Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Přijímací zkoušky a finiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Někdo se v přírodě prošel, aby se na přijímací zkoušky odreagoval a zklidnil se. Třeba se mu bude procházka hodit, aby si zkrátil čekání na verdikt, ať již bude jakýkoli.

Co když nebudu přijat? V horším případě je ve hře brigáda. Jak se poměrně pohotově a lehce vyjádřila jedna slečna - „třeba nastoupím do krámu na kasu, tam je to snadné“. Nebo zamíří spíše na ÚP?

Článek

Ony se již ve finiši ocitly a náš malý seriál se v něm vyskytne právě nyní. Byť celý proces dále běží, neboť jsou postupně vyhodnocovány jeho výsledky.

Do celkového obrazu a uvažování patří zmínka o plánu B. Co jestli výsledek nebude úplně nejlepší? Nebo bude dobrý, ale poměrně dost jiných mladíků a slečen dosáhlo na vyšší počet bodů? Pak je tady druhá a třetí volba a prý ještě druhé kolo. Někdo nadhodí, že existuje ještě třetí. Snad se něco urodí. Nebude-li dobře, lze sáhnout po nějakém nižším typu školy. Nejsou přece všechny špatné. Jde o fakt? Nebo je slyšet ve vzduchu útěchu? Vznáší se v něm přání bez reálného podkladu? Myslím, že podstatnější bude, jak ke studiu kdo přistoupí, jakých dosáhne výsledků a především co se naučí, aby mohl později uplatnit na trhu práce.

A v horším případě je ve hře brigáda. Jak se poměrně pohotově a lehce vyjádřila jedna slečna - „třeba nastoupím do krámu na kasu, tam je to snadné“. Hotovo. Snažil jsem se ji mírně vyvést z omylu. Uvidíme, kolik si zapamatuje. Zvenku ona práce nemusí vypadat obtížně, leč vnitřní pohled je naprosto jiný. Stačí získat drobet důvěry a na pár chvil s prodavačkami zapříst rozhovor. Navenek se dostanou jiné obrazy. Třeba brzké ranní vstávání. Nebude stačit přiběhnout na poslední chvíli se zalepenýma očima jako do školy s výhledem, že se schovám za záda spolužáků a během prvních dvou hodin dospím, když jsem natáhl večer, jak jsem se ponořil do elektronických her a dění na sociálních sítích. Tady čekají úkoly a povinnosti. A navíc jsem na očích mnoha lidem, kteří mou práci budou kriticky hodnotit, dotírat množstvím otázek. Nemluvě o tlacích a potížích mimo pracoviště. Pár dotazů namátkou. Má mě manžel ještě rád? Jak splatíme půjčku? Jak dlouho bude dítě nemocné? Zvládne příští písemný test? Dá už tchyně pokoj se svými zběsilými nápady? Zbyde nám pár peněz na dovolenou?

Do úvah jsem si dovolil přidat také instituci - ÚP a jaké verze na něm na mladé čekají. Další podnětná kapitola. Na ni se někdy též dostane.

Mezi poslední informace zařadím, že aktuálně na vysoký počet chlapců a dívek čeká 30 dní nejistoty. S jakými reakcemi jsem se setkal? Někteří hlásili, že nyní vše hodili za hlavu a pak se uvidí. Problém se bude řešit, až nastane. Objevily se též obavy. Asi nemá cenu se vícekrát denně trápit, je však třeba počítat s možným nepříjemným nárazem později. Uvidíme.

Na konec jsem ponechal podklad, že podmínky na SŠ vytvářejí něco, co lze nazvat jako - jiná liga, vyšší level, moderně řečeno. Jak by se dala hodnotit připravenost dnešních žáků, aby se stali studenty? Pokud možno úspěšnými! Málo z nich si uvědomuje, že na ně čeká cosi jako psychologická past. Svoje „působení“ zahajuje od nyní a trvá do konce měsíce srpna. Bystřejší již budou tušit, o co půjde a co se rýsuje jako podstatné. Jako vhodné doporučení se ukazuje neklesat ve svém učebním úsilí. Naopak využít příležitosti, že příslušníci pedagogického sboru jsou ochotni a schopni vyučovat a pomáhat jim až do konce června. Měli by myslet na svoje osobní vlastnosti a na jejich formování a vývoj. Také na finanční spojitosti se svým současným konáním. Linka je jasná a srozumitelná - kdo více pracuje, bude lépe připraven, kdo bude lépe připraven, dosáhne lepších výsledků. A tak se pokračuje k úspěšnému zvládnutí SŠ a případně VŠ a dále přes tzv. dobré zaměstnání, až po vyšší peněžní příjmy směrem ke spokojenému životu. Jako samozřejmé by se mělo stát vyvarovat se nereprezentativních kroků a činů, ať již by měly jakoukoli podobu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz