Hlavní obsah
Hry

Výborná edukační hra Malí světoběžníci nechá vaše děti poznat zábavně svět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

V minulých dnech jsem vám tu představil už dvě hry z edukační série Pojďme se učit. Dnes tu pro vás mám poslední text, tentokrát zaměřený na výbornou záležitost cílenou na malé objevitele.

Článek

Hra Malí světoběžníci vezme do světa až šest hráčů

Pojďme se učit: Dovednosti bylo orientováno na opravdu malé hráče, zatímco Pojďme se učit: Školní den cílilo už na trošku větší děti. Další kousek snažící se vzdělávat Malí světoběžníci se zaměřuje na obě skupiny. Napracuje totiž s výukou předmětů, nebo nových dovedností, ale nechává hrající odlehčenou formou poznávat svět. Hráči nesoupeří proti sobě, ale vyhrávají jako jeden tým, tím pádem tu není přítomen zbytečný stres, či napětí spojené s kompetitivním prvkem. Postavena je před vás mapa světa, která je plná políček, na něž je možné zamířit. Nabídnuta je vám Evropa, Asie, Jižní a Severní Amerika a také Oceánie.

Foto: Ondřej Zeman

Malí světoběžníci má velmi dobře zpracovaný herní plán.

Při hodu kostkou máte možnost v Malí světoběžníci cestovat vždy o tolik políček, kolik se vám podaří hodit. Vašim úkolem je v této hře cestovat po světě a plnit různé úkoly, které jsou uvedená na kartách. Jakmile úkol splníte můžete si do svého pasu vzít razítko spojené s daným místem ve světě. V momentu, kdy máte nasbíráno tak vyhráváte a hra končí. Konec hraní však vždy nemusí být úspěšný. Existuje tu totiž i prohra spojená s tím, že si vytáhnete určitý počet žetonů průvodčích, kteří vám pomaličku vyčerpávají žetony jízdenek. Když totiž použijete všechny jízdenky před splněním vašich cílů tak prohráváte.

Foto: Ondřej Zeman

Malí světoběžníci vám dá do rukou pěknou partu.

Cestovní žeton, na nichž jsou průvodčí, či volné uličky v autobusu si vytahujete každé kolo, protože cesta zkrátka něco stojí. Zajímavé je bezpochyby to, že na jedinou jízdenku jste schopni urazit třeba i tři políčka, načež se pustíte do výběru karty, s níž chcete pracovat. K dispozici před sebou máte vždy tři kousky.

Foto: Ondřej Zeman

Malí světoběžníci před hráče staví různé obrázky, které si mají spojit s daným světadílem.

Každý kontinent má své karty

Na herní desce Malí světoběžníci máte vždy vyloženě tři karty, na nichž máte možnost vidět různé obrázky spjaté s některou z šesti nabízených částí světa. Vy si vždy vyberete jednu z karet a snažíte se dostat ke kontinentu, který podle vás prezentuje. Kartu si můžete vzít i přestože na cílovou destinaci nedorazíte. Jakmile jí ale otočíte musíte vyhodnotit, zda opravdu patří k místu, na které míříte. Když nikoliv máte smůlu, stejně tak jako v případě, že neodpovíte správně na otázku spojenou s kartou.

Foto: Ondřej Zeman

Malí světoběžníci neobsahuje příliš mnoho komponentů.

Karty samotné jsou pak rozděleny do tří tematických kategorií. Základní Víte, že…? patří mezi ty variantu pokládající vám otázky a testující vaše znalosti. Někdy se jedná vyloženě o test zkoušející vaši znalost daného obrázku, zatímco jiné cílí třeba na to, jaký máte přehled v tom, jak se chová bumerang či co můžete očekávat od dřeváků v momentu, kdy s nimi chodíte. Nabídka otázek je v Malí světoběžníci slušná, takže se děti mohou naučit opravdu hodně. Víte, že…? je však pouze prvním z okruhů.

Foto: Ondřej Zeman

Malí světoběžníci vás otestuje z lecčeho.

Na své si v Malí světoběžníci přijdou i fanoušci map. Je tu totiž též kategorie Najděte to! v jejímž rámci hledáte na přiložené vyloženě určité prvky. Třeba zvířata žijící v Jižní Americe, zvířecí obyvatele Afriky s rohy, nebo ovce mající žít někde v Oceánii. Jakmile je najdete máte hotovo a do vaší hromádky žetonů zamíří další kousek.

Foto: Ondřej Zeman

Malí světoběžníci nabízí skrze obrázky různá témata.

No a pak je tu samozřejmě ještě třetí okruh Kde na světě?, který není vyloženě navázán na žádný kontinent, takže když vám náhodou padne tato karta, tak nemáte až takový problém jako v případě jasně dané destinace. Co je možné hledat? Hráče kriketu, kapybary nebo koulující se dvojice. K hledání je toho opravdu hodně. Musíte ale vždy najít totožný obrázek jinak máte smůlu. V případě, že chcete hrát zcela bez otázek, tak ze hry vyřadíte karty Víte, že…? a také Najděte to! a užíváte pouze kategorii Kde na světě?.

Foto: Ondřej Zeman

Malí světoběžníci

Malí světoběžníci maximálně pracují se svým potenciálem

Jako dítě jsem měl doma obrovskou obrázkovou mapu, po které jsem ve dnech kdy se stala mým nepřítelem rakovina objevoval svět, jenž mi byl zapovězen. Při hraní Malí světoběžníci jsem si na tyto okamžiky vzpomněl. Nikoliv však negativně. To rozhodně nikoliv. Tuhle deskovku vnímám neskutečně pozitivně, protože nabízí malým hráčům možnost vyrazit do světa a poznávat ho opravdu naplno. Titul jsem měl možnost vyzkoušet napříč věkovými skupinami a musím říct, že za všech okolností našel uplatnění, protože dětem byla vždy předána nějaká ta nová vědomost. A to je oč tu běží.

Za poskytnutí kopie hry Malí světoběžníci děkuji českému distributorovi, společnosti Blackfire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz