Článek
Superpotraviny je označení, s nímž se můžete v poslední době setkávat v článcích o zdravé výživě. Nejde však o žádný odborný termín, který by měl jasně danou definici, spíš jde o výraz usnadňující v prostoru médií a reklamy identifikaci určitého typu potravin, jež by měly být bohaté na zdraví prospěšné látky. Existují však?
Řadí se mezi ně třeba bobulovité ovoce, které obsahuje vyšší podíl ochranných látek, přitom má méně cukru než ostatní ovoce. Jsou to např. borůvky rostoucí v lese než šlechtěné zahradní odrůdy.
Pokud se chcete stravovat zdravě, není nutné sahat po exotice. Dlouhé cestování a skladování může u jídla snižovat kvalitu, chuť, a dokonce obsah některých prospěšných látek. Podobně hodnotné potraviny přitom dokáže vypěstovat i naše tuzemská zemědělská a zahradní produkce.
Naše babičky už věděli, jak prospěšné jsou např. pohanka, jáhly nebo kroupy. Zelenina rozhodně nesmí chybět, nejen kvůli vitamínům, ale i vláknině. A když v zimě není k dispozici, stačí nahlédnout do spíže našich babiček, kde najdeme kysané zelí, cibuli, červenou řepu a kořenovou zeleninu. Velkým trendem za posledních pár let jsou také klíčky tzv. microgreens.
A čemu se naopak vyhnout? Určitě vysoce průmyslově zpracovaným potravinám, např. různým polotovarům, slazeným nápojům, pečivu, pochutinám apod.
Problém spočívá v tom, že sice skvěle chutnají, ale obsahují málo živin. Tělo se tak nenasytí a máme tendenci sníst hodně, než potřebujeme a to vede k přibírání.
Zdroj:
prozeny.cz