Článek
Uvědomuji si, že existuje skupina hotelů, které svou vlastní restauraci či jídelnu nemají. Návštěvníci a návštěvnice mají poněkud horší podmínky, ale mají možnost se stravovat na jiném místě. Sám jsem v zahraničí narazil na jedno uspořádání, kde stejný majitel vlastnil dva hotely ve stejném městě, ale strava byla podávána pouze v jednom. Lidé tak v případě polopenze chodili dvakrát denně na tzv. zdravotní procházku. Protesty jsem nezaznamenal. Zmíněný druh hotelů „bez“ dnes ponecháme bokem.
Hosté přijedou na místo a po ubytování a základní orientaci je zanedlouho čeká první večeře. Na řadě míst narazí na písemné oznámení „Zákaz odnášení nádobí a jídla“. Jak nám napovídá naše poznání a zkušenost, hotely se v daném ohledu liší. Někdy méně, jindy dost. Jeden hotel na pokyn dost důsledně dbá a občas provádí kontroly. Nebo personál aspoň vrhá přísné pohledy. Druhý hotel příkaz či zákaz odnášení jídla vydá, ale nikdo ho nekontroluje. Víme též o umístěných upozorňujících cedulích. Na třetím místě čteme o zákazu odnášení nádobí z restaurace, ale o jídle není zmínka. Úmyslně? Jaká je kde míra tolerance? Je třeba hřích si z večeře odnést jedno jablko? Ze svého účinkování také znám něco jako kontrolní pohledy hostů na personál, tj. co dělá a zda lidi sleduje, jindy pátravé ohlížení hostů „se zájmem o odnos jídla“ kolem sebe, jestli se někdo dívá, když si osoba chce něco odnést a snaží se svou kořist nějak maskovat.
Leckdo by sem vsadil slovo hladovost a dokonce chamtivost. Jenže jak víme, důvody mohou být o dost prostší. Problém je kupříkladu s malými dětmi. Za hotelovou snídani platí přibližně 200, 250 i 300 korun českých, a přitom nesnědí ani za 50 Kč. Raději by v onen čas sledovaly cosi „děsně přitažlivého“ na tabletu. Je velkým prohřeškem, když jim dospělí namažou jeden rohlík a vloží do něj kolečko šunky nebo ji uvnitř natřou máslem a maličkým mazacím sýrem? Vždyť nepřekročí ani dvacku! Zbankrotuje hotel, když si pro ně rodiče odnesou jeden banán a mandarinku? Jistěže nikoli. Tak vypadá pohled hosta. Jenže hotel se může dívat jinak. Kupříkladu jako na odcizení - zejména když vydal písemné varování!
Ale počítejme právě v počtech hostů. Pokud tak učiní každý ze sto padesáti přítomných… Dodám, že v části hotelů je jich o hodně méně, jinde naopak více. Od znalce zákulisí mám poznatek, že i když si lidé pár kousků odnesou, hotel určitě neprodělá. Ceny jsou nasazeny tak vysoko, že navzdory systému tzv. švédských tolů se daný způsob vyplatí organizovat. Tak proč si nevzít? Stačí zapojit jednoduché matematické operace. Pokud máme čtyřčlennou rodinu, dítě spořádá jídlo za 70 Kč a dospělí za dvojnásobek, což je spíše výjimka, úspora či zisk je pro hotel už ve stokorunách. Jen za jednu rodinu! Počet hostů se tak rýsuje jako zřejmá výhoda. Nemluvě, má-li ubytovací zařízení množstevní slevu u dodavatele. A ještě by se dalo pátrat po faktu, kolik zbytků třeba ze snídaně bude upotřebeno na přípravu oběda a večeře. Daný fakt vyskakuje jako samostatná kapitola. Jde o správný krok? Pouze o přípustný? Má jít o výjimku?
Jiná je situace, pokud výše zmíněný druh stolování není k dispozici, což je v poslední době stále méně se vyskytující podoba. Pokud je uplatněn systém roznášky ze strany personálu a někdo nesní svou porci, jistě má právo si zbytek vzít s sebou. Jako v běžné restauraci. Tam vám dokonce ochotně pomohou. Jenže v hotelu se tak zřejmě nestane. Navíc u části potravin se naskytnou komplikace. Zatímco vařené vejce se odnese bez potíží, podobně kelímek s jogurtem, u míchaných vajíček a krupicové kaše by byla cesta obtížnější. Tady ovšem může leckdo ze zákazníků a zákaznic vyzrát na situaci tak, že si s sebou vezmou misku. A navíc ještě sáček na zbytky pečiva. Patrně bychom je měli pochválit za šetrný a dokonce za ekologický přístup, který nám jasně velí - má se vyhodit co nejméně! Koš se nemá krmit, že?
Odkazy, které s tématem souvisejí a mohou pomoci:
Článek je veřejně dostupný na adrese (která slouží i pro sdílení) https://medium.seznam.cz/clanek/patocka-otakar-rodina-v-hotelu-a-rodicovske-vyhruzky-171922
Článek je veřejně dostupný na adrese (která slouží i pro sdílení) https://medium.seznam.cz/clanek/patocka-otakar-rodina-v-hotelu-a-rodicovske-trampoty-drive-a-dnes-172162
Článek je veřejně dostupný na adrese (která slouží i pro sdílení) https://medium.seznam.cz/clanek/patocka-otakar-rodina-v-hotelu-a-rodicovske-trampoty-co-je-prave-dnes-172791
Článek je veřejně dostupný na adrese (která slouží i pro sdílení) https://medium.seznam.cz/clanek/patocka-otakar-rodina-v-hotelu-a-vyskyt-modernich-technologii-u-jidla-173106
Článek je veřejně dostupný na adrese (která slouží i pro sdílení) https://medium.seznam.cz/clanek/patocka-otakar-velmi-ne-klidna-snidane-v-hotelu-176767