Hlavní obsah
Hry

Might & Magic Clash of Heroes - DE je poslední peckou světa Might & Magic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman (Vše bylo nafoceno při hraní / povolení vydavatele mám)

Na první pohled nenápadně vyhlížející střet dvou armád má nečekané grády. A aby toho nebylo málo, navíc si jej vychutnáte v češtině.

Článek

Série Might & Magic je kultovní záležitostí, z řady důvodů. Primárně je však u nás známá díky legendárnímu Heroes of Might and Magic 3. V posledních letech se jí ale příliš nedaří. Nyní to ovšem vypadá, že se na scéně kousek, jemuž se daří nadmíru dobře, nebo minimálně dle dostupných hodnocení to tak působí. Jak na tom Might & Magic Clash of Heroes - Definitive Edition je, si můžete přečíst v následujících odstavcích této recenze.

Příběh Might & Magic Clash of Heroes - Definitive Edition vám dá možnost zakusit osudy pětice hrdinů

Svět ve kterém se odehrává Might & Magic Clash of Heroes - Definitive Edition je univerzem, kde neustále probíhá boj dobra se zlem. Jednou má navrch temnota, jindy zase síly dobra. Je však pravdou, že Peklo nikdy nespí, čehož je důkazem i start příběhu tohoto díla. Temnota se tentokrát objeví prakticky odnikud avšak udeří natolik tvrdě, že jsou její akcí odstartovány příběhy pětice hrdinů napříč různě laděnými říšemi. Čeká na vás elfka Anwen, člověk Godric, nekromantka Fiona, pekelník Aidan a také kouzelnice Nadina. Tažení je to dlouhé a plné výzev, které nestojí ani tak na náročných rozhodnutích, jako spíše na obtížnosti jednotlivých bitev. Tvůrci se nebojí před hráče stavět různorodé výzvy, takže se nejednou slušně zapotíte. Občasným návratům k poslední uloženým pozicím ani nemluvím.

Foto: Ondřej Zeman (Vše bylo nafoceno při hraní / povolení vydavatele mám)

Příběh Might & Magic Clash of Heroes - Definitive Edition startuje dosti divoce.

Příběh sám o sobě vás asi neohromí. Dopředu vámi kontrolované hrdiny spolu s vámi poženou propracované biomy a především velmi chytlavý formát bitev, které jsou spojené s tím, že v nich aplikujete různorodé jednotky. Zatímco elfové mají lučištníky, medvědy a jiné bytosti lesa, lidé přichází s různými formami pěchoty, která dokáže utvářet velmi efektivní obranné formace, avšak nemá vždy takovou sílu, jako její kolegové z lesa. A pak jsou tu samozřejmě kouzelníci se silnými kouzly, nemrtví těžící z konzumace svých přátel a také bytosti pekla, jimž opravdu není dobré dávat příliš velký prostor.

Foto: Ondřej Zeman (Vše bylo nafoceno při hraní / povolení vydavatele mám)

Might & Magic Clash of Heroes - Definitive Edition nabízí různorodé mapy.

Podobně jako v Heroes of Might and Magic 3 i zde máte unikátní šampiony

Na bitevních polích bojují válečníci vždy pouze v rámci svého kola a jejich střet je vyloženě automatický. Jediné co můžete udělat pro úspěch, je co nejefektivněji pracovat s kombinacemi. Fakticky je to jako kdybyste kombinovali diamanty. Za vytvoření správné sestavy jste odměněni silnější formou útoku, hradbami, nebo nějakou tou speciální schopností. Třeba takový smaragdový drak před sebe po uplynutí pár kol vrhne smrtící vlnu, která nejenže zlikviduje vše v cestě, ale také sebou vezme často vašeho protivníka. Sestavování řad představuje geniální myšlenku neustále vás nutící k tomu přemísťovat jednotlivé postavy ve snaze vytvořit ultimátní výpad. Vždy však máte omezený počet pohybů, kvůli čemuž není vždy snadné uspět. V Might & Magic Clash of Heroes - Definitive Edition rozhodně nelze dělat ve vašem tahu nějaké extrémní rošády.

Foto: Ondřej Zeman (Vše bylo nafoceno při hraní / povolení vydavatele mám)

Souboj Pekla s Nekropolí má v Might & Magic Clash of Heroes - Definitive Edition grády.

A pak jsou tu samozřejmě hrdinové. Právě jejich schopnosti často stvoří do jisté míry páteř vaší strategie. Každý je totiž ve své podstatě unikátem, který má v Might & Magic Clash of Heroes - Definitive Edition k dispozici odlišné kouzlo. Hodně drsná je kupříkladu nekromantka Fiona. Ta totiž dokáže nečinné jednotky za pomoci svého kouzla transformovat v opravdu silný energetický výboj, který následně vrhne vstříc nepřátelům. Démon Azexes zase může vytvořit portál, který pohlcuje útoky v řadě, v níž je umístěn. Následně veškerou vstřebanou sílu vypustí vstříc protivníkovým řadám.

Foto: Ondřej Zeman (Vše bylo nafoceno při hraní / povolení vydavatele mám)

Hradby dokáží v Might & Magic Clash of Heroes - Definitive Edition zastavit nejeden výpad.

Might & Magic Clash of Heroes - Definitive Edition vás přinutí myslet

Přestože se to na první pohled nezdá, Might & Magic Clash of Heroes - Definitive Edition rozhodně není hloupostí, nad kterou by šlo jen tak mávnout rukou. Ve své podstatě se jedná o velmi kvalitní hru nutící vás podobně jako legendární Heroes of Might and Magic 3 stále přemýšlet nad tím, co uděláte v následujících chvílích. Děj není z nejvyšší ligy, avšak dokáže velmi slušně bavit. Škála postav, které se jej účastní je pestrá a vyloženě chudé není ani spektrum bojujících v do jisté míry automatických bitvách. A právě ty jsou stěžejním faktorem tohoto díla. Ty a také schopnosti jednotlivých hrdinů vedoucích armády do boje.

Foto: Ondřej Zeman (Vše bylo nafoceno při hraní / povolení vydavatele mám)

Zpočátku moc možností v Might & Magic Clash of Heroes - Definitive Edition nemáte.

Pomyslnou třešničkou na dortu je pak multiplayer, který vám dává možnost hrát nejen online ale také v oblíbeném 1 vs 1 režimu, na jediném PC, či konzoli, což je něco co taktéž patří mezi faktory, pro něž byl právě Heroes of Might and Magic 3 tolik milován. Samozřejmě neříkám, že se jedná o žánrově totožné hry. Might & Magic Clash of Heroes - Definitive Edition i přes řadu odlišností představuje kus, který dokáže slušně zatížit vaše mozkové závity v okamžicích, kdy budete dumat nad tím, jak situaci s vedle sedícím protivníkem co nejlépe vyřešit. Jestli hledáte kvalitní Might & Magic hru, tak volbou tohoto titulu rozhodně chybu neuděláte. Navíc obsahuje českou lokalizaci, takže si jej vychutná opravdu každý fanoušek her orientovaných na taktiku a logické myšlení.

Foto: Ondřej Zeman (Vše bylo nafoceno při hraní / povolení vydavatele mám)

Ani služebníci pekelných hlubin nepracují v Might & Magic Clash of Heroes - Definitive Edition sami.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz