Hlavní obsah
Hry

Lovení barevných koníků má v Sejmi jednorožce šťávu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Nastal čas ujmout se čarodějné hole, meče, či luku a zamířit na lov roztomilých jednorožců.

Článek

Patříte mezi fanoušky jednorožců, nebo prostě jen hledáte karetní hru, u které by si šlo trošku odpočinout od komplexnějších titulů? Tak to tu pro vás dnes mám text zaměřený na hru Sejmi jednorožce, která by vás mohla zaujmout.

V Sejmi jednorožce mají povolání smysl

Na startu dostanete jednu ze šesti specifických profesí. Každá z nich si do boje přináší sadu karet léčky, které na počátku kola máte možnost přiložit k vámi vybranému jednorožci, a také nějakou tu dovednost, která jí umožňuje vám trošku si ulehčit život – a nebo ho naopak znepříjemnit ostatním. Třeba taková Šamanka je postavou schopnou podívat se na kartu léčky přiřazenou k jednorožci, díky čemuž se dokáže vyhnout zbytečným střetům. Rytíř naopak může přispěchat po „boji“ a ještě zkusit své štěstí vytažením náhodné karty ze svého balíčku. Za sebe jsem byl zaujat postavou Barda. Ten totiž dokáže za pomoci kartičky lovu odstavit z honitby před jejím začátkem jednoho z lovců, díky čemuž může v daný moment získat chvilkovou výhodu.

Foto: Ondřej Zeman

Roztomilá zvířátka to v Sejmi jednorožce nemají lehké.

K jednomu jednorožci mohou dát karty léčky maximálně dva lidé. Následně je fáze lovu, kdy první hráč položí před sebe jednu, dvě, nebo rovnou tři karty lovu. Kolik dáte, je na vás, následně takto musí stejně reagovat další hráči v pořadí. Je zde možnost nelovit, pokud jste ale začínající hráč, přijdete o výsadu prvního na řadě. Lov vždy probíhá o jednu kartu, načež startuje bitka o další kus. Užívány jsou během něj karty lovu s různými hodnotami, z nichž ve výsledku vyhrává za jistých okolností ta nejvyšší.

Foto: Ondřej Zeman

Nepřátelům můžete skrze léčky slušně zavařit.

Za vtipnou považuji skutečnost, že jakmile lov dopadne remízou, tak nevyhraje ani jeden z hráčů s vysokými hodnotami, nýbrž ten, kdo se nachází na druhém místě. Jednorožce tím pádem může ukořistit člověk, který dal do hry minimální hodnotu. A ani to ve výsledku nemusí být pravdou. Finálním faktorem určujícím, kdo vlastně kořist dostane do svých rukou, jsou karty léčky. Když například pod daným jednorožcem najdete kartičku Kouzelné byliny, automaticky to znamená, že dojde k transformaci hodnot na kartách lovu, takže namísto trojky se hráčům aplikuje trojka a naopak, což dokáže ve výsledku slušně zamíchat kartami. Kousek Na velikosti nezáleží, naopak dá jednorožce tomu, kdo měl nejnižší hodnotu.

Foto: Ondřej Zeman

Magie, meč, nebo luk. To vše v Sejmi jednorožce najdete.

Pastičky se vám v Sejmi jednorožce vyplatí

Karty léček nemusí definovat pouze to, kdo si odnese jednorožce, ale také finální bodování, nebo barvu zvířátka, které si aktuálně berete. Určité kousky totiž dokáží udělat ze sebebarevnějšího koníka bezbarvé zvíře, k jehož obarvení je třeba mít předměty z Černého trhu. Ano, čtete správně. I tato složka v tomto díle je. Pod palcem ho mají trpaslíci, jimž není nic svaté. Za určitou sumu jsou ochotni nechat jednorožce zmizet a namísto něj vám dát paštičku s různorodou hodnotou. Zakoupením falešného jednorožčího rohu obdržíte dva vítězné body, zatímco cukrová vata vás nechá změnit barvičku vámi vybraného koníka na tu, kterou má zakoupená vata.

Foto: Ondřej Zeman

Kusů k ulovení je dostatek.

Jakmile máte uloveny všechny jednorožce a následně doobchodováno na černém trhu, nastává další kolo, ve kterém si vezmete odhozené karty a prvním hrajícím se stane vítěz posledního kola. Dosud prezentovaný proces se opakuje až do čtvrtého finálního kola, po němž opět přichází na řadu trpaslíci. Tentokrát však kupují vše, co jim nabídnete, takže si máte možnost spočítat hodnotu svého úlovku, započíst nebo naopak odečíst různé karty léček a nakonec vyhodnotit, jak se vám při sběru jednotlivých plemen jednorožců dařilo. Když máte jednu barvu zastoupenou „pouze“ pětkrát, obdržíte dvanáct bodů, jakmile ale tento počet přesáhnete, nedostanete větší objem bodů. Výhodné je naopak vsadit na pestrost, která vám v momentu, kdy sestavíte duhu dvakrát, automaticky přihraje vítězství na vaši stranu. Není to ale nic jednoduchého.

Foto: Ondřej Zeman

Boj o jednorožce je napínavou záležitostí.

Sejmi jednorožce dokáže překvapit

Schopnost zaujmout vizuálním zpracováním není u deskových her ničím výjimečným. Nejednou se vám však stane, že navrchu najdete více než reálně uvnitř, což je způsobeno primárně sázkou na grafiku. Zde jsem se zpočátku trošku obával, že mě hra nezaujme. Realita však nakonec byla dosti odlišná.

Foto: Ondřej Zeman

Box je velmi útulný.

Sejmi jednorožce je totiž hrou, která dokáže oslovit oko a také mysl, protože její hratelnost dokáže nadchnout, díky čemuž jsou partie rychlé a v základu nenáročné, alternativ totiž není příliš mnoho. Je však nutno říct, že prostor pro jistou míru taktizování tu díky určitým aspektům je. Celková zábavnost je slušná, takže minimálně za sebe bych ji doporučil jak veteránům, tak i nováčkům, pro něž může představovat vstupní titul do světa karetních her.

Za poskytnutí kopie Sejmi jednorožce děkuji českému distributorovi hry, společnosti Albi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz