Článek
Jak ze života dobře víme, leckdy se stane, že nám plán nevyjde. I když jsme se snažili se připravit co nejlépe a opravdu jsme skoro nic nepodcenili. Nemyslím nyní na výjev, že zakopneme při procházce v turisticky známém a oblíbeném městě, kde obdivujeme architekturu a přehlédneme výčnělek na dlažbě. Nebo dokonce zahloubán narazí do stromu…
Může se stát, že člověk nečekaně potká přátele a kamarády, s nimiž se dlouho neviděl. Nebude překvapení, že se akce u příležitosti mimořádného setkání jaksi protáhne a někteří z účastníků a účastnic tzv. dlouhého večera ráno zaspí. Dokonce ani nezaslechnou budík. Probudí je až hluk z chodby, světlo a slunce v oknech, kdy se dostanou do fáze mělkého spánku. Jejda, výdejní čas snídaně končí za čtvrt hodiny! Navíc se ví, že hotel má dole ceduli se zákazem. Jak se ke komplikaci postavit? Šlo by vyjednat a udělit výjimku? Jde-li o dvojici dospělých, vyhodili by pět set korun českých jen tak z okna. Možná i více. Kdo se obětuje a skočí dolů nesnadnou záležitost vyřídit? Méně ovíněný jedinec? Více komunikačně zdatný? Opět bychom byli očitými a ušitými svědky nestejných přístupů ze strany hotelu. Patrně se vyplatí vystupovat umírněně a slušně, tj. bez hrubého prosazování nároku v podobě - „já jsem si zaplatil, tak si tady něco prostě vezmu a odejdu, mám na to nárok“. Kdo by se divil, že narazí kosa na kámen?
Ve druhé verzi máme specifický případ, kdy člověk na dovolené onemocní. Částečně svou vinou nastydne, dostane mírnou horečku, a tak by bylo rozumné, aby mezi strávníky ani nechodil. Opravdu mu není dobře a zůstane ležet na pokoji. Na věc je možné uplatnit více pohledů. Necítí se valně, a tak snad ani nebude mít hlad a ani chuť. Jen ať si poleží, odpočine si a třeba se na čas oběda nebo až na večeři jeho stav zlepší a chuť se aspoň dílem obnoví. Druhou variantou je požádat hotel o snížení platby. Jedno jídlo leckdo oželí, ale má-li se jednat o dvě až tři, ocitáme se za hranicí jednoho tisíce korun českých, což není úplně málo. Kdo nám je dá? Kde je najdeme? Spíše nikoli. V dané spojitosti si vzpomeňme, jak někde v obchodě jsme ochotni a schopni se přít o zásadně nižší částky. Třeba o slevu o pouhých několik kaček. Ve třetí verzi dojde k rozumné domluvě s obsluhou a je povoleno překročit oba zákazy, tj. vynášení nádobí i jídla.
Sám si pamatuji na příhodu z jednoho menšího hotelu, který si zakládá na dobré pověsti a tak trochu i na „rodinném charakteru“. Všiml jsem si, že sem opakovaně přijíždějí stejní lidé. S některými se již známe. Jednou na snídani pán staršího středního věku chyběl. Poptali jsme se, co se děje. V legraci tehdy zazněla otázka, jestli v lese nezabloudil a neodnesli ho loupežníci. Paní odvětila, že mu je „nějak blbě“, a tak se domluvila s obsluhou, že si zde udělá tři hrnky čaje a na zapůjčený tácek si přidá trochu suchého pečiva a pár kousků ovoce na poledne, pokud se stav manžela zlepší. Žádný problém nenastal. Naopak servírka žádající paní ještě ochotně podržela dveře, které se u jídelny samočinně zavíraly, aby uvnitř nenastával průvan.
Událost s hořkým čajem před pár lety potkala také mě. Nic špatného jsem v sobě necítil, nepamatuji se na žádný karambol ohledně jídla a pití, neměl jsem ani teplotu, ale nechutnalo mi. Navrch mě po jídle přepadalo palčivé pálení žáhy. Skoro dva dny jsem trávil s čajem a rohlíky a jen tak s drobnou hořkostí odhadoval, o kolik peněz jsem přišel. Trpělivost se vyplatila, třetí den se chuť obnovila a já se začal vracet do původní linie. Avšak velmi opatrně. Tehdy jsem si odnesl dva rohlíky na chudý, a přece přiměřený oběd. Zachoval jsem se hanebně a nečestně? Koho a co jsem poškodil, jestliže by mi byla přišita vina? Věcně a nezávisle vzato - hotel na mě tenkrát dost vydělal!
Seznam - předchozí části:
Článek je veřejně dostupný na adrese (která slouží i pro sdílení) https://medium.seznam.cz/clanek/patocka-otakar-kdo-by-ne-mel-chodit-do-hotelove-jidelny-a-proc-179012
Článek je veřejně dostupný na adrese (která slouží i pro sdílení) https://medium.seznam.cz/clanek/patocka-otakar-hotel-a-zakaz-odnaseni-jidla-z-restaurace-179257
Článek je veřejně dostupný na adrese (která slouží i pro sdílení) https://medium.seznam.cz/clanek/patocka-otakar-hotely-a-odlisnosti-pri-odnaseni-jidla-z-restaurace-179461