Hlavní obsah
Jídlo a pití

Skrytý zabiják volně prodejný dětem? Energy drinky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Thinkstock.com, skrz Aktuálně.cz

Ilustrační obrázek.

Energetické nápoje jsou v České republice volně prodejné, tedy bez věkového omezení. Znáte ale jejich složení a víte, jaký mají vliv na organismus dětí a mladistvých?

Článek

Energetické drinky, hovorově „energeťáky“, jsou nápoje, které slibují rychlé dodání energie, nabuzení a také podporují psychický a fyzický výkon. Při správném množství a dávkování Vám nehrozí téměř žádná rizika. Avšak problémem těchto nápojů je volně dostupný prodej a s tím spojená i konzumace dětmi a mladistvými, kteří často nevědí o možných rizicích a ve velkém množství je konzumují.

Složení

Ve složení těchto drinků je na prvním místě cukr a kofein. Server iDnes.cz uvádí, že Kofein je jedním z nejvíce využívaných suplementů ve vytrvalostních sportech a řadíme ho mezi alkaloidy, tedy látky fyziologicky neobyčejně aktivní. Většina z nich specificky působí na nervovou soustavu. Hodně z nich se využívá v medicíně. Za zmínku stojí také to, že v malých dávkách mají příznivé, většinou povzbuzující účinky, ale ve větším dávkování působí opačně. iDnes.cz dále uvádí, že množství cukru v jedné plechovce zvedne hladinu krevního cukru a spolu s kofeinem vybudí organismus. Pokud však zvolíte variantu sugar free nebo light, jste sami proti sobě. Umělá sladidla, která cukr nahrazují, totiž onu zmíněnou energii neobsahují. A navíc použitím těchto synteticky vyráběných sladidel nedáváme tělu nic prospěšného. Tělo zdravého jedince není na tyto umělé látky zvyklé, z pohledu výživy jsou dokonce považována za jednu z příčin vzniku obezity. Lidé trpící cukrovkou jsou samozřejmě jiný případ, pro ně jsou tato sladidla určena.

Mimo cukru, sladidel a kofeinu tyto nápoje obsahují také:

  • Vitamíny: Často se na obalu nápoje dočtete o vitamínech. Nenechte se ale oklamat, mnoho energy drinků je do složení přidává jen proto, aby se nápoj „tvářil“ vhodněji
  • Taurin: Jeho účinky dosud nejsou plně prozkoumány. Prozatím o něm víme, že v malém množství může zpomalovat stárnutí a je neškodný (v lékárnách dokonce seženete taurinové doplňky stravy), avšak ve větším množství může způsobovat nevolnosti a jeho nadměrná konzumace může vést k obezitě.
  • L-karnitin: Může být použit jako doplněk stravy, kdy napomáhá hubnutí. Při nadměrné konzumaci způsobuje nevolnosti, průjmy a svalovou slabost.
  • Glukuronolakton: Zlepšuje paměť, napomáhá soustředění.
  • Paulinii nápojovou (guaranu), barviva, aromata, regulátory kyselosti a konzervanty.

Vliv energy drinků na organismus

Při správném dávkování energy drinky splní své „povinnosti“ a žádná rizika Vám nehrozí. Zároveň by jejich konzumace měla být velmi střídmá. Problém je, pokud tyto drinky konzumujete často a ve velkém množství. „Energetické nápoje zatěžují také oběhový systém. Patrný je u pijáků energy drinků zvýšený krevní tlak. I to je zjevný důsledek vysokých dávek kofeinu.“ uvádějí Lidovky.cz. Dalším problémem je jejich vysoká kalorická hodnota a vysoký obsah cukru.

Pro dětský organismus představují energy nápoje stejné rizika, jako pro dospělého jedince. Ovšem u dětí a mladistvých častá konzumace těchto nápojů vede k velkému návyku. Dospělí jedinci návyku na energy drinkách většinou nepodléhají. Dětem také velmi často „pouze chutnají“ a konzumují je jako vodu.

Regulace?

Stát již v minulosti jednal o regulaci. Na toto téma odpovídal i obezitolog pro Aktuálně.cz, přičemž uvedl, že hlavní otázkou hlavně je, proč by děti ke svému přirozenému růstu a vývoji měly potřebovat psychostimulační látky z energetických drinků. Jejich konzumace se často propojuje s dalším rizikovým chováním, jako je pití alkoholu a kouření cigaret, a hlavně může přinášet zdravotní obtíže včetně akutních stavů intoxikace.

V některých státech jsou energy drinky prodejné s omezením věku. Státy se tak snaží ochránit děti nejen před možným rizikem obezity, ale také před možnou závislostí a nevhodným složením.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz