s vodou nevystačí.

Během závěrečného hodnocení do toho, kdo v nádherném dílu Krajina zvířat vyhraje promlouvají různé faktory. Jedním z nich jsou už zmíněné hodnoty z karet, které vám vždy po odstranění jednoho zvířátka dodají určitý počet bodů, avšak to není vše, protože pak by bylo bodování příliš snadné. Dalším faktorem, s nímž pracujete je podoba vašeho biomu. I ta totiž má vliv na to, jak se v něm zvířátkům žije. Je tudíž důležité správně kombinovat budovy, stromy, hory, řeky a také úrodné žluté oblasti.

Foto: Ondřej Zeman

Při hře pro jednoho hráče vám Krajina zvířat dá menší nabídku žetonů.

Když se vám to povede, jste schopni dosáhnout velmi slušných hodnot. Nejtěžší je samozřejmě co nejefektivněji zkombinovat požadavky zvířat s podmínkami, které pro vyšší bodové ohodnocení žádají biomy. Vítězem pak je ten, kdo nasbírá nejvíce bodů. V případě remízy vyhrává v Krajině zvířat ten, komu se podaří nasbírat co nejvíce živých tvorů. Jak sami vidíte základní verze hry není nikterak náročná, osobně jsem si jí díky tomu vychutnal i se svou sedmiletou dcerou. Je tu však prvek Duchů přírody, jimiž si lze komplexitu navýšit.

Foto: Ondřej Zeman

Duchové jsou ve hře Krajina zvířat zajímavou formou rozšíření hratelnosti.

Modul přináší do Krajiny zvířat karty Duchů přírody, z nichž si na startu hráč vybere jednu a umístí jí nad svou herní desku, čímž si zablokujete jeden bod pro obyčejné karty. Ducha pokládáte na herní pole stejně jako obyčejné zvíře. To kolik bodů vám ale přinese je určeno tím jak zformujete svou krajinu, takže jste nuceni více přemýšlet nad tím, co kam dáváte. Vedle dodatečného obohacení hratelnosti ti neschází ani režim pro jednoho hráče, který je stejně povedený jako zbytek tohoto díla. Už dlouho mě sólová varianta tak nezaujala.

Foto: Ondřej Zeman

Krajina zvířat má opravdu podařený insert.

Krajina zvířat představuje pecku schopnou nadchnout hratelností i vizuálem

Už krabice hry Krajina zvířat lákala ke hraní a musím uznat, že to, co jsem našel v jejich útrobách, je pecka. Očekával jsem, že to bude super, ale nikoliv až tak moc. Komponenty jsou zpracovány bravurně. Hratelnost je plynulá a na první pohled nenáročná. Když do ní ale proniknete dokáže vám nabídnout velmi zajímavý herní zážitek, který se dá ještě okořenit skrze dodatečný modul. Špatná mi pak nepřišla ani sólová varianta, u níž o zábavu taktéž nebyla nouze.

Po Azulu představuje Krajina zvířat jedno z těch děl, která doma rozhodně chcete, protože jsou natolik nenáročná, že je můžete kdykoliv vytáhnout a dát se do jejich hraní s návštěvou, nebo skrze ně otevřít svět deskových her mladších hráčů. Pokud máte přesně takový formát her rád vůbec bych se nebál do tohoto nádherně vyhlížejícího výtvoru s pěknou hratelností naskočit.

Za poskytnutí kopie hry Krajina zvířat na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Blackfire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz