Hlavní obsah
Hry

Slepičí prdelka nemůže chybět mezi těmito nejzajímavějšími dětskými hrami pod stromeček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Štědrý den se nezadržitelně blíží. Nejeden z vás ještě nemá pro své nejmenší dárky, a tak přemýšlí, co jim pořídit. Vytvořil jsem proto tento krátký souhrn zaměřený na sedm přístupných dětských her.

Článek

Když děti milují pohyb, je Slepičí prdelka jasná volba

Čím jiným tento textík začít než-li kouskem, který je možné nalézt už v nadpisu. Slepičí prdelka vydávaná nakladatelstvím Blackfire se od všech dnes představených titulů odlišuje primárně skutečností, že se jedná o kousek orientovaný více než na cokoliv jiného na pohyb. A navíc obsahuje hustě vypadající slepičku v plastové kukani, která dokonce kvoká, čímž navyšuje celkový prožitek.

Foto: Ondřej Zeman

Slepičí prdelka

A jak probíhá hra samotná? Podobně jako bombu v Tik Tak Bum! i slepičku přesouváte ve snaze, aby nepřestala kukat právě u vás. Namísto vykřikování slov však musíte provádět různé aktivity. Skrze aktivity prezentované na kartách se budete moci proměnit v kraba, tučňáka, skákat po jedné noze, zvedat obočí nebo zatínat svaly. Zábava je u Slepičí prdelky prakticky zaručena, což jí vyneslo místo na startu tohoto krátkého výčtu.

Foto: Ondřej Zeman

Slepičí prdelka se vám vejde na jakýkoliv stůl.

Cáklé safari je chytlavá rychlovka

Jedním z nejdůležitějších prvků života v Africe je voda. A přesně okolo ní se točí dětská hra Cáklé safari. Vašim úkolem je v ní budovat řeku. Startujete na vámi vybraném prameni, na nějž následně navazujete. Na prameni máte vždy ukázáno zvířátko, či rovnou zvířátka, za která máte po nasazení k řece bonusové body. Jakmile máte počáteční bod hra startuje a vy máte 90 sekund na to, abyste postavili svou řeku snů za pomoci braní a vkládání dílků z obrovské hromady.

Foto: Ondřej Zeman

Cáklé safari

Na té je toho možné nalézt opravdu hodně. Čas ale běží a vám nezbývá nic jiného než budovat a snažit se dílky navázat co nejlépe na už položené kusy řeky. Ve výsledku pak řešíte vedle už zmíněných jasně daných druhů také to, zda se vám podařilo vytvořit páry, trojice, nebo rovnou čtveřice stejných zvířat. Díky časovému limitu je temno dětské hry Cáklé safari plynulé. Pochopí jí navíc i menší hráči, takže rozhodně není důvod, proč o ní nepřemýšlet.

Foto: Ondřej Zeman

Cáklé safari je rychlovkou.

Safari Park je výletem do zoologické zahrady

U zvířátek ještě chvíli zůstaneme. Vlastně se ani moc nevzdálíme tematicky od Afriky. Další volbou totiž není nic jiného než hlavolam pro malé hráče Safari Park od vydavatelství Mindok. V tom dostanete středně velkou herní plochu, na níž pracujete se zvířátky a když říkám pracujete, myslím to doslova. Po ruce máte totiž rovnou čtyři zvířátka stojící na geometrických podstavcích, které je možné na herní pole vložit vždy pouze v jediném bodě.

Foto: Ondřej Zeman

Safari Park

Každé zvířátko má startovní pozici. Co je tu vašim úkolem? Musíte realizovat sestavy z šedesáti kreativně zpracovaných obrázků. Na herní desce máte jasně určené cesty, a ne všechna zvířata jsou schopná dostat se z jednoho bodu na druhý. Dítě tím pádem musí aktivně přemýšlet nad tím, jak přesně zvířátko do cílové pozice dostat. Na Safari Park je patrná cílová skupina, díky čemuž se u ní dokáží děti školkou povinné vyřádit.

Foto: Ondřej Zeman

Safari Park je určen pro malé milovníky zvířátek.

Ruleta ze hry Chci zpátky své zoubky nesměla v nabídce chybět

Chvíli jsem uvažoval nad tím, zda sem Chci zpátky svou zoubky od Blackfire dávat. Už v minulosti jsem o ní přeci jen mluvil. Nakonec mi ale přišlo, že nedat ji sem, by bylo zločinem. Jedním z hlavních tahounů této hry je kolo. Ano, před hráče je postaveno malé kolo štěstí, kde nejde o nic jiného než o zoubky.

Foto: Ondřej Zeman

Chci zpátky své zoubky

Tedy minimálně ve finální vývojové fázi tohoto kolečka. To totiž prochází vývojem, který stojí na kartách, kterým ho vylepšujete, a tak snižujete paletu možností, s nimiž můžete počítat. Hra je to rychlá a po většinu času nebývale zábavná, protože nikdy úplně nevíte, zda vám bude štěstí přát. Chci zpátky svou zoubky je zkrátka zajímavou jednohubkou, kterou si vychutnají hráči už od 4 let.

Foto: Ondřej Zeman

Chci zpátky své zoubky sází na kolo.

Pro samotáře je tu Den a noc

Ze své zkušenosti práce s dětmi vím, že ve skupině se nejednou nachází hráč, který by sice rád hrál, avšak touží po něčem „vlastním“. Pro ty, jimž úplně nesedí to, že musí hrát s ostatními jsem vybral dětskou smart hru Den a noc od Mindoku. Tento hlavolam stojí na práci s kostkami. Ano, čtete správně. K dispozici máte několik kostek, s nimiž stavíte.

Foto: Ondřej Zeman

Den a noc

Dítě tu dostane do rukou rovnou 48 hádanek, které jsou v rámci obtížnosti různě škálované, takže zatímco prvními obrázky se prokousá relativně rychle v případě komplexnějších už bude muset trošku přemýšlet nad tím, jaký kousek kam dát. Zadání jsou tu denní (jednoduchá) a noční (náročnější). Všechna mají něco do sebe, takže hráč od dvou do pěti si přijde na své. Kostky jsou navíc navrženy velmi kreativně, takže pokud chcete procvičovat mysl svého dítka, není Den a noc vůbec špatná volba.

Foto: Ondřej Zeman

Den a noc vypadá na první pohled nenápadně.

Taco, kočka, pizza ukazují, že v jednoduchosti je síla

Výborná postřehová karetní hra Taco, kočka, koza, sýr, pizza od společnosti Albi je časem osvědčenou klasikou. Letos se vrátila ve verzi pro menší hráče Taco, kočka, pizza, což mi umožnilo ji zařadit do tohoto výběru. Tahle klasika stojí na jednoduchém principu, kdy začínající hráč vyslovuje jedno ze tří slov (taco, kočka, pizza) a vykládá karty ze svého balíčku. Když se trefíte vykládáte dál, v případě, že nikoliv tak končíte.

Foto: Ondřej Zeman

Taco, kočka, pizza

No a pak je tu ještě karta bonbonu. Ten je nutné rychle zaplácnout rukou. Kdo jako první na kartu sáhne, přichází na řadu. V případě, že se vyloženě netrefíte, tak je na řadě hráč po vaší levici. Tempo hry je neskutečně vysoké, takže za pět minut máte hotovo a můžete se vrhnout na další partii. Tento fakt vám umožňuje rychle zapomenout na případné prohry. Taco, kočka, pizza je díky zavedenosti série sázkou na jistotu, takže když chcete něco pro více dětí, nejedná se o špatnou alternativu pod vánoční stromek.

Foto: Ondřej Zeman

Taco, kočka, pizza má vysoké tempo, a navíc se jedná o nebývale roztomilou hru.

Chytré kostky mají velkou sílu

Na závěr si dáme trochu té edukace. Chytré kostky jsou rychlou hrou z dílen Albi, ve které máte čtveřici kostek s různými symboly. Ty jsou specifické pro verzi, jakou hrajete. Jedna z nejrozšířenějších Zvířata pracuje s myšlenkou toho, co jí, jakou mají kůži nebo kde žijí. K dispozici pak máte výborně ilustrované karty, na jejichž druhé straně naleznete obrázky s detaily o zvířeti. Hráči si volí kostky a snaží se odhadnout, jaké atributy jednotlivé živočišné druhy mají.

Foto: Ondřej Zeman

Chytré kostky

Nabídka kostek, s různými symboly je nebývale pestrá, takže dětem můžete udělat radost za pomoci už výše zmíněných zvířátek, dinosaurů i států. Pokud ale máte vyloženě malé děti, ideální cestou jsou Zvířátka nebo Dinosauři. V případě zeměpisně laděného Světa bych jej doporučil spíše starším hráčům. Jakožto celek však nejsou Chytré kostky vůbec špatnou volbou. Ideálem jsou pak dle mého názoru Zvířátka.

Foto: Ondřej Zeman

Chytré kostky

Prezentovaná paleta letošních deskových her pro děti je pouze malou hrstkou z toho, co trh nabízí o čemž se můžete přesvědčit v mém posledním výběru pro malé hráče. Pokud máte sami nějaké tipy na tituly rozhodně budu rád, když je zmíníte v komentářích. Pro ty z vás, kteří hledají něco pro větší děti a dospělé vyjde tento týden ještě text orientovaný také na propracovanější hry pro občasné hráče. Za poskytnutí kopií děkuji společnostem Blackfire, Mindok, Albi a Tlama Games.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz