Hlavní obsah
Hry

Ostrov: Kultovní bestseller se vrací ve velkém stylu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Legendární hra Ostrov je zpět s novou edicí. Přináší dobrodružství, nebezpečí a napětí, které vás vtáhne. Zachraňte své postavy z potápějícího se ostrova a unikněte před mořskými tvory!

Článek

Návrat bestselleru Ostrov má překvapivé grády

Někdy mají tituly více edicí. Když se totiž osvědčí, má smysl je vydat znovu, aby se dostaly do rukou spoustě hráčů, kterým nebylo umožněno sáhnout si na první edici. Přesně takovou hrou je Ostrov, který má na kontě více než 2 miliony prodaných kusů, což je už slušný počet krabic. Sám jsem měl tu smůlu, že jsem ji minul, takže nyní mám v rukou tuto novou verzi a je to opravdu hra k světu. Základní myšlenka této hry stojí na tom, že parta dobrodruhů zamířila k tajemnému ostrovu. Vše probíhalo pohodově, jenže pak se na scéně objevila řada nástrah a celý prostor se začal nořit ke dnu. Váš úkol je prostý: musíte přežít!

Foto: Ondřej Zeman

Ostrov vám pokaždé nabídne jiné prostředí.

Počet hráčů: 2– 5

Herní doba: 45 minut

Věk: 8+

Kouzlo prozkoumávané destinace je ve hře Ostrov v tom, že nikdy není stejná, protože je složená ze zamíchaných dílků. Na přesně daných pozicích pak čekají mořské stvůry, které mají zálusk na všech deset postaviček, jež každý z hráčů kontroluje. Před startem hry musíte rozmístit na ostrov všechny figurky, načež je vám dána možnost položit dvojici vorů. Poté už vám nic nebrání v zachraňování vašich lidí. V rámci tahů se vždy střídáte. Samotný tah je složen ze tří fází, které jsou na sebe pevně navázány.

Foto: Ondřej Zeman

Ostrov staví proti přeživším různá monstra.

V rámci první fáze, Akcí, se můžete posunout až o tři pohyby. Zda se rozhodnete pohnout s více postavami, nebo naopak pohnete pouze jednotlivcem či vorem, je pouze na vás. Zajímavé je, že vory je při partii hry Ostrov možno přesunout i bez toho, aby v nich někdo byl. Každý vor dokáže pojmout celkem tři figurky. Pokud se dobrodruh ocitne na poli, kde je vor, automaticky do něj naskočí, pokud je v něm místo. Pomoci si při této fázi můžete kdykoliv skrze dílky schopností, které vám po odhození pomohou. Využít je lze k posunutí voru, přesunutí plavce nebo eliminaci netvora, s nimiž můžete už během této etapy pohybovat a narušovat život ostatním hráčům.

Foto: Ondřej Zeman

Ostrov má pro vás přichystané různé nepříjemné momenty.

Jak získáte ve hře Ostrov dílky? Ty se vám dostávají do rukou ve druhé fázi. V té totiž odebíráte jednotlivé části ostrova. To, jakou odstraníte, určuje primárně fáze hry – nejdříve jdou pryč pláže, zatímco na konec se dočkají pohoří. Každý dílek má jiný efekt. Některé nabízejí již zmíněné schopnosti, avšak nejsou to všechny. Kromě těch s dovednostmi jsou tu také ty, které se ihned aktivují. Právě tyto kousky do hry přinášejí žraloky a kaidžu, jimiž pohybujete ve třetí fázi, kdy házíte kostkami. Kaidžu při střetu s dobrodruhy likvidují vory a rozhazují všechny do stran, zatímco žraloci a mořští hadi je likvidují, takže si raději vyberete střet s Godzillou než s jinými tvory. Smrtící je pro vás také účinek mořského víru a sopky, s nimiž se také střetnete na žetonech.

Foto: Ondřej Zeman

Ostrov dává hrdinům k dispozici různé předměty.

Celá partie ve hře Ostrov končí v momentu, kdy už není na scéně nikdo, koho by bylo možné zachránit. Je tu ovšem ještě alternativa s odhalením třetí sopky, která taktéž ukončuje celou hru. Vítězem je hráč, kterému se podařilo dostat do bezpečí co nejvíce odvážných mužů a žen z jeho expedice. Jestliže náhodou vybuchne sopka a někdo ještě není v táboře, i tito odvážlivci jsou ztraceni. Vzhledem k přístupnosti konceptu je každá partie až překvapivě rychlá, což je velkým plusem.

Foto: Ondřej Zeman

Ostrov má slušně nastavený insert.

Ostrov zaujme zpracováním i přístupností

V poslední době si stále více vážím her, které nejsou zbytečně přeplácané. A přesně do takové kategorie patří právě Ostrov. Jedná se totiž o velmi povedenou záležitost, v níž se snažíte zachránit co nejvíce svých lidí pod neustálým tlakem, který na vás vytvářejí monstra i pomalu mizející ostrov. Zkrátka a dobře, kdo se tu zastaví, ten pravděpodobně nepřežije. Vítězi jsou ti, kteří nemají problém taktizovat.

Foto: Ondřej Zeman

Ostrov

Ostrov bych doporučil těm, kteří hledají rychlou deskovku s krásnými komponenty a plynulou hratelností. Příjemná je pak dle mého názoru i cenovka, která je na poměry kousku, jenž má vysokou znovuhratelnost, velmi přístupná. Pokud tedy hledáte titul, jehož hraní si vychutnáte v rámci celé rodiny, tohle je správná volba. Za sebe jej rozhodně doporučuji.

Za poskytnutí recenzentské kopie hry Ostrov na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Asmodee Czech Republic.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz