Hlavní obsah
Názory a úvahy

Díky za možnost sledovat ČT a ČRo

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Na snímku je výzdoba jakéhosi kostela. Málokdo do něj přijde, aby ji obdivoval. Proto se nám bude zdát podivné, kdyby u nás doma zastavil výběrčí poplatků a chtěl příspěvek na udržování kostela v provozu.

Poplatky ČT bychom měli vítat. Díky nim každý řidič bude platit dálniční známku. I když ji nevyužívá. A ještě se bude hromadně přispívat na dovoz a prodej exotické ovoce. Jak bude dění vypadat?

Článek

Když byl 13. 10. 2023 zveřejněn můj článek - Poplatky ČT jako počátek zkázy státu - viz Článek je veřejně dostupný na adrese (která slouží i pro sdílení) https://medium.seznam.cz/clanek/patocka-otakar-poplatky-ct-jako-pocatek-zkazy-statu-25785, vůbec jsem netušil, že by mohl mít nějaké pokračování. Objevilo se pár nových věcí, které nelze nechat jen tak bez povšimnutí. Bude platit každý, kdo má možnost signál mít. Ale koukat nemusí! Kromě spojitosti s těhotenstvím, dětmi a přídavky na ně se ve hře ocitá více. Oč se jedná?

Nejen já znám lidi, kteří nemusejí pojídat exotické ovoce /třeba avokádo/, které častým a spíše vytrvalým dovozem už přestává být pro našince vzácné. Což neznamená, že bychom ho měli jíst. Podle odborníků spíše nikoli. Jednak nevíme, za jakých podmínek bylo „vyrobeno“, kde mám na mysli udržovatele polí, ošetřovatele rostlin, sběrače plodů, kontrolory, baliče, dopravce, distributory, prodejce a možná jsem na někoho zapomněl. Jednak nejde o zcela přirozenou potravinu pro naše vnitřní ústrojí. A také není důvod ho konzumovat, když je drahé, ekologickou zátěží, přičemž nám lepší službu prokáže české jablko, jemuž se - žel cílevědomě - zhoršují podmínky. Přesto se v souvislosti s poplatky ČT a ČRo nabízí možnost, právě ona možnost ho vidět, zatoužit po něm a koupit si ho. A proto by na něj každý občan ČR měl přispívat. Nejlépe všem vyjmenovaným podílníkům procesu. Že občan nemá chuť a nebude si ho pořizovat, není podstatné. Prostě zaplatí. Má možnost!

Hned odsud můžeme skočit na dálnici. Ne doslova - aby se nepoškodila. Po ní se k nám avokádo a spol. dopravuje. Nemíním však provoz blokovat, abych přispěl k ochraně životního prostředí a dal najevo, ať si pro nás zcela zbytné exotické ovoce spotřebují na místě vzniku. Dálnice nám bude zajímat z důvodu, že opět máme reálnou možnost ji používat. A proto každý řidič bude platit dálniční známku. I když jí nevyužívá.

Sem bych přidal dva zlepšovací návrhy. První zní, že jejím kupcem by mohl být každý dospělý. Na rozdíl od nikoli laciné úhrady odpadků zde ušetříme miminka a jejich plenky. Možná by nemusel platit ani žáci v ZŠ. Kdo však dosáhne věku osmnáct let, hradit bude! Jestli studuje nebo už pracuje, bude jedno. Má možnost mít řidičský průkaz… Druhým námětem ke zvážení je, že více by za možnost mít dálniční známku měli platit všichni, kdo k ní mají blízko. Jinak napsáno - možnost ji užívat je u nich silnější a „bližší“. Kdyby se chtěl někdo administrativně vyřádit, mohl by navrhnout a prosadit pomůcku, kterou znají ve velkých OC. Nabízejí zboží, které je tak velké a neskladné, že ho obyčejný člověk vlastním autem neodveze. Sáhne proto po nabídce OC a nechá si zakoupený předmět odvézt domů. Zpravidla obsluha nahlédne do přehledu soustředných kruhů a určí tarif. Zde by nešlo o kruhy, vhodnější budou čtverce a obdélníky, které se rozprostřou podél „toku“ zmíněného typu vozovky. A není třeba vypisovat referendum a ani soutěž. Prostě se výnos schválí, občané budou platit a zisk stát využije pro svoji potřebu. Kupříkladu aby ministři, poslanci a senátoři mohli mít kanceláře na lukrativních místech a za předražené nájmy a platit si asistenty a další služby, jejich využití se jeví neefektivní a problematické. Možná je leccos zbytné zrovna tak jako ono exotické ovoce. Prostě stačí vše „dobře“ organizovat. A hlavně aby sem nikdo nestrkal nos! Co je komu do jízdy pohlavára záchrannou uličkou? Ať si hledí svého, maká a nepřemýšlí! Ale volí mě!

Jako poslední bych zmínil názor, jestli se přesně ví, na co budou zvýšené poplatky využity. Nekráčí o malou částku. Slyšel jsem, že část již proudících peněžních toků je zahalena jakýmsi přítmím a že efektivnost části z něj je značně diskutabilní. Měl by však někdo zájem na rozsvícení světel? A jestli má občan platit za možnost se dívat a poslouchat, měl by mít možnost nějak zkontrolovat, kam jeho peníze jdou? Co jestli vyhodnotí veřejná média podobně jako svou zkušenost s policií, která vypadá následovně - když ji potřebuje, navzdory sloganu mu nepomůže. Jestliže mírně překročí rychlost, je pohotově přistižen a vzápětí citelně pokutován. Leckomu vytane na mysli, jak rád by se některých možností zbavil!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz