Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kupní síla na kolenou. Proč Češi platí více a dostávají méně?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: jarmoluk / Pixabay

Češi si mohou dovolit stále méně a méně, zatímco inflace roste a mzdy stagnují. Podíváme na to, proč nám stále uniká ekonomická stabilita a co všechno nám brání v dosažení důstojné mzdy.

Článek

Aha, tak se tedy dozvídáme, že průměrný Čech si může dovolit o pětinu méně než průměrný Evropan. Bravo! Zdá se, že naše neuvěřitelná ekonomická výkonnost nám umožňuje koupit si dvě třetiny toho, co Němci, a tři pětiny toho, co Rakušané. No, to je úžasné!

Ale počkejte, tady je to nejlepší: podle odborníků z Eurostatu jsme se od vstupu do EU dostali z jedné třetiny na dvě třetiny unijního průměru. Wow, to je opravdu skok! Jen tak dál, možná se za dalších dvacet let dostaneme na celý průměr, pokud se nám tedy podaří překonat takové překážky jako inflaci, nízké mzdy a drahé energie.

2/3 Čechů berou pod 45 000 Kč

A teď ta opravdová perla: abychom se dostali na důstojnou mzdu, potřebujeme mít přes 45 tisíc hrubého měsíčně. No jasně, to přece není žádný problém, že? Vždyť kdo by nechtěl vydělávat takové peníze. Bohužel, toto štěstí má jen třetina Čechů. Zbytek se může jen snít o tom, jaké by to bylo žít v zemi, kde by si mohli dovolit vše, co potřebují.

A tak se dál potácíme ve světě, kde naše kupní síla klesá, mzdy stagnují a inflace roste. Ale nezoufejme, třeba se jednou dočkáme těch zlatých časů, kdy budeme mít důstojné mzdy, stabilní ekonomiku a koupíme si všechno, co si naše srdce přeje. Mezitím si užívejme to, co máme – tedy to málo, co si za své peníze můžeme dovolit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám