Hlavní obsah
Hry

Trio je jednoduchou karetní hrou testující geniálně paměť napříč generacemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Hledáte deskovou hru, kterou vytáhnete prakticky kdekoliv a hned se budete moci dát do hraní i s dětmi? Tak přesně tahle karetní záležitost je kouskem, který by vás v takový moment mohl zachránit.

Článek

V jednoduchosti je síla karetní hry Trio

Trio je jednou z těch her, které mají za úkol otestovat vaši paměť, protože vašim cílem je v ní sbírání trojic, což v praxi znamená, že musíte získat vždy tři kusy dané karty v případě, že si ji chcete nechat. Část karet před hráčem hned od startu leží vyložená tak, aby nebyl schopen určit jejich hodnotu. Tohle však není pexeso, takže vedle nich je tu ještě určitý objem, umístěný do rukou jednotlivých hráčů.

Foto: Ondřej Zeman

Trio si nežádá moc prostoru.

Počet hráčů: 3 - 6

Herní doba: 15 minut

Věk: 7+

Počet karet, který je následně rozdán, je definován primárně tím, kolik je ve hře hráčů. Ve třech totiž v Trio rozdáváte devět kousků, zatímco když dojde na to, že hrajete v šesti, karet má každý po ruce pouze pět, což značně navyšuje šanci, že určité hodnoty budou u jednoho hráče, zatímco jiné najdete u čtyř zbývajících.

Foto: Ondřej Zeman

Vizuální zpracování karet je velmi povedené.

Vlastně bych se nebál říci, že právě navyšující se počet posiluje náročnost, protože zatímco u karet na stole víte přesně, která je jaká, v případě balíčků vašich soupeřů takovou jistotu nemáte, protože pracujete vždy pouze s nejnižší a nejvyšší hodnotou. Rozhodně to nefunguje tak, že by vám bylo umožněno náhodně testovat jasné hodnoty a z hráčů je „vábit“.

Foto: Ondřej Zeman

Někdy v Trio zkrátka jen objevujete karty.

Tah hráče v Trio probíhá tak, že hráč odhaluje karty. Ty má možnost odhalovat na stole, kde před vámi leží určitý objem karet. Jak už však bylo uvedeno v úvodu, nejsou tu pouze tyto kusy, ale také kartičky v rukou vašich oponentů, po nichž můžete také „sáhnout“. Konkurent odhaluje na stůl pouze nejvyšší a nejnižší možné číslo. Když se vám podaří v rámci tahu odhalit celkem tři stejná čísla, máte trio, které si položíte před sebe.

Foto: Ondřej Zeman

Sedmička je ultimátní, takže vám pro vítězství stačí jedno trio.

Kolo ovšem může končit také vašim neúspěchem. Stačí pouze po odhalení první karty s daným číslem odkrýt jinou, která má jinou hodnotu, nebo nechat vynést na stůl vašeho konkurenta kus, na němž je odlišné číslo. Jakmile k tomu dojde, váš tah je u konce. Nic vám však nebrání se během této etapy ptát více hráčů, platí ovšem stejné pravidlo, jako v ostatních případech, takže když číslo u souseda není totožné jako u prvního tázaného, máte smůlu.

Foto: Ondřej Zeman

Škála karet je v Trio jasně definována.

Hra pak v Trio končí tak, že se někomu podaří realizovat tři tria, trio sedmiček nebo v případě rychlé hry tria dvě. Pro fanoušky týmového hraní je tu pak týmová hra určená pro čtyři nebo šest hráčů. Vytvořeny mohou být díky tomu dva až tři týmy s tím, že tentokrát nejsou uprostřed stolu žádné karty. Po seřazení karet si navíc můžete v týmové verzi Trio vyměnit se svým společníkem jednu kartu. Partie probíhá na dosti podobném principu jako v základní verzi s tím rozdílem, že když soupeřící tým vytvoří trio, máte možnost provést výměnu jedné karty s vaším kolegou.

Foto: Ondřej Zeman

Trio má pěkný box.

Baví vás hry postavené na paměti? Tak to je pak pro vás Trio jistotou

Karetních her je na trhu opravdu hromada. Musím říct, že velká část z nich je dobrá, najdou se mezi nimi ale také kousky, které za moc nestojí a přesně mezi tyto projekty Trio rozhodně nepatří. Jedná se totiž o velmi zábavnou karetní hru, která dokáže ve větším počtu maximálně otestovat vaší schopnost si zapamatovat s čím operují ostatní, protože právě karty vašich soků jsou ve výsledku tou hlavní výzvou pro vaši paměť, v níž budete dost často pátrat ve snaze najít správné karty u správných lidí.

Ocenit bych pak chtěl také to, jakým způsobem jsou zpracovány karty. Ty totiž vizuálně i po stránce hmatové představují opravdu vyvedené kousky, které v ruce opravdu chcete mít. Trio je jakožto celek velmi zábavnou záležitostí, u níž se ve finále bude bavit celá rodina, protože bez ohledu na věk si k němu mohou najít cestu i mladší hráči. Stačí jim hratelnost omezit pouze na barvu a máte po problému. Má zkušenost říká, že i oni si Trio dokáží vychutnat, takže pokud hledáte zábavnou karetku, kterou lze vytáhnout kdekoliv, tohle je jasná volba.

Za poskytnutí kopie hry Trio na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti REXhry.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz