Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jaksemáš po čase

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Kdyby nám někdo po čase opět věnoval pár mincí, sice moc nezbohatneme, ale přínos nějaký bude. Podobně se může dít také v jiných oblastech, třeba ve vztazích mezi lidmi. Proto nás navštíví náš známý - Jaksemáš.

Jeden člověk dostal klasickou otázku - Jak vám je? A jak zněla poněkud překvapivá odpověď? Tak jak si zasloužím. Podle mě odpověděl zajímavěji a nápaditěji, než by kdo čekal. Oč se jedná?

Článek

Kdo ze čtoucích má dobrou paměť, vzpomene si na jednoho „hrdinu“, o němž jsem napsal několik zamyšlení. Stalo se před pár měsíci. Ano, jedná o Jaksemáše. Poměrně podrobně jsem tehdy popsal přibližně deset variant, které se ukazují v oblasti mezilidských vztahů, pokud se někdo někoho zeptá úplně obyčejně - Jak se máš či máte. Každý s nimi přišel do kontaktu. A ne pokaždé se cítil komfortně, jak se dnes moderně říká.

Jak se už mnohokrát projevilo, o úplně snadnou konstelaci nejde. Zejména když se k sobě lidé nechovají upřímně. Na druhé straně platí, že máme dodržovat zásady slušného chování. V nich jsou obsaženy návody a předpisy, které nás nutí se přetvařovat. Pak se zdá, že si svoje setkání zbytečně komplikujeme. Následně míváme ne zrovna libé zážitky. Pochopitelně vše má svoje zákonité dopady, s nimiž jsme my i ostatní konfrontováni.

Nedávno jsem narazil na pro mě novou verzi probíraného úseku. Jeden člověk dostal klasickou otázku - Jak vám je? A jak zněla poněkud překvapivá odpověď? Tak jak si zasloužím. Podle mě odpověděl zajímavěji a nápaditěji, než by kdo čekal. Oč se jedná? Pojďme se podívat na pár okolností a spojitostí. Mohly by nám pomoci následující otázky. Je důležité, kdo se ptá? Jak se budeme dívat na prostředí, v němž je dotaz kladen? Záleží také na přítomnosti osob v okolí? Co vše se odpovědí myslí? Nyní se pokusím stručně odpovědět a uvidíme, co se pak ne/stane.

Osoba pokládající větu s otazníkem je zajisté významná. Sami si uvědomujeme, že nám může být docela blízko. Nicméně ani příbuzenský vztah nemusí znamenat, že je vše v pořádku. Leckdo je rád, pokud je jejich návštěva zrušena. Nebo aspoň netrvá dlouho. Není jedno, kde se kdo ptá. Jsme doma? Jde soused okolo našeho domu či bytu? Nacházíme se v zaměstnání? Je po chutné a bohaté snídani? Jen tak si ležíme u moře na pláži? Přitížilo se nám po dni na slunci kdekoli? Tady by se výše uvedená odpověď mohla hodit. Jestliže jsme nedbali rad a doporučení příslušných odborníků, je přece vcelku spravedlivé, že jsme se ocitli v nepříjemném stavu. Zásady by měly být dodržovány. Nejen v rámci společenského chování. Jak víme, matka příroda se nám neustále připomíná a dává o sobě vědět leckdy až krutě.

Dotazující se i odpovídající jedinec bude až na výjimky hledět, kdo se poblíž nachází. Mnozí za sebou mají pár velmi ožehavých dějství, která jim přinesla spíše negativní zážitky. Kdo by neznal známé lidové upozornění - „mluviti stříbro, mlčeti zlato“. Za sebe bych na základě dávné četby dobrodružných knih přidal - Arabové říkají, že slovo vyřčené nechytí ani kůň nejrychlejší. Mimochodem - přínosem je zapamatovat si tezi z akčních filmů - vše, co řeknete, může být použito proti vám!

Rád bych upozornil na ještě jeden pohled, který by neměl zaniknout. Narazíme-li na „zaslouženou“ odpověď, všímejme si stavu druhého člověka. Tone aktuálně v potížích? Měl nějaké včera, před týdnem? Jedná se u něj o trampoty v delším časovém horizontu? Dokonce je každodenním uživatelem lékařských přípravků? Došlo na jeho straně k nějakému poškození, kde uvažujme o tělesné a duševní rovině? Ale třeba též o materiální. Někomu se ztratí několik předmětů, což na náladě nepřidá. Pokud je nezajistil, zapomněl zamknout garáž, nyní se zaslouženě necítí dobře. Samozřejmě můžeme poznat velmi kladné zaslouženosti, třeba po hodnotném sportovním výkonu, po úspěchu projektu v zaměstnání, po dosažení dohody se stěžující si osobou atd. Jak se nyní máte?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám