Hlavní obsah

Jak se obléci k volbám

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Patocka Otakar - kniha B. Němcové

Netvrdím, že by k volbám měli lidé přicházet vyšňořeni jako na zámecký bál. Nicméně se zdá, že část by se jich mohla nad svým oblečením zamyslet.

Prezident přišel v košili s krátkým rukávem a v kalhotách. A co místní obyvatelé. Zaslechl jsem názor a otázku jedné paní - „copak se na sebe ty lidi nekouknou do zrcadla, než vyjdou z baráku?“.

Článek

Otázka se někomu může zdát úplně zbytečná. Nicméně předložím několik poznatků, jak se mi je podařilo sesbírat ve svém okolí. Jedná se o spojení názorů, pocitů a zkušeností různých občanů. Můžeme je ocenit, ignorovat a rovněž kritizovat. Jde o jejich „vnitřní záležitosti“, které mají právo na svou existenci. Proto bychom je měli respektovat, zejména jestliže chceme, aby oni jako autoři a autorky uznávali také naše vnitřní děje a jejich podoby a výsledky.

Určitým vzorem, netvrdím zásadně kladným nebo záporným, nám slouží politici, představitelé státu. Prezident přišel v košili s krátkým rukávem a v kalhotách. Myslím, že zvolil dobře, tj. oblečení. Je otázkou, jestli by se hlavní představitelé státu měli dostavit v perfektně padnoucím obleku, aby působili profesorky, odtažitě, vyhlíželi jako ze škatulky. Možná by jen podtrhli svou vzdálenost od obyčejného občanstva. A měli by se na místě vylepšovat nějakými dárky? Třeba bábovka manželky prezidenta byla oceněna. Alespoň některými…

A co sami místní obyvatelé. Pro někoho jde ohledně voleb o příležitost, která je vnímána jako společenská událost. Proto doma relativně dlouho přemýšlí, co si na sebe vezme. Musí přece reprezentovat svou rodinu a podpořit svou dobrou pověst. Tady nevládne jednoznačnost. Proto se ptejme. Má opravdu onu dobrou pověst? Co jestli je spíše horší a hezkým oblečením se ji snaží mírně vylepšit? Mohl by být kritizován za přetvařování a hru. Avšak též oceněn, že umí rozlišovat situace. Jestliže na své zahradě zrovna seká trávu či u domu něco opravuje, není úplně vhodné, aby v tzv. nižším oděvu zamířil do volební místnosti. Nebo ne?

Pochopitelně výjimkou jsou teritoria, kde povodeň napáchala velké škody. Popis místních obrazů a specifik by vydal na ne jedno zamyšlení. Za všechny vzpomeňme, že si členové a členky volebních komisí na místo dočasného působení s sebou vzali baterky, aby si jimi v případě výpadku elektrické energie posvítili na příchozí a na jejich doklady. Pokud jim je špinavá a prudká voda neodnesla.

Aktuální oblastí k laickému zkoumání je, jak vypadají lidé, kteří se na místo volby dostaví. Snaží se například skrýt své zjevné tělesné nedostatky? Mám na mysli, že zvolí oblečení, které rozšíří už tak širokou postavu. Které odhalí tzv. chyby a šrámy na těle. Lze sem započítat jev, kdy svoje rozměrné horní části nesou na tenkých nohou, přičemž vypadají dost groteskně. Jistě se jako řešení nabízí spodní končetiny skrýt. Což však někdo neučiní. Zaslechl jsem názor paní, která si pokládá otázky - „copak se na sebe ty lidi nekouknou do zrcadla, než vyjdou z baráku?“, „jsou snad slepí?“ a „copak jim nikdo nic neřekne?“. Nevím, jestli by se tak mělo činit. Každý si za sebe, za svou postavu a svůj vnější vzhled odpovídá sám. Žijeme přece ve svobodné společnosti. A přirozeně každý má poté rovněž čelit dopadům.

V zaměstnání platí ne/psaná zásada, že má být z člověka vidět co nejmenší plocha kůže. Velmi rozumná. Nesporně platí, že jít k volbám není „práce“. Nicméně kdo se chce dívat na nohy postaršího pána, který zvolí s ohledem na postavu pro něj zcela nevhodné krátké kalhoty a vystavuje na odiv nohy hrající několika barvami. Pozor - nejedná se o bezdomovce! Žel ani některé ženy nebyly o moc lepší. Tady jde třeba o křečové žíly, špínu za nehty a o neumyté ruce a nohy. O vyčuhující tzv. tlusté kůži na odhalených bocích ani nemluvě.

K lepší a barvitější představě o stavu je zapotřebí doplnit nesladěnost barev, zastaralost vzorů, zápach části příchozích, zjevnou chatrnost oděvu, jindy do očí uhodí jeho věková nepřiměřenost a někdy až zoufalá snaha vypadat dobře, což se však vůbec nedaří. Kadeřník a kosmetika vše nezvládnou. Naopak někdy zdůrazní a podtrhnou nedobrý stav.

Poslední poznámka patří počasí. Je-li příjemné a neobtěžující teplo jako v právě ukončených volbách, samozřejmě nepůjdeme v kožichu. Do debaty je, kam až člověk může nebo by ne/měl zajít. Kdyby panovaly tropické teploty, mohl by se dostavit jen v plavkách? Nebo by měl dodržovat určitou úroveň i bez ohledu na počasí a teplotu? Neocitá se sice v zaměstnání, ale…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz