Hlavní obsah
Jídlo a pití

Hotelová jídelna a souhrn posledních poznatků a zkušeností

Foto: Patocka Otakar - Časopis Vlasta

Když uvažujeme o jídle, často se říká, že má být plánován sladký závěr. Bavorské vdolečky se mohou ukázat jako ta správná tečka.

Padla zmínka o švédských stolech. Pozor na odvrácenou stránku systému - snahu a cíl spotřebovat co nejvíce! Tady bychom si měli pro procesy doma i mimo místo bydliště stanovit rozumné hranice. Jenže oči…

Článek

Pro pročtení předcházejících částí / více najdeme v odkazech dole / by se člověk, který doposud nikam nevyrazil, mohl cítit poměrně dobře připraven na cestu a hlavně na pobyt a jeho konzumační část. Už ví, že ne všude platí stejná pravidla, instrukce a doporučení. Proto by mohlo být v jeho plánu položkou, že se po příjezdu na místo bude chtít co nejlépe a nejrychleji zorientovat. Nechť mu k naplnění kladného úmyslu poslouží též dnešní řádky.

Padla zmínka o švédských stolech. Někdy narazíme rovněž na pojem bufet či bufetový systém. Snad se nespletu, pokud napíšu, že se jedná o totéž. Podstatou je vcelku volný přístup k jídlu, které bylo v zákulisí hotelu připraveno. Ale jak víme, někde jsou v platnosti omezení a stojící obsluha nám nandá sama podle našich pokynů. Občas se dozor vyplatí. Jednak vysvětlí, o jaké jídlo se jedná. Pokud rozumíme jeho jazyku! Jednak je šikovnější a zpravidla nehrozí trapné chvilky typu, že ani na tři pokusy se nám nepodaří dát krmi na talíř či do misky. Nebo neumíme ovládat přístroj na místě, kupříkladu na sypání drobných elementů do jogurtu či mléka. Kdo by za sebou chtěl nechat rozličné loužičky, fleky a zbytky, že?

Pozor na odvrácenou stránku systému - snahu a cíl spotřebovat co nejvíce! Tady bychom si měli pro procesy doma i mimo místo bydliště stanovit rozumné hranice. Na druhé straně se zákonitě objevuje myšlenka a u leckoho záměr a plán - proč se pořádně nenajíst a neochutnat skoro všechno, co se zde nabízí, když jsme si pobyt zaplatili! A nestál nás právě málo, že?

Není divu, že v rámci volného přístupu se člověk dostane do situace, kdy oči ještě chtějí, ale žaludek již odmítá. Přitom doposud nemusel ani sníst příliš moc nabízených potravin. Hodně záleží, zda dodržuje postupy, které se mají při stolování dodržovat. Nemám nyní na mysli užívání různých druhů příborů a lžiček na konzumované kousky v soulady s principy etikety. Spíše upozorním, že kdo začíná sladkým, obvykle brzo pocítí stav nasycení. Proto je dobré si přístup dopředu ujasnit a postupovat správně. Chtěl jsem napsat metodicky, ale patrně bych byl leckým zkritizován, že se snažím do času dovolené zavádět nějaký řád. No - někdy by se fakt hodil, ale… Každý si může myslet své.

Mezi řešení, jak jsem dříve uvedl, patří nápad něco si vzít s sebou a pustit se do ochutnání a prožívání někdy později. Až třeba odlehne. Nebo vyhládne. Či se dostaví chuť / mlsat /. Ne vždy kráčí o možnou a správnou cestu. Je možné docela dost narazit. Málokdo by si přál být během dovolené jakkoli rušen a už vůbec ne popotahován. Natrefíme ovšem na jedince, kteří docela rádi zkoušejí hranice a pravidla. V horší verzi se dá mluvit a psát o provokování.

Rád bych zde na závěr uvedl svůj zážitek. V jednom zahraničním ubytovacím zařízení na jihu Evropy jsem se před lety ptal smavého číšníka, zda je možné si odnést malý kousek pečiva. Záporně zavrtěl hlavou. Očima současně zamířil na pána, který měl na place vše na starost a neustále se zdvořile / tj. dílem i uměle / usmíval. Poslechl jsem ho. Jenže již druhý den jsem spatřil ve srovnání se mnou o dost starší ženu, jak si rozkrojila housku, vložila do ní několik plátků salámu a sýra, ani se pořádně nerozhlédla a hbitě ji strčila do dámské kabelky. Nestačil jsem se divit, když do dvou minut ji následovaly dvě další „kolegyně“. Nu pořádná svačina, že? Asi se lépe vyznala v procesu a co se týče zkušeností, měla přede mnou velký náskok.

PS: jak se získanými poznatky a zkušenostmi naložíte, je čistě vaší věcí. Přeji úspěšný pobyt a dobrou chuť.

Seznam avizovaných odkazů:

Článek je veřejně dostupný na adrese (která slouží i pro sdílení) https://medium.seznam.cz/clanek/patocka-otakar-kdo-by-ne-mel-chodit-do-hotelove-jidelny-a-proc-179012

Článek je veřejně dostupný na adrese (která slouží i pro sdílení) https://medium.seznam.cz/clanek/patocka-otakar-hotel-a-zakaz-odnaseni-jidla-z-restaurace-179257

Článek je veřejně dostupný na adrese (která slouží i pro sdílení) https://medium.seznam.cz/clanek/patocka-otakar-hotely-a-odlisnosti-pri-odnaseni-jidla-z-restaurace-179461

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz