Hlavní obsah
Nově na Seznam Médiu

Sladká tečka: Klání cukrářů - Kulinářská výzva plná překvapení pro fanoušky Peče celá země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Nastal čas dát se do pečení. Shánějte suroviny a následně z nich realizujte úchvatné dorty a koláče. Tempo je neúprosné. Vyhrát navíc může pouze jeden z vás, takže zde není prostor pro dělání chyb.

Článek

Cukráři to ve hře Sladká tečka: Klání cukrářů nemají lehké

Když jsem Sladká tečka: Klání cukrářů viděl poprvé dost mi připomněla výbornou hru od Blackfire Moje kavárnička. Formát vytváření hotových produktů ze surovin mi nebyl cizí. Tentokrát jsem ale dostal dosti odlišný formát. Postavena přede mně byla kuchyňská linka, na které jsem dostal možnost provádět akce. Celkem mi byla nabídnuta trojice boxů, z nichž si šlo zvolit jeden a provést aktivitu na něm zobrazenou. Tím však vaše kolo končit nemusí, musíte ovšem investovat zlatý peníz.

Foto: Ondřej Zeman

Sladká tečka: Klání cukrářů není úplně maličkou hrou.

Počet hráčů: 1-4

Herní doba: 90 minut

Věk: 10+

Skrze tuto investici si můžete otevřít druhou akci. Nesmí se však jednat v rámci totožného boxu o stejný krok, takže určitou aktivitu je možné udělat pouze jednou za kolo. Získat touto cestou můžete až čtyři přísady z jedné misky nebo zbytky z prostoru kam se odkládají. Vedle těchto základních kroků je tu také možnost získat kartu náčiní, uspíšit pečení vašeho výtvoru či připravení jednoho až dvou receptů. Prim tu ovšem zpočátku hraje sběr přísad, které ukládáte na svou desku.

Foto: Ondřej Zeman

Sladká tečka: Klání cukrářů je hrou plnou mís.

Nelze je však ve Sladká tečka: Klání cukrářů hodit na kuchyňskou linku, jak se vám zlíbí. Na = je možné umístit kupříkladu až čtyři totožné suroviny, zatímco čárou proťaté = vám dává příležitost na každý z bodů uložit jiný druh materiálu nutného k pečení. Přísady si berete z misek ležících ve středu stolu. V případě, že právě vy vezmete z mísy poslední kus, způsobíte nepořádek.

Foto: Ondřej Zeman

Žetony surovin jsou zpracovány ve Sladká tečka: Klání cukrářů mistrně.

Nepořádný cukrář přesune do každé ze sousedních misek, či na desku zbytků surovinu, která byla původně v dané nádobě. Je však nutné dodržet maximální počet čtyř surovin v dané míse. V případě, že je plná, tak do ní nic nepřidáváte. Za předpokladu, že se rozhodnete nesáhnout po některé z alternativních akcí výběrem surovin první fáze vašeho tahu končí.

Foto: Ondřej Zeman

Každý kuchař má ve Sladká tečka: Klání cukrářů něco do sebe.

Realizovat recept tu není žádná sranda

Ve druhé si pak za pomoci odhození libovolné karty náčiní lze rezervovat recept. Tento recept následně umístíte na určitou pozici ve vaší troubě a získáte tak ihned daný bonus. Obdržet lze takto peníze, kartu nástroje, superpřísadu (žolík) nebo transformovat normální přísadu v uskladněný kousek. Pokud už máte ve hře Sladká tečka: Klání cukrářů recept zarezervován nic vám nebrání ho připravit. Musíte ovšem zaplatit požadovaný objem surovin. Nutno říci, že většina receptů je na realizaci vcelku náročná, takže si musíte připravit většinou minimálně pět přísad.

Foto: Ondřej Zeman

Ve svém tahu můžete ve Sladká tečka: Klání cukrářů zahrát libovolný počet karet náčiní z ruky (max 3) a vybrat si jeden z nabízených efektů.

Trošku vám v tomto ohledu může píchnout efekt karty kuchaře, kterého jste si vybrali na začátku partie. Sladká tečka: Klání cukrářů vám dá možnost si vzít kartu odborníka. Ta má dvě strany a vy si musíte vybrat, jakou z nich budete používat. Lze si třeba zvolit specialistu schopného vytvářet ze supersuroviny dvě těsta, nebo naopak profíka s dovedností užít danou surovinu jako jakýkoliv jiný typ. Dovednost však můžete použít pouze jednou za přípravu receptu.

Foto: Ondřej Zeman

Sladká tečka: Klání cukrářů vám nabídne různé odměny.

Poté co máte hotovo, následuje fáze pečení, v jejímž rámci posunete recepty napravo. Poté co dopečete recept, který byl zaplacen, obdržíte body a někdy také bonus. Realizované recepty lze následně použít k získání ocenění, která vždy dostanete za určitý počet dortíků, kolářů a cukrovinek. Každý kousek však můžete použít pouze při jednom bodování, takže je třeba si rozmyslet, kdy je aktivujete. Na konci tahu pak doberete při hraní hry Sladká tečka: Klání cukrářů karty receptů.

Foto: Ondřej Zeman

Sladká tečka: Klání cukrářů vám do cesty staví různé události. Překvapivě žádná z nich není vyloženě negativní.

Někdy se vám může stát, že namísto na receptu narazíte na událost. Tu ihned vyhodnotíte. Do rukou se vám takto může dostat deset různých momentů, které mají veskrze pozitivní průběh. Na konci partie Sladká tečka: Klání cukrářů pracujete s počty vítězných bodů na realizovaných receptech, oceněními, uskladněnými přísadami a také penízky, přísadami a také kartami náčiní. Vítězem je ten, kdo má největší počet bodů.

Foto: Ondřej Zeman

Když se vám ve Sladká tečka: Klání cukrářů nepodaří recept připravit skrze suroviny karta propadne.

Pro ty z vás, kterým by přišla základní verze Sladká tečka: Klání cukrářů příliš jednoduchá, jsou tu ještě moduly. V nabídce je modul rukou a výhody linek, které do hry stejně jako ve MLEM: Vesmírná agentura přináší nové aspekty. Mimo nezůstanou ani milovníci sólového hraní, protože je zde přítomen také Cukrobot, s nímž můžete poměřit síly v momentu, kdy nebudete mít po ruce žádného reálného protihráče.

Foto: Ondřej Zeman

Sladká tečka: Klání cukrářů udělá radost i fanoušků „robotů“.

Fandové pečení dortů mohou ve Sladká tečka: Klání cukrářů najít po čem touží

Základní myšlenka deskové hry Sladká tečka: Klání cukrářů v hráčích, kteří mají něco za sebou zřejmě vyvolá vzpomínky na hru Moje kavárnička, jež se zapsala do jejich povědomí jednoduchostí i zpracováním surovin. V tomto případě ovšem musíte počítat s trošku komplexnější hratelností. Možností je tu totiž postaveno před hráče více a formát, jakým se celek hraje stojí na odlišných základech. Nemyslím si ovšem, že je to vyloženě špatně, spíše naopak to lze považovat za pozitivům.

Sladká tečka: Klání cukrářů podle mého názoru cílí na hráče, kteří hledají přístupnou, avšak o kapku komplexnější deskovou hru, v níž dochází k aktivní práci se surovinami. Za předpokladu, že do této skupiny patříte, pravděpodobně neuděláte chybu, když po tomto kousku sáhnete. Jestli ale čekáte něco tak přístupného jako Moje kavárnička, kterou do jisté míry připomíná, zřejmě to nebude ideální volba pro vás, protože pečení dortů dá občas zabrat.

Za poskytnutí kopie hry Sladká tečka: Klání cukrářů děkuji českému distributorovi, společnosti Tlama Games.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz