Hlavní obsah
Cestování

Krásně v parku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Znalec by asi poznal, jaký zámek a park je na obrázku. Nicméně ten, o kterém dnes píšu, se nachází o kus cesty jinde. Což nic nemění na jeho hodnotě.

Jedná se o objekt ve východních Čechách. O zámek a okolí panuje příkladná péče. Současně platí přísná pravidla pro pohyb všech návštěvníků. Rozhodně nemají uhýbat z udržovaných cest a cestiček.

Článek

Hned na počátku bych prozradil, že celý název zní - Krásné odpoledne v zámeckém parku. Budu se ho snažit popsat ze své perspektivy. Jiný člověk může a bude mít odlišnou.

Nemusím odtajňovat skutečné místo, neboť nemá v zamýšleném kontextu zásadní důležitost. Přesto bude dobré vědět, že se jedná o objekt ve východních Čechách. O zámek a jeho okolí panuje příkladná péče. Současně platí poměrně přísná pravidla pro pohyb návštěvníků a návštěvnic. Rozhodně nemají uhýbat z udržovaných cest a cestiček. Myslí se též, aby se ničeho nedotýkali a hlavně nic neničili, zejména ne rostliny a dřeviny, z nichž většina žije v přirozeném režimu. Pozornému oku neujde, že převažuje snaha, aby park působil nenásilně a nikoli vyumělkovaně, jak se v některých parcích stává. Vypadají moc hezky, ale vnímáme, že zásahy lidských rukou a strojů jsou až moc silné a viditelné. Mezi místní výsledky se během března zařadí tisíce jarních bledulí a později desítky dalších dubnových a květnových „kolegyň“. Příchozí lidé místní omezení respektují, a tak květinky jako známí poslové jara a předzvěst léta v klidu rostou a kvetou a daří se zachovat poměrně velké plochy jejich výskytu.

Nyní předložím několik konkrétních příkladů, jimiž bych doprovodil a podtrhl znění a smysl nadpisu. Před zámkem do krásy a šíře rozkvetl docela velký keř. Navíc má barevné květy a hezky voní. Lidé se u něj zastavují a fotografují si ho. Posléze se mladý pár za doprovodu rodičů rozhodne u něj zachytit elektronickým způsobem. Jejich krok se stává inspirací pro dvojice a skupiny dalších lidí. Nedivil bych se, kdyby se snímky poměrně brzo dostaly na sociální sítě. Na rozdíl od řady jiných uspořádání by mohla panovat jistota, že nebyla předložena dezinformace.

O kousek dále vysedává paní s dvěma pejsky. Nesleduje jakkoli dění kolem sebe. Spíše by bylo možné ji vřadit mezi mnoho dalších, kteří se do skoro přírody vypravili s mobilními telefony s cílem je sledovat, místo aby se kochali pohledy na rozkvétající přírodu. Je možné, že na displejích monitorovali svá témata, která je zajímají. A necítili se špatně. Případně se snažili obohatit o více pohledů, které jsou se sledovanou oblastí spojeny. Pak pociťovali příznivý stav, že mají proces pod kontrolou a jsou v obraze.

Navíc šlo o jeden z prvních dnů, kdy se po předchozích mrazech a větrných a deštivých dnech dalo delší dobu pobývat venku. Hezké počasí se stalo výzvou, aby lidé vylezli ze svých příbytků a třeba se někde posadili a ohřáli se na sluníčku. Jistě se dá být mimo dům a byt též při nižších teplotách. Jenže místo sezení je rozumnější zvolit pohyb, ať již by šlo o procházku nebo práci na zahradě, při zpracování dřeva na příští topnou sezónu atd.

Proto jsem se nepodivil, když jsme navštívili zámeckou restauraci. Jak člověk poznal již při prvním pohledu, ceny nepatřily mezi nízké, tj. lidové. Leč kdo si chtěl pohled na rozkvetlé přírodní prostory doplnit o pocit něčeho sladkého na jazyku, moc neváhal a chtěné prvky vyvolávající chutě si zakoupil. Peněženka se mu sice poněkud vyprázdnila, ale odnesl si příjemný zážitek. O něco těžší měli průběh návštěvy pra/rodiče s dětmi. Jak víme, ne všechny umějí poslouchat a koupě několika zmrzlin je linou ligou než pořízení rohlíků a obyčejných sušenek. Zejména pokud mají cizokrajné názvy a jsou podávány jinak než v běžné podobě… Všechno se počítá. Neboť na odpoledne v zámeckém parku by lidé neměli zapomenout!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám