Hlavní obsah
Názory a úvahy

Pražský masakr: Pojďme dělat, že se nic nestalo. Nebo…?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Otázka

Přeji si legalizaci zbraní - teprve pak se budu cítit naprosto bezpečně

Všichni už to víte: včera se stala hrozná tragédie. I pro mě to byl šok. Teď - s několikahodinovým odstupem - mám dvě věci. A vlastně ani ne tak přímo k onomu masakru, ale k tomu okolo.

Článek

1 /

Bylo zvláštní sledovat v přímém přenosu sociální sítě, jak se nejdřív různí youtubeři a influenceři všeho druhu (to jsou ti, kteří dostávají spousty lajků jen za to, že zveřejní příspěvek, bez ohledu na to, co v něm napíšou), ale i běžní uživatelé Facebooků, x a Instagramů předháněli v tom, kdo o tom dřív a víc zveřejní (to se dělo odpoledne)… aby pak postupně (a to se začalo dít v podvečer a večer) - poté, co někdo chytrý napsal, aby se o pachateli a detailech nic nezveřejňovalo a nedělala se mu tím reklama - se jejich příspěvky proměnily ve výzvy nezveřejňovat nic o pachateli a detailech, aby se mu tím nedělala reklama. Historie si prý má pamatovat oběti jako hrdiny a ne jejich vraha. A ty původní statusy, leckdy si dělající legraci ze samotné (progresivistické) Filozofické fakulty, se ze zdí influencerů zase pomalu začaly vytrácet. Najednou zatoužily tyto hvězdy státi se ctnostnými a soucítícími. K jejich nelibosti po nich ale na jiných zdech zůstaly otisky ve formě screenshotů, které je usvědčují z pokrytectví.

(Pak se ještě objevily různé bizarní příspěvky různých politiků, dezolátů a pod., jako například ve skupině Ateismus vs. víra od fanatického křesťana, který z masakru obvinil všechny ateisty. Ale o těchto bizárech psát nechci.)

Ale zpět k podstatě tohoto článku. Proč se k tomu dnes vracím?

Protože si nemyslím, že by se o vrahovi mělo mlčet a tajit jeho totožnost, ale naopak měli bychom ho naplno vystavit (i když je mrtvý); a nemyslím tím vystavit jeho mrtvolu (i když to by vůbec bylo nejlepší, ale jsme civilizovaná společnost), myslím tím vystavit jeho zločin, jeho zrůdnost. Když před tím budeme neustále zavírat oči, když to budeme potlačovat, schovávat sami před sebou za oponu, ono to nezmizí - bude se to dál dít, a my to budeme dál schovávat.

Podobně jako to máme s chováním lidí ke zvířatům - zavíráme před tím oči, schováváme to za opony zvířecích koncentráků a jatek, ale ono to tím nezmizelo, jen my si vsugerováváme, že je vše vlastně OK, že je život fajn. (Citlivým lidem - myslím tím citlivým na ochranářsko-zvířecí aktivismus - se omlouvám za tuto vsuvku a příměr.)

My musíme naopak všechny ty parchanty, kteří po světě vyhazují bezbranné, nevinné lidi do vzduchu, najíždějí do nich náklaďáky na vánočních trzích nebo plážích, střílí do nich v hudebních klubech, na univerzitách, v mateřských školách, podřezávají jim hrdla, vystavit, musíme jim vytvořit nástěnku hanby, panteon toho největšího lidského póvlu, jaký tahle společnost zplodila, jejího nejhnusnějšího odpadu. Musíme o nich a o těch zvěrstvech, která spáchali, vědět, ne je skrývat. Neglorifikujme je, ale vystavujme je - bez slitování jako ten největší hnůj. Jinak to nikdy neskončí.

A ti mrtví? Ne, nejsou to žádní hrdinové, jak nám ona influencerská výzva podsouvá. Jsou to nevinní, obyčejní lidé, studenti, kteří jen chtěli dál žít. Neomlouvejme ten strašný čin tím, že z nich uděláme hrdiny a mučedníky. Jsou to oběti. Určitě nechtěli umřít, aby se stali „hrdiny“.

2 /

Co nebo kdo nese velký podíl na tom, co se událo, jsou zastánci a obhájci volného držení zbraní. Ti by po včerejšku měli chodit kanály.

Zvláštní, jak rychle přispěchali politici s tvrzením, že máme legislativu ohledně zbraní velmi dobře nastavenou. Evidentně nemáme, jinak by se nestalo to, co se včera stalo. (S nožem by podobný šílenec nezabil tolik lidí, i když útokům s noži nebo mačetami, sekáčky na maso a pod. asi nikdy zabránit nedokážeme, ale aspoň by se oběti nepočítaly na desítky.) Tohle nebyla žádná zbraň z černého trhu, nebo od mafiánů, ale normálně legálně zakoupená držitelem zbrojního pasu (tedy dle legislativy člověkem naprosto prověřeným a bezpečným) - jak to, že se u nás vůbec tyto útočné pušky dají pořídit?! A kdo normální si je vlastně chce pořizovat?! Už vůbec touha po zbrojním průkazu je přeci ve skutečnosti jakási známka toho, že ten člověk není tak úplně psychicky OK. Už žádost o zbrojní pas by měla být varováním.

Příklad z USA je úplně jasný - střílí a vraždí se tam pravidelně a masově a jediné, co se po takové hrůze vždycky stane, je, že americký prezident pronese projev, že je třeba se za oběti modlit. (Jak pár prázdných slov těm obětem pomůže, jak je to přivede zpátky k životu? V tomhle nám náboženství ukazuje svoji pravou tvář a to tu, že mu vlastně na lidském životě nijak zvlášť nezáleží, když lidské tragédie odbyde pár rádoby „vznešenými“ slovy, která jsou k ničemu - modlitbami. Ale to byla jen malá odbočka.) Pak udělá NRA (Národní asociace držitelů zbraní, povětšinou konzervativních republikánů a tedy křesťanů) „bububu“ a nic dalšího se ohledně zákazu zbraní nestane… a za pár týdnů, měsíců přijde další masakr. A argument, že civilista se zbraní by mohl takového šíleného střelce eliminovat dřív, než tam dorazí policie, neobstojí. Kolikrát se něco takového podařilo? Já vím za poslední roky jen o jediném případu. Jinak zbraně v rukou civilů jsou spíš ty, které ty masakry způsobují.

Proč má společnost neustále potřebu distribuovat mezi civilisty spousty zbraní? A teď už nemluvím o té americké, ale o naší. A pak se diví, když se stane tohle. Je v šoku. Všichni jsou v šoku, hlavně politici. Tohle není o svobodě, o svobodě vlastnit zbraň, protože stát nikdy nezaručí, že legální držitel zbraně a zbrojního pasu jednoho dne nepřijde s touhle „hračkou“ mezi lidi a pár desítek jich nepovraždí. Tahle „svoboda“ držitelů zbraní prostě omezuje a ohrožuje svobodu těch ostatních, kteří zbraně nevlastní a vlastnit ani nechtějí. A omezuje ji velmi, tak moc, že už nejde ani tak o svobodu, jako spíš o život.

Ano, zastánci zbraní pak znovu argumentují oblíbenými noži a sekáčky na maso, nebo dokonce automobily… ale tady je jeden podstatný rozdíl: nože, sekáčky a automobily nejsou primárně vyráběny a určeny k zabíjení, pistole, pušky a zbraně obecně ano.

Když už má někdo touhu střílet si někde na střelnici do terčů (osobně tedy tuto zálibu nijak nechápu, ale budiž, když už někdo takový existuje), proč střelnice nefungují jako půjčovny, kde si pistoli / pušku / dělo (které by byly zajištěné v trezorech a pečlivě evidované) půjčí, zastřílí si do zdi, vrátí a odejde? (Nebo když už má potřebu zbraň vlastnit, proč nemá povinnost ji mít deponovanou na střelnici a zákaz ji kamkoliv odnášet?) Proč je nutno, aby si takový „nadšenec“ tyhle vražedné hračky odnášel domů a pak do škol, kde s nimi následně vraždí děti? A sportovní střelbou mi prosím neargumentujte, protože sportovci, řekl bych, nepoužívají americké útočné, poloautomatické pušky. A navíc, proč by i jejich zbraně nemohly být mimo tréninky a závody někde pod bezpečným zámkem (možná jsou, nevím)? A pokud jde o lovce a myslivce, ti by zbraně neměli mít vůbec, chlastat můžou i bez zabíjení - možná by pak bylo na světě o pár lidí (a rybářů) víc.

Takže závěrem, aby se tyhle hrůzy, jako včera na Filozofické fakultě, neděly, je třeba tvrdý a absolutní zákaz prodeje a držení zbraní. Kdyby se zbraně neprodávaly, všichni ti studenti, ti lidé, kteří včera zemřeli, mohli žít. A nejen ti.

PS /

Dnes se pro změnu influenceři dojímají nad pietou za zemřelé. Ano, pieta a vzpomínky na oběti jsou velmi důležité. Ale fakt je nutné za to zase sbírat lajky?

FB se začíná plnit výzvami k modlitbám za oběti. Jistě, to jim opravdu velmi pomůže. Tak tedy pomodleme se… a čekejme tupě na další masakr.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám