Hlavní obsah
Hry

Pelíšek je logická hra pro celou rodinu plná roztomilých kočiček a barev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Vytváření deček je překvapivě náročná záležitost. V tomto díle se dáte naplno do realizace různých vzorů, které budete skládat za pomoci barevných dílků různých vzorů. Vyhraje ten nejkreativnější.

Článek

Pelíšek vám ukáže, že každá kočka má jiné preference

Představa toho, jak vytvářím kočce dečku, na které by si mohla schrupnout, mě nikdy nenaplňovala velkými očekáváními. Pelíšek sice na první pohled vypadal pěkně, ale nebyl jsem si jist, zda mi tento kus nabídne hratelnost schopnou otestovat mou mysl. Nakonec to vypadá tak, že se to této hře podařilo na jedničku.

Foto: Ondřej Zeman

Pelíšek moc prostoru nezabere.

Počet hráčů: 1–4

Herní doba: 45 minut

Věk: 10+

Elementární myšlenka hry Pelíšek je postavená na tom, že postupně přikládáte dílky na vámi vlastněnou plochu a tak formujete dečku. Primitivní co? Jenže tato deskovka rozhodně nepatří mezi něco, co by bylo možné označit za hloupé, nebo vyloženě primitivní. Nabízí totiž na první pohled skrytou komplexitu, kterou odhalujete až během hraní. Na samém začátku si vyberete kočičky hodnotící některé kvality vytvářené dečky.

Foto: Ondřej Zeman

Sáček toho v Pelíšku ukrývá mnoho.

Každá si žádá v deskovce Pelíšek něco jiného. Některé chtějí určitý vzor ve specifickém počtu, zatímco jiné si žádají odlišné tvary. Jakmile máte zvoleno, zda bude kontrolorem kvality Tonda, Sunny, Míca, Čip, Elli nebo některá z řady dalších, můžete si vyložit své úkolové dílky. Kolem nich budujete svou dečku a snažíte se co nejvíce strefit do požadavků, které před vás staví. V rámci svého pokusu můžete zkusit realizovat pouze barvu, nebo vzor. Za takových okolností obdržíte vždy pouze část bodů.

Foto: Ondřej Zeman

Každá kočička chce v Pelíšku něco jiného.

Když ale chcete využít potenciál políčka, které svými dílky obkličujete, nezbývá vám ve hře Pelíšek nic jiného než se trefit jak po stránce barvy, tak i vzoru. Některé kusy si po vás kupříkladu budou žádat, aby každý dílek, jenž je obepíná, byl odlišné barvy a vzoru. U jiných zase můžete počítat s tím, že si pro úspěšné splnění vyžádají, aby byly obklopeny dvěma dílky od jedné barvy, dvojicí od jiné a ve výsledku také další od třetího odstínu.

Foto: Ondřej Zeman

Pelíšek dá každému hráči takto navrženou desku.

Jak však bylo řečeno výše, takto splníte pouze jednu z podmínek. Druhou pak realizujete pouze tak, že stejná kombinace se vám povede i v rámci vzoru prezentovaném žetony. Celkem můžete ve hře Pelíšek nalézt šest různých podob zastupujících jednu barvu. Během svého tahu musíte vždy na své herní pole umístit jeden z vámi vlastněných dílků, načež si doberete z nabídky nový kus. Samotná nabídka je doplňována náhodně, takže nikdy nevíte, co se v ní objeví.

Foto: Ondřej Zeman

Pelíšek vás nechá skládat na svou plochu krásné žetony.

Další nástrahou, s níž člověk musí počítat, je skutečnost, že si z nabídky nebere sám, takže se mu může klidně stát, že mu někdo vytoužený dílek vezme a nahradí ho takovým, který vlastně vůbec nechcete. Jak se deska pomaličku plní, máte možnost na ni umisťovat žetony dodávající vám body a také kočičky, které jsou taktéž dobré pro vaše finální hodnocení. Nejvíce bodů pak samozřejmě získáte za realizaci úkolových dílků, jejichž plný potenciál je výzvou pro každého zúčastněného, protože často musíte vyčkávat opravdu dlouho, než se vám podaří zadání splnit tak, aby odpovídalo danému žetonu a třeba nelikvidovalo potenciál sousedního kusu, který taktéž chcete obklopit co nejefektivněji.

Foto: Ondřej Zeman

Pelíšek nabízí pěkné vzory.

Nejednou se mi během partie hry Pelíšek stalo, že skončila tak, že konkurence sice měla kočičky a nějaké ty body za žetony barev, avšak zcela propásla potenciál úkolových dílků, protože se snažila splnit jeden, zatímco další svou snahou zlikvidovala. Musím uznat, že občas to byl slušný bolehlav, ale stálo to za to. V závěru hry pak sčítáte hodnoty úkolových dílků, koček a žetonů knoflíku. Vítězem je ten s největším počtem bodů. Za zajímavou pak osobně považuji možnost sólové hry, různých optimalizací nebo scénářů.

Foto: Ondřej Zeman

Pelíšek má slušný insert.

Pelíšek je dokonalou rodinnou záležitostí přetékající kočkami

Musím uznat, že Pelíšek se opravdu povedl. Je to přesně jedna z těch her, které můžete vytáhnout v momentu, kdy přijde návštěva, rychle ji naučit základní principy a pustit se s ní do hraní. Škála možností je široká, kočky dokáží vtáhnout mladší hráče a barvičky jakožto celek taktéž nepůsobí zle. Pokud máte rádi deskové hry, ve kterých hraje prim přikládání dílků spojený občas s trochou toho škození, klidně sáhněte po této kočičí laskomině.

Za poskytnutí kopie hry Pelíšek na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Mindok.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz