Hlavní obsah
Lidé a společnost

Poslední políbení pod rozkvetlou třešní?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Ano, od pamětníků se dozvíme, jak v prvních květnových dnech napadlo trochu sněhu. Pak bylo políbení pod rozkvetlou třešní ohroženo. Dnes jde proces opačně…

Třešňové kvítky se letos objevily dříve než jindy. Něco z nich mohlo vydržet, jenže velmi teplé počasí utnula studená, ba přímo mrazivá fronta, která nakvetlé větvičky sežehla. Kvítky ztmavly.

Článek

Kdybych měl na počátku uvést nějakou časovou souvislost, šlo by o následující sdělení, které bude mít podobu trojice předložených otázek. Budou uvedené oblíbené akty pouze minulostí? Zažijeme je ještě přítomně na daný den? Nebo se bavíme již o budoucím čase?

Důležitým příspěvkem k podání úplné informace je připomenutí letité tradice, že se lidé mají políbit pod rozkvetlou třešní. A přesně na prvního máje. Kdo má přehled a nevyhýbá se záplavě informací, asi bude tušit a dokonce vědět, kam řádky a poznámky míří. Ano, jedná se o ekologický aspekt. Co se jeví být jeho podstatou? Jak se nám mění globální klima, je a bude stále obtížnější starou klasiku dodržet. Třeba právě letos. Třešňové kvítky se objevily dříve než jindy. Něco z nich mohlo vydržet, jenže velmi teplé počasí utnula studená, ba přímo mrazivá fronta, která nakvetlé větvičky sežehla. Leckdo viděl a poznal, jak změnily barvu směrem k tmavým odstínům. Pokud někoho mráz dohnal na jeho zahradě, bude se zvýšenou pravděpodobností smutný, poněvadž se po roce těšil na malé chutné peckové plody. Nebudou. V mnohem horší konstelaci se ocitli majitelé a provozovatelé sadů. Jak jsme slyšeli v médiích, škody šplhají do stovek milionů korun českých.

Některé bystré hlavy již kombinují ve svých myšlenkách a přinášejí rozličná řešení. Je možné, že něco z jejich mozkových plodů zaujme i vás. První postup je docela logický. Jestliže květy přicházejí dříve, je žádoucí uspíšit také políbení. Jenže vyvstane oprávněná námitka - tradice je tradice. Jistě s ní můžeme souhlasit, avšak existují případy, kdy lpění na něčem, co dříve bylo a rovněž fungovalo, ale dnes nikoli, se nejeví jako plně moudré. A jaká možnost se tady navrhuje? Jít se objímat a líbat pod rozkvetlou třešeň dříve. Klidně o několik dnů. Pochopitelně se v dalších letech může stát, že půjde o dva až tři či čtyři týdny. Každý si může vybrat, jaká cesta pro něj bude přijatelná. Rozhodne se buď za sebe, nebo s ohledem na jiné.

Vzorem a návodem by se nám mohla stát praxe části pracovníků a pracovnic, z nichž na část vyjde nějaká sváteční směna. Kupříkladu si předsunou nebo dozadu posunou Štědrý večer. A stane se něco zásadního? Nikoli. Dílčím závěrem je, že na výjimky si budeme muset v turbulentním světě zvykat stále více. Podobně leckdo běžně nakládá se svými narozeninami a svátky. Než aby je oslavoval přímo v práci, zasedne s rodinou a s blízkými jedinci o den dva časově dopředu nebo pozadu. Ano, leckdo tu čelí jiné zvyklosti, totiž že oslava narození nemá předcházet skutečnému datu. Jiným ovlivňujícím faktorem pro posun je odjezd na rodinnou dovolenou, nástup do lázní či přesun na delší školení.

Máme ještě několik jiných příležitostí, které jsou v nabídce. Leckdo už zjistil, že kupříkladu na borůvky narazí ve vyšší nadmořské výšce o nějaký čas později. Tak proč by se za jmenovanými stromy nevypravil někam výše? Nedaleko odtud leží varianta, že popojedeme směrem na sever. Nebo u něj vyhraje tzv. elektronická verze políbení pod rozkvetlou třešní? Vypadá tak, že si dáme pusu u tabletu či PC, na jejichž displeji „kvete třešeň“. Nebo by někomu vydržela v chladné garáži uříznutá větvička kupříkladu deset dní? Jak vidíme, verzí se nabízí několikero. Paleta pro volbu je předložena.

Na závěr jsem si ponechal možnost výběru poněkud radikálního kroku - zvyklost zrušit. Kdo se věcně zamyslí, jaký vůbec má smysl ji dodržovat? Snad si někdo myslí, že ona sama něco ve vztazích zajistí? Postačí si vzpomenout, jak se nám ne/daří zabezpečit vánoční svátky jako období klidu, lásky, pohody, vzájemnosti a sounáležitosti. Určitou výhodu bude mít velmi zaměstnaný lidský jedinec - na dodržení zvyklosti nenajde čas.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz