Hlavní obsah
Názory a úvahy

Při útoku teroristů bylo zmasakrováno více než 80 tun lidí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

ilustrační obrázek

Při teroristickém útoku Hamásu na Izrael bylo zavražděno více než 80 tun lidí v hodnotě 1,3 mld. korun. Následnou odvetu izraelské armády prozatím nepřežilo 310 tun Palestinců.

Článek

Kvůli ruské agresi na Ukrajině zemřely už tisíce tun lidí. V jaké vlastně hodnotě? Druhou světovou válku nepřežilo neuvěřitelných 4,5 milionů tun lidí.

Divná formulace? Neuctivá k obětem? Úplně mimo jakoukoliv pietu, konvenci, slušnost, morálku?

Ale takhle se přeci úplně běžně vyjadřujeme a nikomu to nepřijde ani trošku divné.

V pondělí 23. října téměř všechna média zveřejnila informaci o rozsudku v obecně známé kauze „otravy Bečvy.“ Mnoho z nich, mezi nimi Česká televize, Seznam Zprávy nebo iDnes, také připomnělo, že v důsledku této obrovské ekologické katastrofy z roku 2020 uhynulo 40 tun ryb v hodnotě 40 mil. korun.

Taková normální zpráva, jedna z mnoha. A nikomu - čtenářům, divákům, lidem v redakcích, ve studiích, v režii, nikomu z editorů - to nepřijde vůbec nijak zvláštní, nikdo se nad tím nepozastaví.

A přitom ta samá formulace použitá ohledně lidí je mimo jakékoliv meze etiky.

Živé tvory jsme „povýšili“ na materiál měřený v tunách a vyjádřený ve finančních ztrátách.

Život to těm rybám samozřejmě nevrátí, ale co by nám to udělalo uvést, že bylo otráveno 80 000 ryb, a ne 40 tun? Mluvit o nich jako o bytostech, o zabitých živých tvorech.

Byl to až vznik strukturovaného jazyka, co stvořilo naši společnost a civilizaci. A tvoří ji dodnes. Jak mluvíme, tak žijeme.

Pokud o živých tvorech budeme neustále mluvit jako o tunách materiálu, nikdy nám to nedojde, nic se nezmění, další a další generace budou opakovat stejné chyby a pořád se ke zvířatům jako k materiálu budeme chovat.

Nemohla by média konečně udělat alespoň první krůček?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám