Hlavní obsah
Rodina a děti

Překvapení a děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Rodiče si většinou myslí, že dobře vědí, co si jejich děti myslí, přejí a chtějí. Někdy však bývají více či méně překvapeni. Přes velkou snahu z nich sportovec, konkrétně plavec, nakonec nebude. Zmařená investice.

Někdy děti podle svého temperamentu a způsobu výchovy naberou kurz k poslušnosti a tzv. se srovnají, jiné naopak smlouvají, prosí, slibují a neplní. Tady se jedná o dost velkou výzvu pro rodiče.

Článek

Bylo by pouštěním vody do rybníku psát, že rodiče bývají ze slov a ze skutků svých potomků leckdy docela překvapeni. S několika možnými podobami jsme se již seznámili, aniž bych si jako autor kladl za cíl provést vše vyčerpávající přehled. Při uplatnění logičnosti uvažování bychom si měli připomenout, že překvapení čas od času čeká i na děti.

Začněme kladně. Sem je možné zařadit hezké dárky, které ratolesti obdrží v době kolem svých svátků a narozenin, na Mikuláše a samozřejmě které najdou pod rozsvíceným vánočním stromečkem. Sami rodiče říkají, že pro jasně zářící oči svých dcerek a synků jsou schopni vykonat / skoro / cokoli. Ne vždy se proces vydaří podle představ samotných matek a otců. Někdy doba radosti netrvá dlouho a docela brzo po obdarování dítě začne zlobit. Není překvapivé, když se objeví tendence ke slovním vystoupením typu - „jak nezačneš být hodný, dárek se ti ztratí“ a „myslím, že jsem včera za dveřmi slyšela Ježíška, jak něco říká o zlobivém klukovi, holce“. Jindy proces pokročí dále a rodiče se rozhodnou mu či jí oblíbenou hračku bez dalšího říkání odebrat. Jak výstraha či uvedený akt zaberou?

Zákonitě následuje nesnadné období, kdy děti podle svého temperamentu a dosavadního způsobu výchovy naberou kurz k poslušnosti a tzv. se srovnají, jiné smlouvají, prosí, slibují a vysvětlují, určitá skupinka jich o předmět bojuje a dokonce vyhrožuje. Tady se jedná o dost velkou výzvu pro rodiče. Než se pustí do budoucích kroků, je vhodné se zamyslet, jak by se současné zákroky mohly projevit v následujících měsících a zejména letech. Pokud zde padne silnější výraz a třeba i facka, pohlavek a jejich blízcí „kamarádi“, jak bude vypadat vývoj v případě, až se vyrovnají tělesné síly rodičů a dětí? Nemaluji čerta na zeď, jen se nechávám inspirovat zjištěními odborníků na prožívání, myšlení a chování lidí a dětí především. Navíc sledujte zprávy, kde se občas zmínka ze vzpomenuté oblasti objeví.

Nepochybně sem patří sféra mezilidských vztahů. A opět lze předložit kladné a záporné výjevy. Do rodiny může přijít nový sourozenec, nápadník, partner, teta atd., přistěhuje se nový soused, podobně se může dít rovněž ve škole, kde se vedle nových spolužáků myslí na velký rozvoj kamarádství. Na opačném pólu se nacházejí rozličná poškození a narušování, které známe pod slovem šikanování. Významnou roli sehrávají zploditelé dětí. Matky a otcové někdy nachystají svým dětem překvapení v podobě, že se rozcházejí, případně rozvádějí. Je jasné, že v části případů jde o nečekanou událost a leckdy i o šok. Jindy už dřívější signály leccos naznačovaly, takže spíše než o překvapení půjde o dění v duchu „no konečně“. Dopady bývají rozličné.

Často dochází k různým nedobrým projevům, z nichž mezi dost špatné patří boj rodičů o dítě a manipulace s jeho vědomím a s postoji. Nejde pochopitelně o žádoucí cestu. Od sebe se vzdalující rodiče by si měli velmi pozorně přečíst určité kapitoly ze zákona o rodině, aby věděli, co je jejich hlavním úkolem. Praxe ukazuje, že mnozí danou informaci nemají, případně více či méně zkreslenou - ke škodě své i svých následovníků. Zejména v nadcházejících rocích nebývá o různá překvapení nouze. Část z nich mívá docela dramatickou podobu, jako příklad bych zvolil prvotní experimentování a posléze nástup na dráhu uživatele návykových látek, předčasný zájem o sexuální oblast, jiní rodiče jsou v šoku, když se dozvědí o rozličných aktivitách svých vzrostlých synů a dcer jako záškoláctví, squoterství, sprejerství, ekologický fanatismus aj. Jinými slovy psáno - jde o nevhodnou podobu přípravy na život.

Uzavřeme přemítání nad překvapeními v souvislosti s dětmi myšlenkou, že část z nich je pro dítě a jeho vývoj nesporným přínosem, zatímco jiná ho nepříjemně zaskočí a část ho může ne zrovna pěkně poznamenat na relativně dlouhou dobu. Zejména rodiče by na zmíněné prvky a souvislosti měli myslet a svoje kroky dopředu promýšlet. Řekl bych, že se zde nachází velmi vhodný prostor pro uplatnění známého lidového pořekadla „dvakrát měř a jednou řež“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz