Hlavní obsah
Hry

Rodinná karetní hra Co tě žere? učí hráče, jak se z kořisti může stát lovec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Les je divokým místem, které čeká pouze na to, kdy uděláte chybu. V této hře se naučíte, jak se stát co nejefektivnějším lovcem, a především se vyhnout roli oběti, protože ta mění predátory ve žrádlo.

Článek

Co tě žere? vás nechá žrát vaše protivníky

Divoká příroda je krásnou ukázkou toho, že silnější tvor vždy žere, zatímco slabší zůstává s prázdným žaludkem. V karetní hře Co tě žere? mají možnost i ti nejslabší přežít, musí mít ale dostatečně velkou kliku na to, aby se jim podařilo přelstít mysl predátorů, kteří touží po jejich mase. Základní myšlenka této hry stojí na pěti kartách. Ano, je to tak. Každý hráč má po ruce pouze a jen pět karet prezentující pět hodnot a živočichy, kteří je zastupují.

Foto: Ondřej Zeman

Co tě žere? si nežádá moc prostoru.

Počet hráčů: 2–5

Herní doba: 15 minut

Věk: 8+

V nabídce najdete medvěda, rysa, vlka sovu, a myš. Úrovně síly se podobně jako ve škole známkuje od toho nejlepšího, takže zatímco medvěd má v Co tě žere? jedničku, myška se musí spokojit s pětkou, která z ní dělá snadnou kořist pro každého, kdo se na ní ošklivě podívá. Tedy za předpokladu, že má smůlu, což vám ukáže detailní náhled na samotnou hratelnost.

Foto: Ondřej Zeman

Pět karet je oč v Co tě žere? běží.

Prakticky každý hráč má totiž v ruce všech pět tvorů. V rámci kola se pak pouštíte do lovu. V jeho první fázi si v Co tě žere? vyberete, kterého tvora vyložíte před sebe tak, aby nebylo vidět, o koho se jedná. Následně jeden z vás vyvolává čísla od nejnižšího po nejmenší. Za předpokladu, že někdo má třeba medvěda, musí se přihlásit.

Foto: Ondřej Zeman

Medvěd moc bodů nenabízí, nic ho však v Co tě žere? neeliminuje.

Když se takto ozve pouze jednotlivec, dobře pro něj, protože si může vybrat jiný druh zvířete a ten lovit. Hráč s medvědem si může vybrat kohokoliv. Když ale na scéně operuje sova, má možnost vrhnout se pouze po myši. Dost alternativ má pak v Co tě žere? třeba vlk, nebo rys. Všichni disponující loveným zvířetem se v rámci daného kola stávají kořistí a vypadávají z něj.

Foto: Ondřej Zeman

Škála kořisti pro rysa není v Co tě žere? malá.

Jakmile je část hráčů sežrána je tu další kolo, během něhož opakujete praxi z kola předchozího, jen s tím rozdílem, že zahrané karty jsou před vámi, takže nepřátelé mohou soudit, co ještě skrýváte. Celkem takto můžete realizovat až tři lovy, což je dáno primárně tím, že se někomu podařilo přežít. Když vyřadíte protivníky dříve klidně může být počet menší.

Foto: Ondřej Zeman

Přeživší myš je v Co tě žere? hodnotná.

Výjimečnou situací je pak moment, kdy se na scéně objeví dva stejně silní dravci. Ti nikoho nejsou schopni ulovit, avšak oba přežijí, takže v Co tě žere? nebude v rámci daného kola nikdo zkonzumován. To však neznamená, že je konec. Poté totiž vyvoláváte postupně zvířata s vyššími čísly, a tak pomaličku odhalujete, kdo měl v rámci daného kola koho, načež je čas pustit se do dalšího lovu, protože zvířátka mají hlad.

Foto: Ondřej Zeman

Žetony jídla mají v Co tě žere? jasnou podobu.

Jakmile je po třech lovech, kolo končí. Pokud nastane situace, že přežil pouze jeden, tak dostane dva žetony jídla, protože jeho pupek je nyní plný. V případě, že se povede přežít tento zvířecí Survivor více než jednomu zvířátku je nutné dát se do počítání hodnot zvířat. Ten, kdo ji má nejvyšší, automaticky vyhrává dva žetony, zatímco ti, kteří se nachází za ním dostanou po jednom kousku, takže sice nepadnou, ale žádná velká výhra to pro ně v Co tě žere? není. Vítězem celé hry je pak ten, komu se jakožto prvnímu podaří sehnat pět a více kusů potravy, takže v momentu, kdy taková situace nastane, je konec.

Foto: Ondřej Zeman

Co tě žere? se krásně vejde do krabičky i po obalení.

Tempo a zábavnost patří mezi silné stránky Co tě žere?

Karetní hra Co tě žere? patří mezi zábavné kousky, do kterých není vůbec náročné naskočit. Stačí jen si projít pravidla a už vám nic nebrání dát se do lovení slabších a „schovávání“ se před silnějšími. Základní mechanizmy této hry jsou jednoduché, takže tempo, jakým absolvujete jednu partii je relativně vysoké.

Velkým plusem je pak skutečnost, že fakticky neobsahuje žádné texty, takže je vhodná i pro mladší hráče, kterým taktéž nabídne slušný zážitek. Pokud tedy hledáte karetku schopnou udělat radost vám i vašim dětem, asi bych se nebál po tomto kousku sáhnout.

Za poskytnutí kopie hry Co tě žere? na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Mindok.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz