Hlavní obsah
Hry

Ptačí říše - karetní hra v níž vytváříte nádherné fotky divoké přírody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Být fotografem není vůbec jednoduché. V rámci této deskové hry se stanete umělcem, který se vydává do pralesa fotit vzácné rajky. Ten komu se podaří dostat svou práci do nejvíce publikací vyhrává.

Článek

Při hraní Ptačí říše se budete snažit přivábit co nejvíce ptáků

Každý někdy toužil po tom fotit. A v deskové hře Ptačí říše vám bude dána možnost stát se člověkem s potenciálem vytvářet působivé fotografie schopné si najít cestu i do těch nejprestižnějších vědeckých časopisů. Vašim primárním cílem jsou tu rajky, které se nachází v deštném pralese. Každý z fotografů tu má v podstatě svůj strom, na nějž po většinu čas zaměřuje fotoaparát. Na vašem stromě se může usadit až šest ptáků. Jak se k nim ale dostat?

Počet hráčů: 1–5

Herní doba: 45–60 minut

Věk: 13+

Odpověď je relativně snadná. Musíte je přilákat. Ptáčci se však v této hře nenachází vyloženě nikdy v prostoru, ale „čekají“ v podobě nádherně zpracovaných karet na mýtině, z níž je vábíte. Když se na mýtinu vydáte a pustíte se do této akce, tak si na svůj strom přivábíte vždy všechny karty určitého ptačího druhu. Tedy všechny, na které máte aktuálně místo. Za všech okolností se ale jedná o ptáky, na něž vidíte, takže v případě, že se vám náhodou podaří odhalit nějaký nový kus už ho v Ptačí říše na strom přesunout nemůžete. Stejně tak je nemožné sáhnout po ptácích v momentu, kdy jsou větve vašeho stromu naplněny. Je tedy třeba si vždy rozmyslet, jaký druh budete lákat.

Foto: Ondřej Zeman

Ptačí říše se vám hravě vejde na stůl.

Jakmile máte na stromě jednoho až šest ptáků, můžete se směle pustit do focení. To probíhá tak, že se rozhodnete do akce pořízení fotografie investovat body. Hráč má v základu k dispozici tři akce na jeden tah s tím, že jejich počet je možné navýšit jednou za tah skrze investování dvou žetonů hmyzu, které jsou spojené často s určitým typem ptáků. Vytváření fotografie je jednou ze základních akcí. Vybrat si můžete jednoho z ptáků sedících na vašem stromu a následně si jeho fotku uložit do svého fotoalba. Tento krok však není zcela zadarmo. Když fotíte tak vaše akce vyvolá protireakci v podobě vyplašení některého z dalších ptáků na vašem stromě. Ten se v Ptačí říše sebere a za velkého halasu odletí na mýtinu, což je mechanika, která se mi hodně zamlouvá, má totiž kosenvekci.

Foto: Ondřej Zeman

Nabídka je v Ptačí říše opravdu pestrá.

Vyplašený pták se v hráčově tahu už nenechá přivábit a nelze ho ani vyfotit. Dobré je, že si můžete vybrat, který z obyvatel stromu odletí, takže si zkrátka lze zvolit toho, který vám úplně nesedí. V případě, že se vám povedlo ptáky vyplašit a toužíte po nové nabídce, tak vám nic nebrání v tom vyběhnout do pralesa a přivábit tři viditelné karty ptáků v pralese na mýtinu, kde se usadí a jsou tak fakticky dáni do nabídky k přivábení na váš strom.

Foto: Ondřej Zeman

Každý kus je v Ptačí říše unikátní.

I soused může mít zajímavé ptáčky

Pokud úplně nechcete v Ptačí říše plašit vaše ptáky, nebo u sousedů vidíte nějaký zajímavý kousek je tu také možnost vyfotit sousedova opeřence. Tato akce vás však nestojí jen jeden bod jako ty předchozí, ale žádá si už dva bodíky, a navíc musíte některou ze svých rajek přesunout k sousedovi. Když jeho strom není ani po vaší akci ještě plný doplníte si jednoho ptáka také vy. Realizovat je tento krok ale možné pouze tehdy, když je na vašem stromě minimálně jeden kus k vyfocení. V momentu, když už budete mít něco nafoceno, není většinou špatné sáhnout po akci Publikovat, v jejímž rámci pracujete s deskou akademie.

Foto: Ondřej Zeman

Ptačí říše před vás postaví i „kukačky“.

Na desce akademie je v Ptačí říše možné nalézt pestrou škálu publikací, s nimiž je možné pracovat. Většinou jsou spojeny s nějakou podmínkou. Jednou získáte dva body za každý exemplář jednoho zvoleného druhu na 4 stránkách fotoalba předcházející dané publikaci, zatímco jindy vyloženě těžíte z toho, že fotíte určitého ptáka bez ohledu na stránky. Body je možné získat dokonce i za pestrost alba nebo sběr hmyzu, protože i on má pro přírodovědné kruhy určitou hodnotu. K bodům se je možné dostat touto cestou, ale obdržíte je též za fotky, kdy můžete být odměněni jednorázově, nebo větším objemem spojeným se získáním většího počtu kusů fotek daného druhu.

Foto: Ondřej Zeman

Uhnízdit se toho na vašem stromě může v Ptačí říše opravdu hodně.

Jakmile zaplníte maximální množství stránek, nastává čas bodování. V jeho rámci počítáte hodnotu fotografií, publikací, kvalitu sbírky, počet hmyzu a také to, zda se vám podařilo dostat do vašeho alba nejvíce fotek Rajky Srpozobé. Pracujete také se symboly knihy, které prvnímu hráči pět bodů přidávají, zatímco poslednímu dva odečítají. K realizaci bodování máte v Ptačí říše pěkný blok, se kterým je možné aktivně pracovat, díky čemuž nemusíte vše počítat na papíře, či v útrobách své mozkovny.

Foto: Ondřej Zeman

Ptačí říše

Naskočit do focení není v Ptačí říše vůbec náročné

Naučit se hrát některé deskové hry není vůbec snadné. V tomto případě je ale nutné říct, že osvojit si všechny faktory Ptačí říše bylo relativně jednoduché. Minimálně tedy v případě žáků deskového kroužku, jimž hra se focení rajek natolik zalíbilo, že u jedné partie nezůstalo.

Působivá pro ně byla myšlenka zpracování karet a také formát, jakým tu probíhá focení. Pozitivně tu rozhodně hodnotím přístupnost. Když jsem totiž vytáhl hru na začínající hráče většina neměla problém se v tomto titulu dát do práce a leckdy i zvítězit. Rozhodně je to jeden z těch kusů, který by neměl na poličce fanoušků přírody a především divokých rajek chybět.

Za poskytnutí kopie hry Ptačí říše děkuji českému distributorovi, společnosti REXhry.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz