Hlavní obsah
Názory a úvahy

Děti nechci. Společnost to nechápe

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Shutterstock.com (skrz Deník.cz)

Ilustrační obrázek.

Šokované výrazy a jiné zbytečnosti. Pokud řeknete své rodině a přátelům, že nechcete děti, obvykle si vykoledujete proslov o tradici, zachování rodu a neminou vás ani jízlivé poznámky o sobectví. Proč?

Článek

*I přesto, že toto téma se týká mužů i žen, tento článek je zaměřen spíše na ženy.*

Už dávno jsou pryč roky, kdy naše babičky měly první děťátko v 18 letech a mít potomky byla téměř povinnost. V současné době se ženy mohou nezávisle rozhodnout, zda chtějí nebo nechtějí mít ratolesti. Pokud děti mít chtějí, je vše v pořádku, avšak pokud ne, společnost se na ně dívá skrz prsty.

„To je zase nějaký trend?“

Ne, není to trend. Jediné, co je dnes trendem, je být otevřený novým věcem, naslouchat sám sobě a věřit si. Aktuálně je velmi populární hashtag #womensupportingwomen (ženy podporující ženy), kdy ženy jakéhokoliv věku, obvykle ale počínaje dospělými ženami, vyjadřují své názory, pocity a zkušenosti na internetu v podcastech, videích, různých postech nebo amatérských dokumentech. Dámy, které tvoří tento obsah, se snaží předat sledujícím mimo jiné to, že není ostuda nemít potomky a nikdo by je za to neměl odsuzovat.

Výmysl moderní doby

Anonymní respondentky v nejmenovaném průzkumu uvedly důvody, proč se nechtějí stát matkami. Mezi nejrůznějšími důvody, které začínaly od „Děti nechci, protože si chci vybudovat kariéru a věnovat se sama sobě“ byla také odpověď, kterou by leckdo mohl považovat také za „výmysl dnešní moderní doby“. Respondentka uvedla, že děti nechce a to konkrétně proto, že je nechce přivést na tento svět, kde ve 21. století je válka, ničíme přírodu a ničeho si nevážíme. Tyto důvody už nejsou „výmyslem moderní doby“, ale jsou to fakta. Důvodů proč nemít potomky je hodně a každá žena má svůj. Vlastní důvod nebo osobní přání tak určitě nemohu být „výmyslem moderní doby“. Ať už se jedná o jakýkoliv důvod, všechny mají stejnou váhu - všechny jsou stejně důležité a všechny důvody by měly být respektovány.

Nejčastější důvody, proč mladí nechtějí mít děti

Zejména Mileniálové a Generace Z jsou si, díky výše zmíněným podnětům, velmi dobře vědomi toho, jak jsou děti nákladné na čas i peníze, situací naší planety, která je čím dál tím víc a víc v krizi a také současné ekonomické situace po celém světě. Mladí tráví většinou hodně času na sociálních sítích, a tak není divu, že jim ani tyto informace neunikly.

Současná vs. minulá generace

Nejvíce negativních poznámek dostávají ženy od minulých generací. Stejně tak právě zde se setkávají s nepochopením a despektem. Není divu - v době kdy vyrůstaly minulé generace bylo téměř povinností založit rodinu a pro tu žít.

Je pravdou, že dnešní doba oproti té minulé, přináší téměř nekonečno možností a otevřené dveře do celého světa. Ani zde pak není divu, že pokud žena netouží po dětech, tak raději třeba procestuje svět nebo začne žít v zahraničí. Ani toto ale není špatně a společnost by tato rozhodnutí neměla ženám vyčítat.

„Nebudeš je chtít spíš později?“

Ne. Pokud žena dostala otázku na téma plánování rodiny, na kterou odpoví, že rodinu neplánuje, tak ji nechce teď, ani za měsíc ani za 5 let. Tazatelé by se při položení takové otázky měli připravit na možnou odpověď, že dotyčná děti nechce. Založit rodinu není samozřejmost, a proto na takové otázky existuje i odpověď „ne“.

„Jednou si to rozmyslíš.“

Možné to je, ale určitě to není vhodné zmiňovat. Není snad nic horšího než přemlouvání a hra na city. Pokud Vám žena řekne, že děti dobrovolně nechce, tak to respektujte. Tyhle řeči jsou stejně zbytečné, neboť dotyčná ví z jakého důvodu potomky nechce a je nepravděpodobné, že své rozhodnutí změní na základě cizích rad a doporučení. Namísto zbytečných poznámek ji raději můžete podpořit nebo se optat, jaké má životní plány a cíle a v tom ji vyjádřit podporu.

Nejedná se jen o ženy

Potom co ženy vyšly na internet s tímto tématem, připojili se i muži. Ano, i někteří muži nechtějí mít děti. Stejně jako u žen to není ostudou. Muži mají stejné právo žít bezdětný život a věnovat se tak naplno svému životu. Na rozdíl ale od žen, u mužů se toto téma nebere tak vážně. Na druhou stranu, proč by to u žen mělo být drama? Pokud se žena sama rozhodne nemít ratolesti a je tak šťastná, měla by to společnost jednoduše respektovat.

Normalizujme, že mít děti není povinné

Je jedno kolik je vám let. Pokud víte, že děti nejsou nic pro Vás, nebojte se to říct. Bohužel i v dnešní době kdy se vše „normalizuje“, se můžete setkat s kritikou, hloupými řečmi a šokovanými výrazy. Děti však nejsou povinnost, a tak se nebojte si stát za svým. Nejste sobecká pokud si dovolíte do rodiny nepřinést děťátko. Naopak jste ženou, která naslouchá sama sobě. Nenechte se tak odradit ani nepřemlouvat. Je naprosto v pořádku nemít děti, jako děti mít.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz