Hlavní obsah
Hry

Takenokolor: Chytlavé malování s pandou v deskové hře pro celou rodinu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Kreslete s pomocí fixů a vytvářejte nádherné obrázky za doprovodu roztomilé pandy. Takenokolor je kreativní desková hra, která nadchne děti i dospělé.

Článek

Jednoduchá deskovka Takenokolor vás nechá malovat ve velkém

Toužili jste vždy po tom starat se o nádhernou zahradu, která kypí životem a každého, kdo do ní vstoupí, uchvátí na první pohled? Přesně tohle vám umožní desková hra Takenokolor, ve které máte za úkol pomocí unikátních fixů vykreslovat magické obrázky různých obtížností za doprovodu roztomilé pandy. Pokud přemýšlíte nad tím, jak se taková náročnost projevuje ve hře plné kreslení, odpověď je snadná. Každý z obrázků je navržen trošku jiným způsobem a často přidává do hry nový prvek, se kterým je nutné pracovat v momentě, kdy pomýšlíte na vítězství.

Foto: Ondřej Zeman

Takenokolor si zahrajete takřka kdekoliv.

Počet hráčů: 2– 4

Herní doba: 20 minut

Věk: 8+

Kupříkladu takový úvodní obrázek, který je hodnocen obtížností 2 pand, obsahuje prakticky jen bambus různých barev, obláčky a sluníčko. Dost málo, co? Realita je však taková, že když hrajete Takenokolor s dítětem, úplně to stačí. Je to ten správný prostor, aby se nováček rozkoukal a pochopil jednotlivá pravidla hry. Ta jsou vlastně hodně prostá. Aktivní hráč si vždy vezme do ruky čtyři kostkami vylepšené fixy a hodí jimi. Podobně jako u klasických kostek vám tak mohou tradičně padnout různé symboly, které jsou automaticky spojené s barvou fixu. Když vám například na 1 obrázku padne modrá, ihned se můžete pustit do kreslení mraků.

Foto: Ondřej Zeman

Takenokolor vám nabídne rovnou několik variací obrázků. Škála by však mohla být pestřejší

Musíte ovšem kromě správné barvy mít také specifický symbol. Pokud ho nemáte, nic si nevybarvujete. Aktivní hráč si naštěstí může vybrat pouze 1 fix, načež dostávají prostor protihráči, kteří si rozeberou další fixy a zakreslí je na svou herní mapku. Jak už bylo řečeno výše, v 1. hře toho příliš neřešíte. Jakmile ale vezmete do ruky další obrázek, nabídka možností je opět o něco pestřejší. Už totiž nevidíte pouze bambus a slunce, ale také řeku, rybník a hromadu ryb, které čekají na to, až je někdo vybarví. Daná omalovánka má v Takenokolor opět trochu jiná pravidla než ta předchozí.

Foto: Ondřej Zeman

Takenokolor dokáže přiložit pod kotlem.

Řeka na druhém obrázku vám například po vybarvení umožní zakreslit 3 na sebe navazující bambusové rostliny, zatímco mraky cílí pouze na 1 rostlinu s tím, že jí umožní vyrůst rovnou o 2 stupínky, což říčka neumožňuje. A takovýchto detailů vám Takenokolor nabízí během hraní bezpočet. Každý obrázek zvyšuje trošku laťku, a tak musíte více přemýšlet nad tím, na jaké prvky se během kreslení zaměříte a které naopak necháte ležet ladem (soupeřům). Prvek nutnosti volby je tu uchopen velmi hravě, především díky tomu, že každý si kreslí na svém vlastním obrázku.

Foto: Ondřej Zeman

Takenokolor vás nechá barvit obrázky dle hodu kostkami.

Všechna nabízená místa jsou zpracována velmi povedeně. Dokázal bych si ale představit, že by paleta byla širší o 1 až 3 kusy. Dokážu si totiž představit, že takto se Takenokolor relativně rychle ohraje. Partie končí vždy v momentě, kdy se některému z hráčů podaří zakroužkovat 3 berušky. Ostatní mají možnost dokončit tah, načež nastává čas počítat vítězné body. Tato mechanika vám dává možnost překvapivě dobře taktizovat. Vím, zní to jako nesmysl, ale skutečně tomu tak je. Rychlejší hráč totiž může ukončit partii jen proto, aby znemožnil ostatním získat body z některých pozic, které jsou hůře přístupné, avšak lépe obodované. Tento faktor se mi tu hodně líbí, avšak používat ho proti dětem není úplně ideální, protože samy nejsou schopny s ním optimálně pracovat.

Foto: Ondřej Zeman

Kostky s fixami jen tak neuvidíte.

Takenokolor má potenciál zaujmout děti i dospělé

Obrázky jsou vymalovány a fixy vybavené kostkami schovány, díky čemuž je čas na finální zhodnocení. Takenokolor je velmi povedenou záležitostí, která sází na touhu hráčů vymalovat prostor tak, aby z toho měli co nejvíce bodů. Dostupné omalovánky jsou velmi pěkné a nabízejí řadu možností, jak je pojmout. Fixy vybavené kostkami působí zajímavě, stejně jako hra jako celek. Jediné, co bych zde vytkl, je omezenější paleta map, s tímto problémem však mohou tvůrci leccos udělat.

Foto: Ondřej Zeman

Takenokolor

Takenokolor bych doporučil primárně malým hráčům a rodinám, které touží po tom ponořit se do barvení, které určitým způsobem otestuje mysl všech zúčastněných. Pokud tedy po něčem takovém toužíte, myslím si, že právě tahle volba může být tím pravým malovaným.

Za poskytnutí kopie hry Takenokolor na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti REXhry.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz