Hlavní obsah
Hry

Šampioni Jablečného království je rodinou hrou pro malé i velké

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Scythe rozhodně nepatří mezi hry, které by bylo možné označit za přístupné. Vývojář Hoby Chou se proto rozhodl vytvořit alternativu, s níž si poradí i menší hráči a opravdu stojí za to.

Článek

Kompetitivní hra Scythe byla vzorem pro realizaci kvalitní RTS Iron Harvest. Je však nutno říci, že minimálně mladší hráči jsou v ní kvůli pestré škále mechanik zcela ztracení. Tvůrce hry Šampioni Jablečného království, Hoby Chou, si toho byl dobře vědom a tak vytvořil spolu se svou dcerou o něco přístupnější titul plný roztomilých zvířátek, který však rozhodně není o nic méně kompetitivní než v úvodu zmíněné Scythe. V mnoha ohledech se strategii pro dospělé podobá, avšak jak velmi rychle po přečtení pravidel zjistíte, je orientovaný hlavně na mladší hráče.

Foto: Ondřej Zeman

Mapa herního světa je ve hře Šampioni Jablečného království opravdu vydařená. Zásadním prvkem jsou na ní portály ulehčující vám cestování po mapě.

Každá rodina v Šampionech Jablečného království vyšle do zápasu své zástupce

Hned na startu se ujmete jedné ze zvířecích dvojic. Nabídnuty jsou vám prasátka, tygři, ptáci, nebo opice. Vzhledem k tomu, že je hra postavená až pro šest hráčů, možností je dostatek. Dokonce vám jedna partička ve výsledku zbude. Pokud jde o figurky, tak ty jsou zpracovány velmi pěkně. Jejich design je skutečně detailní, takže vám nic nebrání v tom, si své oblíbence vybarvit tak, jak se vám to zamlouvá, nebo vzít zavděk některou ze šablon.

Foto: Ondřej Zeman

Cestu k pohárům si tu lze různě usnadnit.

Vašim hlavním cílem je za každou z dvojic vyhrát Dožínkový turnaj, což je soutěž, při níž sbíráte poháry. Jakmile získáte čtyři kousky, hra spěje ke konci a všem zbývá už pouze jedno kolo. V případě, že je výsledek nerozhodný, nastává fáze přepočítávání různých bodíků, o nichž si ale povíme více až v následujících odstavcích. Nejprve se podívejme na akce, které mohou postavičky dělat. Můžete se pohnout a tak přesunout vaše postavičky po poli. Nic vám nebrání ve svém tahu za pomoci hodu kostkami hledat, čímž mi Šampioni Jablečného království připomněl Lotři: Rigor Mortis.

Foto: Ondřej Zeman

Vylepšování stojí za to.

Sázka na přátelství se vám v Šampionech Jablečného království vyplatí

Základní myšlenka je však trošku odlišná, protože namísto, aby šla jablka, safíry nebo žeton dobrodružství rovnou k vám, objeví se v lokacích, které mají vizuálně blízko k hozenému obrázku na kostce. Když padne bílá, umístíte zdroje na políčka tundry, zatímco oranžová vás nechá zaplnit pustinu. Umístění žetonů je nevyhnutelné, máte však možnost si zvolit, kam jablíčka, safíry nebo žetony dobrodružství dáte. Pokud ale dáte suroviny nepřátelům, budete odměněni. Ano, čtete správně. Obdarování protivníků vás posune po stupnici přátelství. Leč přátelství vypadá v kompetitivní hře jako něco nepřijatelného, když získáte osm bodů na srdíčkové stupnici, automaticky obdržíte pohár. Stejně tak získáte trofej v momentu, kdy doručíte čtyři jablka nebo safíry do útrob hradu Stálestál, otevírajícím se pokorným zvířátkům s dárky. Je nutno podotknout, že každý pohár máte možnost získat pouze jednou.

Foto: Ondřej Zeman

Když máte na jednom políčku dva sourozence, automaticky mohou použít při soubojích dvě kouzelné karty.

Poslední z akcí, kterou lze během vašeho tahu udělat, je vytváření předmětů. Když obětujete dvě jablíčka, je zde možnost upéct dva jablečné koláče. Safíry je naopak možné investovat do generování kouzel navyšujících vaše bojové schopnosti v Koláčových bitvách, startujících vždy v momentu, kdy vstoupíte na políčko, kde je nepřátelská postava. Když něco takového učiníte jakožto útočník, automaticky ztratíte jeden bod přátelství, což může při častých střetech vést až do situace, kdy nebudete získávat žádné poháry. Vítěz daného střetu však dostane trofej za vítězství v bitvě, a navíc mu bude následně umožněno sebrat suroviny, které na políčku nechal poražený. Ten je přesunut do tábora, kde si může vzít kouzlo, dva koláče, a především si odebere figurky z hráčské desky, díky čemuž mu nic nebrání v následujícím kole udělat, co se mu uráčí.

Foto: Ondřej Zeman

I na zlé skutky tu občas dojde řada.

Finální věcí, kterou lze během hraní generovat, jsou vylepšení. Vždy je vám nabídnuta trojice karet, z nichž následně vybíráte jednu, kterou vylepšíte akci na vaší hráčské desce. V případě, že sáhnete třeba po čarodějné variaci na kartu vytvoř, dostanete při tvorbě magických svitků také jeden bodík přátelství. Žádnou ze zmíněných akcí nelze opakovat, takže v každém z kol můžete provést pouze jednu z nich, načež v tom následujících vám kromě výjimečných případů nezbude nic jiného, než sáhnout po jiné z nabízených aktivací.

Foto: Ondřej Zeman

Karty dobrodružství patří mezi skutečně zajímavé prvky stavící před děti různé morální volby.

Originalita hry Šampioni Jablečného království osloví malé i velké

Šampioni Jablečného království je velmi přístupnou strategickou hrou, která dokáže pozornost zaujmout více aspekty. Jedním ze zásadních je samozřejmě zpracování figurek a herní plochy, avšak zábavná je samotná hratelnost ukazující, že páchání zlých skutků se vám nemusí vyplatit. Spíše naopak. Dobro je tu odměněno, zatímco za útočení na ostatní přichází vždy penalizace. Myšlenka je to pěkná a nebál bych se říci, že do jisté míry poučná.

Hraní deskové hry Šampioni Jablečného království jsem měl možnost absolvovat v různých alternativách, a především s odlišnými věkovými skupinami hráčů, takže se nebojím říct, že si ji užijí jak mladší, tak i starší jedinci. Fajn je rozhodně přítomnost možnosti hrát sólo nebo v kooperaci. Spolupráci jsem vítal v momentech hraní s dcerou, která velmi těžce snáší porážky. Na výtky tu není příliš velký prostor, protože se jedná o originální titul, který dokáže vtáhnout a díky vysoké znovuhratelnosti jen tak nepustit.

Za poskytnutí kopie Šampioni Jablečného království děkuji českému distributorovi hry, společnosti Albi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz