Hlavní obsah
Rodina a děti

Děti a tajemství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Myslím, že tajemství míváme často v hlavě spojeno s nějakým přítmím, šerem, tmou a zákulisím, kam není moc vidět. Ono však může být leccos jinak.

Jeden z tatínků si stěžoval na synáčka, který není ochoten mu prozradit jakési tajnosti. Uváděl, že kluka přemlouval, pak na něj tlačil, později vyhrožoval, a nakonec se neudržel a pár mu jich vrazil.

Článek

Kdo by si z dob svého dětství nepamatoval jevy jako zajímavé hry s vrstevníky, skvělá dobrodružství s přídechem napětí, a tajemnosti a napínavé zábavy? Mnohdy dokázaly dost zásadně ovlivnit prožívání, myšlení a chování, a daly podklad pro vznik, rozvoj a prohlubování kamarádství. Právě kamarádi se v určitém věku dostávají výrazně dopředu, a z pomyslného trůnu hravě sesazují rodiče.

Nedávno jsem se potkal s několika muži, kteří vzpomínali na hodně dávné doby. Asi nebylo překvapením, že občas zaznělo slovo tajemství. Až později jsem se dozvěděl, že původní příčinou historického přetřásání se stala chlapská debata o výchově. Jeden z tatínků si stěžoval na synáčka, který není ochoten mu prozradit jakési tajnosti. Uváděl, že kluka přemlouval, pak na něj tlačil, později vyhrožoval, a nakonec se neudržel a pár mu jich vrazil. A výsledek? No stejně prý se nic nedozvěděl. Jiný přísedící kontroval větou - „a ty jsi žádné tajemství neměl, všechno jsi doma hned vyklopil?“ Další si přisadil větou, jak prý postupuje v práci a jestli náhodou není donašečem. To by ho prý odtud museli rychle „vyštípnout“. Chvíli panovalo ticho.

Oslovený muž poté pokýval hlavou a řekl - „já vím, ale stejně… když jsi táta, máš to na povel a máš za to osobní odpovědnost.“ Během další hodiny „kluci“ zavzpomínali, jak před rodiči zatajovali svoje slečny, vypitá piva, vykouřené cigarety a samozřejmě i špatné známky. Co si navymýšleli výmluv, vytáček a báchorek. Plodnost hodná ocenění. Nezapomněli ani na měsíce ve vojenském prostředí. Tam vznikl nějaký tlak na utajování! Nakonec z nich vylezlo, že konkrétní tajemství mají i před svými manželkami. Jako kdyby měla platit moudrost známého lidového pořekadla - „co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš.“ Složitost problematiky byla nastolena.

A co děti? Po krátké vzpomínce na otázku ze známé - a dnes již asi kultovní - písně skupiny Katapult se podívejme na jejich svět. Zdá se nám radostný a snadný, ale opak někdy bývá pravdou. Kdo pilně a pozorně četl, je již vlastníkem určitého přehledu, jak může být dítě svým sociálním okolím zaskočeno. Nejde o úplný přehled. Mezi záporná překvapení v dětském životě jistě patří, jak selže kamarádství. Do nedávna spolu kluci a holky - nejčastěji pohlavně odděleně - vykonali tolik zajímavých věcí a nemohli bez sebe být. Kamarád jako osa života a priorita. A teď je mezi nimi v lepším případě napjaté ticho, v horším létají nepěkná slova a věty, konkrétně obviňování, útoky, nadávky, urážky atd. Nepěknost sama.

Mezi časté důvody patří, že je vyzrazeno tajemství. Jestliže mezi ostatní pronikne přísně utajovaná osobní zpráva, jde z pohledu dítěte o tragédii. Třeba kde se nachází pečlivě a skrytě budovaný úkryt za městem. Která slečna touží po jakém chlapci. Koho kdo nejvíce a potajmu obdivuje? Co se děje doma u N., jak se rodiče H. dostali k velkému majetku atd. Každý s ohledem na choulostivost informace chápe, že je na místě projevit více zdrženlivosti, pochopení, porozumění, sebekázně a především mlčenlivosti. Právě na ní je tajemství založeno. Bez nadsázky se stává pověstným prubířským kamenem a zkouškou kvality vztahu.

Problémem je, že rodiče ani děti obvykle neumějí s tajemstvím dostatečně pracovat. Je dobré vědět, že tajemstvím se může stát skoro všechno, na čem se jako na tajemství zúčastnění jedinci dohodnou. Mezi důležité informace dále patří, že jedno až několik tajemství mohou mít s kamarádem/kou, další s oběma rodiči, jiné s každým z nich zvlášť a stejný závěr platí pro kontaktování s prarodiči. Podobně je možné rozebírat vtahy s učiteli ve škole a třeba i s vedoucími zájmových kroužků, s trenéry, s instruktory atd. Raději ať je tajemství méně, zejména kolem tvorby tajemství.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz