Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nakládat s tajemstvím není snadné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Je pravdou, že tajemství mohou být různá. Není třeba tajemstvím, že nějaký motor je výkonný a tvoří hlavní výhodu určitého stroje. Ale jeho konstrukce je tajná a nesmí být prozrazena.

Dnes navazuji na materiál Děti a tajemství a vlastně také na zamyšlení Děti a překvapení. Ne každý ví, že s danou oblastí souvisí pojem intimita. Co ale přesně znamená? Leckdo by mohl být překvapen.

Článek

I když víme, že tajemství má v životě svoje místo, přece jen setkávání s ním nemusí být snadné a někdy ani vítané. Cennou informací je, že - podobně jako v jiných oblastech - všeho moc škodí. Abychom pokročili dále, seznamme se s dalšími podklady.

Často se tu zmiňuje pojem intimita. Co ale přesně znamená? Pro leckoho z oslovených účastníků a účastnic debaty bývá překvapením, že nemusí být nutně svázán se sexuální oblastí. Pokud použijeme českého vyjádření, asi nejpřiléhavější bude důvěrnost a soukromí, které s někým sdílíme. Soukromí ale může zasahovat též další oblast, kde máme určitý stupeň a rozsah samoty a rovněž se může jednat o naše oddělení, izolaci od ostatních. Se vším bude souviset míra tajemství. Ke zpřesnění již dříve částečně předložených informací předložím snad úplný seznam verzí:

* sdílení 1 a/nebo více tajemství se sebou sama

* sdílení 1 tajemství s 1 osobou

* sdílení 1 tajemství s více osobami

* sdílení vícero tajemství s 1 osobou

* sdílení vícero tajemství s více osobami

* nesdílení jakéhokoli tajemství s kýmkoli.

Jednotlivé varianty mají samozřejmě svoje praktické vyjádření v běžném životě, ať již budeme uvažovat o rodině, škole, zaměstnání a o dalších místech a příležitostech. V nedávné době mě například zaujala informace, která je dost důležitá pro dětský svět a pro vnímání dětí. V některých rodinách je příliš mnoho tajemství. Zdá se, že všichni vědí něco, co není vhodné pro dětské uši. Ať už jde o cokoli, rozhodně mělo větší význam pro rodiče než dítě samo a jeho vnitřní svět, tj. prožívání, starosti, postoje, pohledy, zkušenosti, touhy atd. Dalo by se říci, že pro rodiče rozhodně nekráčí o příznivé vysvědčení. Je jasné, že dítěti se nežije snadno, když neustále na něco „tajemného“ naráží. A je odmítáno, byť se děje jen „částečně“. Kromě obav a strachu z neznámého a „divného“ může mít pocit, že do rodiny vlastně ani nepatří. Navíc si ani nemá s kým popovídat…

Někteří rodiče na uvedený stav přece jen časem reagují. V některých rodinách poté zazní, že tajemství bude prozrazeno, až bude dítě velké natolik, aby je pochopilo. Jenže čas se nějak loudá a žádoucí podklady se stále neobjevují. Jak se dítě vyvíjí a je schopno stále širší, hlubší a kvalitnější mozkové činnosti, začne spekulovat a shánět se po informačních střípcích jinde a konstruovat možná vysvětlení. Občas narazí na nepochopení, někdy doslova a ne zrovna měkce. Leckdy se dříve nebo později ukáže, že v údajném tajemství není nic zásadního a ani zajímavého a je divné, že s ním rodiče své dítě už dávno neseznámili. Spíše ho probírají s lidmi, jimž do něj nic není, případně na něm nejde nic změnit. Pohled potomka by určitě neměl být podceňován. Celý proces může vést ke škodám.

Počítejme rovněž s postupem, že rodiče někdy nechtějí ono tajemství prozradit. Důvody mohou mít různé. Dítě nemá tušení, co se vlastně zahaluje a mimo něj probírá, o čem se matka a otec dohadují, a proto moc nechápe podrážděný tón, napjatou atmosféru, věčný křik, výčitky, ironii, kritiku, tzv. podezřívavé pohledy, schovávání věcí apod., které se leckdy přenesou i do dalších částí komunikace, kdy už o - původní - tajemství evidentně nejde. Není divu, že dítě chce z rodiny co nejdříve vypadnout a sní, koho si v budoucích dobách vybere a jaký bude jeho život. Samozřejmě bude vše dělat jinak. Bude naprosto otevřené a upřímné, aby si jako dospělý nekazilo další etapu života. A podobně se bude chovat k vlastním dětem, aby jim nepůsobilo těžkosti, jichž se dostalo jemu a jimiž tolik trpělo. Jenže jak víme, předsevzetí leckdy přicházejí, ale ne vždy se je daří účinně naplňovat.

Jsou ještě další nepříznivé prvky. V rodině, kde se naopak tajnosti nikdy nedělají, ač by se možná dělat měly. Může se jednat o určité osobní záležitosti dítěte, kdy není zachován žádoucí či aspoň odpovídající stupeň důvěrnosti, jeho soukromí apod. Pro samo dítě je těžké probírat ony prvky s kamarády a s kamarádkami, když oni žijí v tzv. normálních rodinách. Tajemství by v dětském období patrně mělo mít spíše kladnou příchuť a znění, mělo by povzbuzovat, motivovat, inspirovat, naplňovat hrdostí a nikoli srážet, znechucovat, rozhořčovat, budit a rozvíjet pocity jako zklamání, zloba, rozčarování a dokonce nespravedlnost. Nakládat s tajemstvím opravdu není snadné.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz