Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Polyamorie není promiskuita, trend ani nevěra. Ve světě je běžná, pro Čechy skandální

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons

Ilustrační obrázek.

Mám přítele, přítelkyni a manžela. Nejedná se o nevěru, miluji je všechny. Jsem polyamorní a takové vztahy vyhledávám. V čem spočívá polyamorie a jak funguje polyamorní vztah? Jak velkou roli zde hraje žárlivost a pocit nevěry?

Článek

Co je polyamorie?

Polyamorie je vztah více lidí, kteří k sobě chovají city, náklonnost a udržují spolu vztah. Základem takového velkého vztahu je obvykle jeden pár (manželský nebo partnerský), kdy si každý z partnerů udržuje i jiné vedlejší vztahy, přičemž o každé další osobě ví i druhý ve vztahu/manželství. Nejedná se o nevěru, neboť polyamorie je založena na důvěře a na tom, že všechny své partnery seznámíte s tím, s kolika lidmi ještě randíte. Lidé v tak velkém vztahu se velmi často navzájem znají a udržují spolu také vztah. Nemusí to být ale pravidlem. Je to takové jako každý s každým, často bez ohledu na pohlaví. Můžete udržovat vztah doslova s kýmkoliv, s kým jen chcete.

Hierarchie? Kdepak

V polyamorním vztahu je každý jedinec sám za sebe, přičemž se nehraje na žádné velké vazby. Všichni vaši partneři a partnerky by pro vás měli mít stejnou váhu a být pro vás stejně důležití. Všechny nastavené hodnoty závisí opět na dohodě a komunikaci.

Hodnoty partnerů

  • věrnost - je zde velmi důležitá neboť polyamorní vztahu jsou založeny především na dohodě a dodržení jiných vztahových závazků;
  • komunikace - v polyamorním vztahu musí všichni účastníci vědět, s kým kdo randí;
  • rovnost všech - pro polyamorie je důležité, aby si všichni partneři byli naprosto rovni, a to bez ohledu na pohlaví či věk.

Jak to chodí v praxi?

Představte si, že máte klasické manželství a jednoho dne se se svou drahou polovičkou domluvíte na tom, že chcete zkusit něco nového. Shodnete se, že zkusíte polyamorní vztah. Uplyne nějaký čas a vaše milovaná polovička si přivede novou lásku. Vaší drahé polovičce a její nové lásce začíná úplně nový vztah, a to úplně od začátku. Vy se o tom samozřejmě dozvíte. Dozvíte se, jak probíhalo první rande, jak líbá, co má ráda. Nakonec se s onou novou láskou i vy setkáte, přičemž manžel/-ka se chová k vám i k ní stejně. Nemělo by vás to vůbec překvapit ani rozhodit. Naopak. Mělo by vám dělat radost, že je manžel/-ka na vrcholu štěstí a spokojenosti. Stejně tak by vás nemělo rozhodit, až se dozvíte, že nový pár už zažil první milostné chvíle. Měli byste to opět radostně prožívat s nimi. Stejně tak by se měly chovat i ostatní osoby. Váš miláček je jednoduše všech miláček.

V polyamorním vztahu zpravidla komunikují všechny osoby navzájem mezi sebou. Je tak možné, že se vám svěří váš partner a i jeho nová láska. Ani toto by vás nemělo překvapit a měli byste být otevření a napomáhat.

Největší problém? Žárlivost!

Při vztahu, kde víte o všech všechno a co, kdy a kde jiní dělali, je těžké nezačít žárlit. Žárlivost může být podceňovaným negativním aspektem, který ale dokáže vše zničit. Na druhou stranu může být výhodou, že s jedním partnerem probere to, co vás na druhém partnerovi štve, neboť i oni dva se navzájem znají.

Promiskuita a nevěra?

Co si představíte pod tím, když se vám někdo svěří, že udržuje více vtahů s různými lidmi, kteří také randí s více lidmi? Promiskuitu, citovou svobodu či žádné závazky? Lidé však často argumentují tím, že polyamorie je jen zástěrka pro nevěru a zmíněnou promiskuitu. Ono přece mít více vztahů a více partnerů znamená i více milostných chvil s různými lidmi. Je to sice pravda, ale nemusí to tak nutně být. Častým tématem okolo polyamorie jsou také pohlavní nemoci.

Polyamorní svět

Za kolébku polyamorie se považuje USA, kde byla po několik desetiletí poměrně významným hnutím. Polyamorie to má v současné době obtížnější než např. LGBT komunity, neboť polyamorie není tolik propagována a „žije“ spíše v ústraní. Jistě existují státy, kde je uznávána nebo naopak se jeví jako nepřijatelná. Např. v  Kolumbii byl v roce 2017 uznán polyamorní vztah tří mužů (myšleno právně - manželským svazkem). Tito muži o pár let později rozšířili svůj sňatek o čtvrtého člena.

Lidé, kteří žijí v zahraničí, své polyamorní vztahy často sdílí na sociálních sítích. Naleznete tak nespočet videí nebo profilů, kteří se touto tematikou pyšní. Autoři videí či fotek prezentují své vztahy jako běžné a často bez ostychu odpovídají i na detailní otázky. Jiní např. sdílí i těhotenství.

Cítíte se na to?

„Pokud vás myšlenka polyamorie zaujala, rozhodně byste měla vědět, že tento typ vztahu není pro každého. Obzvláště by se mu měli vyhnout lidé, kteří mají problém se žárlivostí a nedokážou si představit, že by jejich partner trávil dny a noci v cizí náruči.“ uvádějí Novinky.cz

Polyamorie může být  zajímavou zkušeností a poznání sami sebe. Můžete toto pojmout jako experiment, avšak i s tímto byste své nové partnery měli seznámit. Komunikace a dohoda je totiž klíčem ke šťastnému polyamornímu vztahu.

Zdroje: článek Proženy.cz, článek Lidovky.cz, článek Aktuálně.cz a bakalářská práce A. Holubové.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz