Hlavní obsah
Názory a úvahy

Plán dovolených a programové prohlášení vlády

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Je dobrá zpráva. Plán dovolených se již nebude zpracovávat. Můžete si na rekreaci nastoupit, kdy chcete a odletět třeba historickým letadlem. Ale opravdu?

Jakýkoli člen vlády by si měl dopředu pořádně představit, co vypustí do veřejného prostoru. Chce se zrušením naznačit či přímo říci, že plánování volna je nesmyslem? Co bude následovat? Chaos?

Článek

Jak jsme se čerstvě dozvěděli z médií, pracovní organizace již nemusejí zpracovávat plán dovolených. Dále bylo řečeno, že půjde o velkou úlevu. Ministr vlády nám občanům sděluje, jak se ulehčí české ekonomice, neboť je tak zlikvidován další nesmyslný papírek. Jistě si leckdo jeho slova vyloží kladně a možná by ho mohl i pochválit. Jako aktivní podporovatel a uživatel bohatství metody kritického myšlení chci ukázat na několik souvislostí, jež by nám neměly uniknout. A část z nich nepřispěje k hezkému vysvědčení vlády. Mj. se ukáže, jestli uvedeným slovům ministra vůbec můžeme věřit…

Začnu osobní vzpomínkou. Během let jsem působil v řadě pracovních subjektů. Ve všech se plán dovolených sestavoval a byl schvalován. Jako „nesmyslný papírek“ bych ho zajisté neoznačil. Už jen z úcty ke zpracovatelům a k nižším nadřízeným, kteří je dávali dohromady. Ano, na části míst autoritativně rozhodli a za podřízené termíny naplánovali. Jinde se šlo demokratickou a poněkud klopotnou cestou. Vyplatila se, jak mj. svědčí kvalita v oblasti mezilidských vztahů, kam se můžeme vrátit někdy příště. Za sebe můžu dodat, že vždy došlo k nějakým změnám, ale pamatuji si i 90% naplněnost zmíněného dokumentu. Snad budete souhlasit, že nejde o nijak špatný výsledek. Jak ze srovnání vyjde programové prohlášení vlády?

Hlava je na přemýšlení a pokud ji/ho aktivujeme, přinese nejméně tři podnětné pohledy. Za prvé by si jakýkoli člen vlády měl dopředu pořádně představit, co vypustí do veřejného prostoru. Nebo snad neví, že je významným činitelem? Poslouchá ho hodně lidí a má relativně velký vliv. A dopady mohou být velké. Aktuální i vzdálenější. Leckdo si pomyslí něco o blábolech a bude volit jiné osoby.

Za druhé se zrušením chce naznačit či přímo říci, že plánování volna je nesmyslem? Jak nyní bude proces v praxi probíhat? Jako znalec prostředí bych se odvážil tvrdit, že nastane chaos. Máme si ministrova slova vysvětlit, že si nyní zaměstnanci a zaměstnankyně mohou vybírat volno, kdy se jim zachce? Ani se nemusejí stavět do rolí žadatelů a žadatelek a pouze představeným oznámí, že odcházejí mimo podnik a úřad? Skvělé! Vedení jednotlivých úseků bude fakt „nadšeno“!

A za třetí? Co jestli ohlášení spustí tzv. administrativní lavinu? Objeví se mnoho názorů, co všechno je zbytečné, omezující a stejně tak nesmyslné jako plán dovolených? Aby bylo jasněji, hovořím o možnosti precedensu. Půjde o úhel pohledu. Co se někomu může jevit jako důležité, jiný označí jako za zbytné. A hotovo! Zbývá se ptát - čí názor bude silnější? Někoho zkušeného? Déle v podniku působícího? Bude hrát roli vzdělání? Dosažené výsledky? Morální kredit? Že se někdo s někým zná? A ještě by se dalo pokračovat. Zdá se, že se máme na co těšit.

Přidáme čtvrtý náhled. Co jestli je hláška o nesmyslu jen další stránkou nízké schopnosti komunikování vlády? No - abych nebyl tak přísný, nazvěme postup neobratností. Jenže neměla by být obratnost po více než dvou letech vládního působení na docela jiné úrovni? Kolik času má obyčejný člověk po nástupu do práce, aby správně fungoval? Co se mu ne/promine? Že by měla pravdu opozice a nezávislí analytici, když vyhlašují, že současný vládní tým nastupoval do svých pozic hodně nepřipraven? Já nevím, ale leccos naznačuje, že se nemýlili.

Na závěr bude užitečné si připomenout ještě jeden fakt. Ministr vlády svým výrokem o nesmyslném papírku všem ukázal, jak se dá povrchně a formálně přistupovat k dokumentům. Právě on by ve své funkci a s přihlédnutím ke svému odbornému vzdělání měl postupovat zcela opačně a význam dokumentů hájit. Jestli plán dovolených má smysl, přínos a prospěch, přece rozhodnou lidé, ať již se ocitají na jakékoli pozici. Máme vyhlášení chápat tak, že nemusejí být respektovány úkoly, povinnosti, cíle a další faktory působení pracoviště? Třeba že tak mohou být zpochybněny jiné dokumenty? Kupříkladu formálně sepsaná a na školení letmo probraná Směrnice BOZP? Leckdy je na nižší funkční úrovni než námi dnes probíraný plán. Uzavírám, že měl svoje klady a zápory, ale patřil mezi nástroje řízení subjektu a osobně bych ho klidně vřadil do prvků motivace lidí. Leckde dostane nejlepší jedinec tzv. nejlepší termín, případně se vyhoví jeho přání, ne? Raději si ani nepředstavuji, jak se budou likvidovat „nesmysly“ kupříkladu u jaderných elektráren a v provozu na pozemních komunikacích. Co si myslíte?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz